5 állás, amit megszerezhetsz, ha tudsz programozni

2021 / 08 / 03 / Fizetett Hirdetés
#pr
5 állás, amit megszerezhetsz, ha tudsz programozni
Ha valamire, akkor a programozásra többszörösen is igaz, hogy kapukat nyit meg az ember előtt. Ha például programozóként szeretnénk elhelyezkedni, akkor azért, ha pedig valami ahhoz kapcsolódó területen, akkor meg azért. És ma már nem is annyira elrugaszkodott dolog, hogy néhány hónap alatt a programozás elsajátítható legyen, akár munka mellett is, például a Progmatic Academy képzésein.

Írásunkban összeszedtünk néhány olyan szakmát, amelyhez nem elengedhetetlenek a programozás alapjai, de feléd billenthetik a mérleg nyelvét, ha ilyen állásra jelentkeznél. Az alábbiak természetesen általános leírások, a pontos felelősségi körök és feladatok munkahelyenként eltérhetnek.

1. Projekt menedzser

Projekt menedzserként a legfontosabb feladat, hogy a projekt eredményes és hatékony elvégzését koordináld. Ez az egyszerűen összefoglalt meghatározás azonban sokkal összetettebb feladatokat takar. Itt ugyanis a legnehezebben művelhető terület, hogy a projekt elvégzéséhez szükséges feladatokat átlásd és tudd priorizálni. Végső soron a munkahelyed kapacitásaid és a sosem visszatérő erőforrását, az idejét menedzseled.

A másik nagy feladatkör, amivel egy PM-nek foglalkoznia kell, az a kapcsolattartás az ügyféllel. Olyan információs szereplőként kell kivenni a részed a projektből, aki az ügyfélnek érthető válaszokat tud adni, valamint a technikai munkatársakat specifikálni tudja az ügyfél kérései alapján.

Mindkét feladatkör esetén rendkívül hasznos, ha tudod, hogy egy szoftver fejlesztése technikailag hogyan is áll össze.

2. Tesztelő

Az agilis szervezetek az új fejlesztéseket rögtön elkezdik tesztelni, nem kockáztatnak, hogy a valós ügyféligényt teljesítőnek szánt szoftver működésbeli problémák miatt kudarcot valljon.

Emiatt a fejlesztések kiemelten fontos szereplői a tesztelők, akik az elkészült fejlesztéseket tesztelik és kérésekkel bombázzák a UI tervezőket és a programozókat, illetve észrevételezik a szoftver működését. A tesztelők munkájának köszönhetően tehát a felhasználói élményt befolyásoló, vagy magát a működést gátló problémák már a fejlesztés ideje alatt is javíthatóak.

A tesztelőknek nagyobb megbecsülése van az IT-szektoron belül, mint azt a kívülállók gondolják. Ritka a senior tesztelő, ezért nagyon keresettek és jól meg is fizetik őket. Ennél azonban még jobb, ha valaki manuális tesztelés helyett az automatizált teszteléshez ért, így a tesztelés ideje is jelentősen lerövidíthető, nem kell az összes mezőt egyenként kitölteni, a fájl feltöltéseket külön-külön tesztelni.

3. UI tervező

A UI, azaz a felhasználói felület (User Interface), a funkciók használatához helyt adó grafikus felület, amivel a felhasználó érintkezik a rendszer használata közben. Ez egy igen komoly fázisa a szoftverek fejlesztésének, ugyanis nagyon sok múlik a jó UI-n. Ha az UI nincs megfelelően megtervezve, akkor az a felhasználói élmény rovására mehet akkor is, ha maga a szoftver hibátlanul működik.

Értelemszerűen a UI tervezéséhez szükség van jó adag grafikai- és szépérzékre, hiszen napjainkban már nem csak az az elvárás, hogy a szoftverek tökéletesen működjenek, hanem hogy emellett esztétikusak is legyenek, ez által is a profizmus auráját magukra öltve.

A UI tervezők már a szoftver fejlesztésének kezdeténél jelen vannak, ugyanis a funkciók elérhetőségét jelölő gombokat nekik kell elhelyezniük, hogy az minél felhasználóbarátabb legyen. Ezért fontos egyeztetni a programozókkal, hogy a funkciók folyamatai hogyan épülnek egymásra, habár a UI tervezésnek is vannak alapvetései, melyekkel a dizájnereknek kell képben lenniük.

4. Technical writer

Attól, hogy valakinek technikai tudása van, még nem biztos, hogy ránézésre megérti egy szoftver működését. Ennek okán a jó dokumentáció rengeteg idő megspórolását segíti elő az ügyfelek számára, valamint a végfelhasználóknak. A technical writerek tehát olyan szakemberek, akik leírják, hogy a szoftver egyes funkciói hogyan használhatóak, és ha bizonyos célra kívánjuk azt igénybe venni, akkor ezt hogyan tehetjük meg.

Ezért nagyon fontos, hogy a technical writer a célközönség számára érthetően és emészthetően, sallangmentesen fogalmazzon. Ennek pedig feltétele, hogy magát a szoftvert és annak teljes működését a technical writer könnyen megértse és tökéletesen átlássa. A jó dokumentációk elkészítéséhez számos trükk vethető be, az egyik legfontosabb viszont mégis az, amikor kimásolható, önmagában működő kódrészletet illesztenek a dokumentációba.

5. Marketing / Product marketing

A jó marketing alapja az őszinte hit abban, hogy az a termék vagy szolgáltatás, amit hirdetünk, forgalmazunk valóban jó. Éppen ezért hasznos, ha ismerjük a szoftver működését, mivel így könnyedén meg tudjuk határozni azokat az előnyöket és persze problémaköröket, amelyek a célcsoportunkat foglalkoztatják.

 

IT-területen már csak azért is jön jól a technikai ismeret, mert a product marketingesek java technikai tudású munkatárs, akik már a felhasználói igények felmérésekor részt vesznek a fejlesztésben. Az ő feladatuk, hogy a szoftver fejlesztési és értékesítési folyamatába delegált csapatok munkáját tökéletesen összehangolják. Ezzel a programozók, a marketingesek és a support munkáját is támogatják. Viszont ez már olyan szintű tevékenység, amihez azért kell néhány év szakmai tapasztalat.

(Szponzorált tartalom)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.