A hőszivattyúk, a legenergiatakarékosabb fűtési formák

2023 / 07 / 15 / Fizetett Hirdetés
#pr
A hőszivattyúk, a legenergiatakarékosabb fűtési formák
Napjaink változó környezete miatt sokan esnek gondolkodóba, hogy vajon melyik az a fűtési forma, amelyik a leginkább pénztárcabarát, nem mellesleg környezetbarát jellemzőkkel is bír. Sokszor halljuk a hőszivattyú kifejezést, akár a légkondicionálók viszonylatában is.

De először is meg kell ismernünk, mit is takar valójában a korszerű hőszivattyús hűtési-fűtési forma.

 

Mi is az a hőszivattyú?

 

A hőszivattyú az a mostanában egyre közkedveltebb technológia, amelynek alkalmazása során energia felvétele történik egy adott forrásból. Ez lehet levegő, föld vagy víz. Az energia leadása egy másik helyszínen történik meg a kívánt vagy szükséges hőmérsékleten. Igazából mindenki találkozott már ezzel a szerkezettel burkolt formában, mert számos hőszivattyú található meg a háztartásokban, pl. a hűtőszekrény vagy a ruhaszárítógép is ilyen technológiát alkalmaz, de a klíma is egyfajta hőszivattyús elven működik.

 

A hagyományos értelemben vett hőszivattyús fűtési rendszer egy olyan épületgépészeti megoldás, amely a fűtés mellett biztosítja a hűtést és a melegvíz-előállítást is. A hőszivattyú berendezése általában egy kültéri és egy beltéri egységből áll. A kültéri egység kinyeri az energiát a levegőből, a talajból vagy a vízből (ez lehet meleg vagy hideg), majd felhasználja, és továbbítja azt a beltéri egységhez.

 

A beltéri egység ezután kezeli a hőmérséklet-változást, és biztosítja az igény szerinti fűtést vagy hűtést, amit az adott lakó szeretne, valamint a melegvízellátást.

 

A hőszivattyúk és a légkondicionálók kapcsolata

 

A hőszivattyúk és a hűtő-fűtő klímák lényegében hasonló elven működnek, ugyanis hűtésnél a hőt az ingatlan belső teréből egy külső helyszínre szállítják, fűtésnél pedig pont fordítva. A klímák nem hideg levegő előállításával hűtik le az adott helyiséget, mint ahogy azt sokan gondolják, hanem hőt vonnak el a szobából, és azt a kültérbe irányítják. Egy Hisense hőszivattyú kültéri egysége nagyban hasonlít a klímáéhoz, ugyanakkor számos ponton különbözik a két szerkezet.

 

A hőszivattyúk típusai

 

A speciális hőszivattyú típusok közé tartozik a levegő-levegő hőszivattyú, aminél az ingatlan elhasznált levegője a hőforrás, így működik valójában egy Hisense split klíma. A leggyakoribb típusok közé tartozik a levegő-víz szivattyú, amely a környezeti levegőből kivont hőt adja át a fűtővíznek.

 

A víz-víz hőszivattyú a talajvízből nyeri ki a hőenergiát, majd azt lehűtve visszajuttatja a talajba. Napjainkban még a legdrágább kinyerési formák közé tartozik a talaj-víz szivattyú, ezek a berendezések a talajból nyerik a hőenergiát. Illetve létezik a használati melegvíz szivattyú, ami pedig a beltéri fűtőrendszerek „hulladékhőjét” hasznosítja.

 

A hőszivattyú előnyei

 

A legnagyobb előnye, hogy jelenleg ez az opció bizonyul a leggazdaságosabbnak és legkörnyezetbarátabbnak. A felhasznált energia szinte kimeríthetetlen forrásból származik. Nincs szén-monoxid mérgezés, nem kell kémény, olcsó a karbantartása és kombinálható más fűtési módokkal is.

(Szponzorált tartalom)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Kalibrálás útmutató a precíz, biztonságos munkavégzéshez
Kalibrálás útmutató a precíz, biztonságos munkavégzéshez
Az eszközök kalibrálása az egyik legfontosabb lépés a pontos mérések biztosítása érdekében. Ezért is fontos a megfelelő szakember felkutatása hozzá, hiszen a kalibrálás egyben a hatékony munkavégzés záloga is. Óriási könnyebbség, ha egy gyártó rögtön kalibrált eszközöket kínál, de akár külön kalibrációs szolgáltatást is vállal az eszközök mellé.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.