A kerékpárváz és felsőcső kialakításának fontossága egy kerékpárnál

2021 / 06 / 16 / Fizetett Hirdetés
#pr
A kerékpárváz és felsőcső kialakításának fontossága egy kerékpárnál
Ha pusztán a váz és a felsőcső pozícióját vesszük alapul egy kerékpár esetében, akkor melyik opció jelentheti az optimális választást? Az egyenes vagy pedig az ejtett felsőcsöves kialakítással járhatunk inkább jobban?

Aki tényleg komolyan veszi a bringázást, és sokat ad nemcsak a kerékpár esztétikumára, hanem a kényelmére is, az igenis komolyan veszi ezeket a kérdéseket. Mi is így teszünk, ezért részletesen foglalkozunk vele a bejegyzés keretei között.

Mi a legfontosabb szempont a kerékpárváz, illetve a felsőcső pozícióját illetően?

Természetesen nem is lehet más, mint a kényelmes és biztonságos használat lehetősége. Ezt egyébként borzasztó egyszerűen vissza is lehet úgymond mérni. A lényeg, hogy a váz fölé állva a felsőcső mindenképp férjen el alattunk olyan formában, hogy a sarkainkat stabilan a földön tudjuk tartani.

Merthogy mindig adódhat olyan szituáció, amikor egyik pillanatról a másikra kell leugrani a nyeregből. Ha pedig egy ilyesfajta akrobatamutatványt be kell mutatni, akkor nagyon nem mindegy, hogy az alfelünkkel a felsőcsövön landolunk-e, vagy pedig simán abszolváljuk a dolgot.

A felsőcső vízszintes kialakításából fakadó korlátok és nehézségek

Hogyha a kerékpár formájából és az így kialakított design minőségéből indulunk ki, akkor nem sok kivetnivalót találunk. Azt persze régóta tudjuk már, hogy egy bringánál messze nemcsak ezek a tényezők játszanak szerepet.

Merthogy kétségtelenül ott van még pluszban a funkcionális kérdésköre. Azt ugyanis nem árt tudni, hogy a magas vázat a meglehetősen rövid nyeregcsővel kombinálva olyan merev kerékpárt kapunk eredményül, hogy ember legyen a talpán, aki szívesen hajtja azt hosszabb távon.

Vagyis az így kialakított bringa nem lesz kényelemes. Merthogy a hosszú nyeregcső szerkezeti rugalmasságából adódó komfortnövekedést kihasználatlanul hagyva mintegy 4-6 mm extra rugalmasság veszik így kárba. Persze létezik ennél kézenfekvőbb opció is.

Az ejtett felsőcsöves váz szépsége és hozzáadott értéke

Mintegy lezárva a fentebb taglalt gondolatmenetet, mindenképp ki lehet azt jelenteni, hogy műszaki értelemben gyakorlatilag semmiféle indok nem szól a vízszintes felsőcsővel ellátott váz kialakítása mellett.

Az ejtett felsőcsöves megoldás nagyságrendekkel praktikusabb. Az persze megint egy másik kérdés, hogy kinek melyik opció tetszik jobban látványra. Mondhatni egyéni ízlés és preferencia kérdése az, hogy extra hosszú, illetve az erősen lejtő felsőcső látványa kinek mennyire jön be.

Ha az esztétikumot és a praktikumot összeadjuk és közös halmazként szemléljük, akkor mindenképp az ejtett felsőcsöves váz felé billen a képzeletbeli mérleg nyelve. Pláne annak fényében, hogy műszakilag egyértelműen ez számít a kedvezőbb megoldásnak.

(Szponzorált tartalom)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.