A kétméretes kupoláktól a jégkészítő gépekig

2024 / 07 / 11 / Fizetett Hirdetés
#pr
A kétméretes kupoláktól a jégkészítő gépekig
Az emberiség történelmének nagy részében az ember a természet által biztosított elemek segítségével tartósította az élelmiszert. A jég, mely számos technikában használatos, az italok hűtésének eszköze is volt.

A jég útja

 

Az ősi civilizációkban a jéggel való hűtés a gazdagok ritka élvezetének számított, ma már azonban jégkockakészítő gépek egész sorával találkozhatunk például a BestMarkt webáruházban is. Többféle gyártó különböző méretű és stílusú jégkockakészítőit szerezhetjük be itt, legyen szó akár a klasszikus fekete, fehér vagy rozsdamentes acél készülékekről, akár az olyan karakteres színűekről, mint a piros.

 

Vásárlás előtt fontos, hogy megnézzük, milyen technikai paraméterekkel is rendelkezik az adott gép. A leírásokban megtaláljuk, hogy mennyi jeget tud előállítani naponta, és hogy a vízzel való feltöltés után hány perc múlva lesznek készen az első jégkockák.

 

Az italok jéggel való hűtése azonban nem volt mindig ilyen természetes, mint most.

 

A technológia forradalma

 

Az élelmiszerek tartósításához már időszámításunk előtt ezer évvel használták a jeget a kínaiak. A természet alkotta jeget tömbökre vágták és így tartósítottak.

 

A perzsák jöttek rá már időszámításunk előtt 400 évvel, hogy hogyan is tudják a nagy nyári forróságban tárolni a jeget. Mérnökeik jégvermet építettek, mely egy kupola alakú, mintegy kétemelet magas épület volt, ugyanilyen mélységgel a föld alatt. Speciális anyagból készült, homokból, agyagból, tojásfehérjéből, mészből, kecskeszőrből és hamuból, ami ellenállt a hőátadásnak és teljesen vízálló volt.

A jég tárolásától annak készítéséig

 

Ahogy teltek a századok, úgy születtek egyre-másra a modernebb, hatékonyabb megoldások a jég tárolására. Egész 1847-ig kell visszamennünk az időben, hogy az első gépi jég születésének történetét megismerjük. Egy dr. John Gorrie nevű floridai tudós-orvos a maláriás és sárgalázas betegek túlélési esélyeit próbálta javítani azzal, hogy lehűtötte őket.

 

Hideg vízzel teli edényeket függesztett fel magasan a betegszobákban, hogy a lehűtött, nehéz levegő lefelé áramoljon. A jeget azonban Floridában nyáron igen drága mulatság volt megvásárolni, így épített egy gépet, ami mechanikusan készítette a jeget.

 

Több, mint öt évig kísérletezett, míg megszületett a prototípus. Sajnos ez nem lett sikersztori, bár 1851-ben szabadalmaztatta, senki nem vette komolyan az ötletét.

 

Ezzel párhuzamosan 1853-ban Alexander Twining amerikai szabadalmat kapott az első olyan hűtőrendszer kifejlesztéséért, amellyel mesterségesen jeget lehetett előállítani. Ugyanekkor az ausztrál James Harrison megépített egy olyan hűtőgépet, amely napi 3000 kg jeget tudott előállítani.

 

Hosszú időnek kellett eltelnie, míg a jégkészítés a háztartások számára is lehetővé vált, és ha visszatekintünk a technológia fejlődésének útjára, láthatjuk, hogy milyen fantasztikus az, hogy ma már ilyen egyszerűen használható, hatékony jégkészítő gépek állnak rendelkezésünkre.

(Szponzorált tartalom)


Mire figyeljünk, ha etikettcímkéket rendelünk?
Mire figyeljünk, ha etikettcímkéket rendelünk?
Az elmúlt évek technológiai fejlődésének köszönhetően olyan megoldások váltak számunkra elérhetővé, amelyek annak idején nem léteztek. Ezek közé tartozik többek között az etikettcímke készítése is.
Mik azok az álláskönnyítő szőnyegek és mit érdemes tudni róluk?
Mik azok az álláskönnyítő szőnyegek és mit érdemes tudni róluk?
Ha megkérdeznénk az embereket arról, hogy hol, milyen körülmények között dolgoznak, akkor valószínűleg nagyon változatos válaszokat kapnánk. Sokan például azt mondanák, hogy szinte egész nap – legalább 8-10 vagy akár 12 órán keresztül is – állómunkát végeznek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.