A mérnök szakma sajátosságai - Egyszerű válaszok nehéz kérdésekre a Jooble szakértőitől

2023 / 03 / 01 / Fizetett Hirdetés
#pr
A mérnök szakma sajátosságai - Egyszerű válaszok nehéz kérdésekre a Jooble szakértőitől

A mérnökök feladata a saját maguk vagy kollégáik által kidolgozott különféle eszközök tervezése, összeszerelése, karbantartása és javítása. A szakirány meglehetősen összetett, a tudomány, fizika és a számítástechnika ötvözete, amely magas szintű szaktudást igényel.

Mit csinál egy mérnök?

A mérnökök rendkívül keresett szakemberek, állítja a Jooble. Még kisebb városokban is, például a munka Győr kifejezésekre keresve a portálon, többszáz mérnöki pozíciót találhatunk.

A mérnök feladatai a szakterületétől függenek:

 • a tervezőmérnök feltalálja, megtervezi, teszteli és rögzíti a berendezéseket;
 • technológiai mérnökök különféle eszközök karbantartásával és fejlesztésével foglalkoznak;
 • egy szoftvermérnök szoftvereket készít különféle folyamatok automatizálására;
 • katonai mérnök katonai fejlesztéssel, katonai felszerelés összeszerelésével, tesztelésével, fejlesztésével és megvalósításával foglalkozik;
 • a fizikus-mérnök fizikai ismereteit különböző eszközök hibakeresésére és működésének optimalizálására alkalmazza;
 • a biológus mérnök technikai jellegű problémákra kínál megoldást.

Ezenkívül bármely mérnök szakértői véleményt ír, és mérnöki dokumentációt vezet, illetve felügyeli a munkaelőírások és munkavédelem betartását.

Mennyit keres egy mérnök?

A mérnök fizetése több tényezőtől függ. Először is a mérnök szakirányából, képzettségéből és munkatapasztalatából. Másodszor, a veszélyes, összetett vagy fontos iparágakban dolgozó szakemberek magasabb fizetésre számíthatnak. Harmadszor, a pozícióból - minél magasabb a pozíció, annál nagyobb a felelősség, ennek megfelelően annál magasabb a fizetés.

Egy szervíztechnikus 300-400 ezer forintra számíthat, míg egy karbantartó mérnök akár 500 000 forintos bért is igényelhet.

Milyen képességekre van szüksége egy mérnöknek?

 • Átfogó szaktudás, amelyet csak a felsőfokú végzettség tud biztosítani.
 • Annak a tevékenységi területnek a teljes ismerete, amelyben a mérnök részt vesz (például egy építőipari cég mérnökének értenie kell az építőipari vállalkozás sajátosságait).
 • Matematikai képességek, logikus gondolkodás.
 • Elemző és technikai készség.
 • Kreatív képességek (térbeli gondolkodás, rajz- és rajztehetség, kreativitás).
 • Kitartás és pontosság.
 • Felelősségvállalás, kezdeményezőkészség és egyéb vezetői tulajdonságok.

 

A mérnöki szakma előnyeihez tartozik a nagy kereslet, megfelelő szaktudás mellett a magas jövedelem és szociális biztonság, a stabilitás és a rendkívül változatos fejlődési lehetőségek.

A hátrányok között megemlítenénk a tapasztalat nélküli fiatal szakemberek nem túl magas bérét, a munka monotonitását, az állandó stresszt és a sokszor fizikailag megerőltető és nehéz munkakörülményeket.

Mennyire keresettek a mérnökök?

Mivel az élelmiszergyártó gyáraktól a rakétagyárakig sok vállalkozásnál van szükség különféle szakirányú mérnökökre, a felsőoktatási intézményekből pedig sajnos egyre kevesebb szakember kerül ki, a mérnökök iránti kereslet egyértelmű. Az ilyen szakemberek iránti kereslet nagy, és valószínűleg tovább fog növekedni.

(Szponzorált tartalom)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hogyan segíthet egy marketingügynökség a tartalomstratégia megalkotásában?
Hogyan segíthet egy marketingügynökség a tartalomstratégia megalkotásában?

A tartalomgyártás nem csak a keresőoptimalizálás egyik legfontosabb eleme, de egy alaposan megtervezett marketingstratégia alapja is. Manapság nincs olyan vállalkozás, amely megengedhetné magának, hogy ne fordítson energiát a minőségi tartalomstratégia tervezésére.

Az otthoni fogfehérítés messze nem új trend
Az otthoni fogfehérítés messze nem új trend

Világszerte emberek milliói vágynak ragyogóan fehér mosolyra, és természetes, hogy hatékonyabb módszereket keresünk e cél elérésére. Az otthoni fogfehérítés sokak vágya, és néhányan talán meglepődnek, ha megtudják, hogy ilyen lehetőség már több mint 16 éve van a piacon.

HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.