A szabadulószobák magyar vonatkozásai

2023 / 11 / 17 / Fizetett Hirdetés
#pr
A szabadulószobák magyar vonatkozásai
A szabadulószobák megérdemelnék, hogy hungarikumoknak tekintsük őket, olyan sok magyar vonatkozásuk van.

Abban a formában, ahogy most ismerjük a a szabadulószobákat, magyar volt az első. Korábban volt két olyan próbálkozás, ami a szabadulószobák elterjedése után magának követelte az elsőséget. Egyes források szerint Japánban debütált az első ilyen játék, míg mások szerint a szilícium-völgy egyik szobája érdemelte ki ezt a címet. Mindkét esetben azonban érdemes megjegyezni, hogy a játékmenet és a körítés olyan mértékben különbözött a mai szabadulószobáktól, hogy jóindulattal is csak azok előfutárának tekinthetjük őket.

Ezzel szemben a Budapesten elsőként nyíló szabadulószoba előtt éveken keresztül még csak hasonló játék sem létezett. Ezért jogosan követelte magának a Parapark a Galaxis első szabadulószobája címet - legalábbis addig biztosan, míg egy űrlény erre hihető bizonyítékokkal rá nem cáfol.

A budapesti szabadulószoba-robbanás

Nem sokkal a Parapark után sorra jelentek meg Budapesten a szabadulószobák és terjedtek el onnan világszerte. Ezt nevezzük a budapesti szabadulószoba-robbanásnak. 2012-től kezdve gombamód szaporodtak a budapesti szabadulószobák, aztán pedig Európa-szerte magyar cégek terveztek és építettek a kijutós játékokat.

Rákaptak a hollandok, németek és szép sorban majd’ az összes ország játékosai erre a szórakozásra. Nagyon sok ilyen szabadulószoba magyar készítők keze nyomát viseli magán mind a mai napig.

A szabadulószobák tudományos háttere

A flow-elméletet egy Széchenyi-díjas magyar tudós, Csíkszentmihályi Mihály dolgozta ki, amikor a boldogság forrását kutatta tudományos alapokon. Kutatásai során rengeteg sikeres és boldog emberrel készített mélyinterjút ahhoz, hogy megtalálja azt, a pontot, ami közös bennük.

Csíkszentmihályi azt tapasztalta, hogy az emberek a legjobban akkor érzik magukat, amikor teljes odaadással mélyülnek el abban, amit a legjobban tudnak csinálni. Ez az élmény a sportolóktól a cégvezetőkig, a művészekig terjedt. És érdekes módon mindegyikük ugyanarról az élményről számolt be, függetlenül attól, hogy milyen területen érték el sikereiket.

A szabadulószobák ideális környezetet teremtenek a flow-élmény megtapasztalásához, mivel minden adott ahhoz, hogy a játékosok teljes figyelemmel az előttük álló, konkrét feladatra összpontosítsanak.

A szabadulószobák atmoszférája segít abban, hogy a játékosok teljesen beleéljék magukat abba, amit éppen csinálnak. Már az is ritkán adatik meg, hogy valaki röpke 60 perc alatt át tudja élni ezt a magával ragadó élményt. De a szabadulószoba még ennél is valamivel többet is ad, mert lehetőség van rá, hogy az ember közösségben élje át az élményt. Úgyhogy nyugodtan kijelenthetjük, érdemes kipróbálni a kijutós játékokat, mert tudományosan is bizonyított, hogy a szabadulószobákban boldog leszel.

Szabadulószoba-világbajnokság

2017 márciusában Budapesten, a szabadulószobák fővárosában rendezték meg az első (és sajnos legjobb tudomásunk szerint az eddigi utolsó) szabadulószoba-világbajnokságot. Az eseményt hosszas online és helyi selejtezők előzték meg a budapesti döntőt.

(Szponzorált tartalom)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hogyan válasszunk otthonunkba kényelmes ágyakat és kanapékat?
Hogyan válasszunk otthonunkba kényelmes ágyakat és kanapékat?
Otthonainkat igyekszünk nemcsak esztétikusan, stílusosan, hanem a lehető legkomfortosabban berendezni, különös tekintettel a család közös találkozási pontját alkotó és a vendégek fogadására szolgáló nappalira, valamint az intimitás helyszínére, a hálószobára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.