A szájlégzés és a szájüregi higiénia összefügg!

2024 / 03 / 18 / Fizetett Hirdetés
#pr
A szájlégzés és a szájüregi higiénia összefügg!
Rendszeresen, alaposan mosod a fogaidat, még szájöblítőket és fogselymet is használsz, mégis gyakori a szuvasodás? Úgy érzed reggelente, hogy kiszáradt a szájüreged? Netán a torkod is kapar és égető érzés jelentkezett a nyelveden?

Az okok az alvás közbeni légzéssel is összefüggésbe hozhatók. Ma már bizonyított tény, hogy a szájlégzés következtében fogászati problémák alakulhatnak ki. Ha hasonló gondok merültek fel nálad, akkor érdemes az éjszakai orrlégzést különféle eszközökkel és módszerekkel támogatni. Ezek egyike lehet a SleepAir száj- és orrtapasz, ami stimulálja az orron át történő légzést. Ennek köszönhetően az alvás minősége mellett javítja, és fenntartja a szájhigiéniát is.

 

Szájlégzés hatása a fogaink épségére

 

A párolgás növekedését és a nyáltermelés csökkenését hozza magával az, ha szájon át lélegzünk éjszaka. Ez ugyanis kiszáradást okozhat a szájban. Így a megfelelő nyálháztartásunk felborul, ami negatív hatással van a szájüregünk egészségére is.

 

Miért fontos és tulajdonképpen mit csinál a nyál? Eltünteti a fogakról az ételmaradékot, fenntartja a megfelelő PH értéket a szájban,valamint a baktériumok okozta savakat is semlegesíti.

 

A szájszárazságot nem nehéz diagnosztizálni, ugyanis kellemetlen érzést okoz, és még az ajkaink is kicserepesedhetnek miatta. Mindez nemcsak rossz lehelettel jár, hanem fogszuvasodást és különféle ínybetegségeket is eredményezhet. Tegyünk ellene, szájlégzés helyett törekedjünk a megfelelő éjszakai orrlégzésre!

 

Szájlégzés és állkapocs problémák

 

Amikor szájon át lélegzünk éjszaka, az nyitott szájtartással és nem megfelelő nyelvpozícióval is jár. Vagyis olyan helyzetbe kényszerül az állkapocs, ami nem igazán jó se neki, se neked.

 

Milyen következményei lehetnek? Alulfejlett lehet az alsó állkapocs, és szűk, illetve V alakú lehet a felső fogív, ami fogtorlódást is eredményezhet. Növekedhet a távolság az alsó és felső fogak között, idővel nem tudnak majd összezárni. Nyitott vagy mélyharapás is kialakulhat.

 

Ha pedig nem jól illeszkedik a harapásunk, az az állkapocs izmaira is terheléssel lesz. Az pedig fogcsikorgatással, kattogó állkapoccsal és akár fej-, nyakfájdalmakkal is együtt járhat, sőt előre dőlő fejtartást is okozhat.

Alvás és szájlégzés összefüggései

 

A szájlégzés negatív hatással van az alvásunkra is, összefüggésbe hozható az obstruktív alvási apnoe-val. Ilyenkor hirtelen egy-egy légzéskimaradás miatt felébredünk, ez pedig a mindennapjainkra rendkívül rossz hatással lehet.

 

Ha az okokat már feltártad, és kiderült a szájlégzés, akkor dolgozni kell a probléma orvoslásán! Léteznek például orrlégzést elősegítő gyakorlatok. De a száj- és orrtapaszok is sokat segíthetnek a légzés, és ezáltal a szájhigiénia, hosszabb távon pedig az életminőség javításán.

(Szponzorált tartalom)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Irány a felhő! Vagyis mire jó a felhőszolgáltatás?
Irány a felhő! Vagyis mire jó a felhőszolgáltatás?
Jó néhányan úgy használják a felhő alapú tárhelyeket, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan miért is hasznos számukra. A cikkben annak járunk utána, hogy mire jó a felhőszolgáltatás és milyen típusai vannak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.