Egy nélkülözhetetlen, ám figyelmen kívül hagyott kiegészítő: az adapter

2021 / 08 / 18 / Fizetett Hirdetés
#pr
Egy nélkülözhetetlen, ám figyelmen kívül hagyott kiegészítő: az adapter
Mióta az internetnek köszönhetően az egész világ globális-digitális “faluvá” változott, a tölthetőség kardinális kérdéssé vált, legyen szó tabletről, okostelefonról, vagy laptopról. Akár otthon, munkahelyen, vagy utazás közben használjuk hordozható elektronikus eszközeinket, előbb-utóbb le fognak merülni. A töltés lehetőségét tehát biztosítanunk kell, ennek ellenére, mégis az egyik legkevésbé szem előtt tartott kiegészítő az adapter.

Mire szolgál az adapter?

A hordozható okoseszközök szempontjából három különböző adapter típussal számolunk:

 • A hálózati adapter funkciója szerint a hálózatból nyert elektromos energiát konvertálja, hogy az eszköz akkumulátora azt károsodás nélkül hasznosítani tudja.
 • A jelátalakító adapter az optikai és audiojeleket dekódolja két különböző eszköz között.
 • Az adapterkábel az eszközök portjai közti kompatibilitási hibát hidalja át.

Az elektromos energia, a hálózati adapter és az okoseszközök kapcsolata

Nem véletlen, hogy hordozható eszközeink energiaéhségét kielégítő töltők egyben adapterként is funkcionálnak. Az elektromos hálózati feszültség és áramerősség ugyanis elsősorban háztartási nagygépekre és kisfogyasztókra van “optimalizálva”, az okostelefon, a tablet és a laptop viszont ennél kisebbet/kevesebbet igényel.

Problémát jelent azonban, hogy:

 • Sokan nincsenek tisztában sem a készülékük, sem az adaptereik bemeneti és kimeneti adataival,
 • Továbbá egyes új okostelefonok gyári csomagolása gyakran már nem is tartalmazza az eszközzel kompatibilis adaptert.

Ha megnézünk közelebbről egy hálózati adaptert, akkor a címkéjén láthatjuk a bemeneti és kimeneti feszültség/áramerősség közti különbséget. Hogy ez miért annyira fontos, mindjárt részletesebben kifejtjük.

Alapvetően háromféle hálózati adaptert érünk el a piacon:

 1. Egyetlen bemeneti adat: az ilyen adapter kizárólag egyetlen hálózati feszültség átalakítására képes, például 120 V-ról konvertál.
 2. Két bemeneti adat: az ilyen adapteren egy kapcsolóval válthatunk az aktuális hálózati feszültségnek megfelelő üzemmódba, például 110 V / 120 V.
 3. Többfeszültséges bemenet: A leggyakrabban laptopok és egyéb hordozható eszközök esetében találkozunk ilyen adattal, az értéket a következő formában látjuk a címkén: 110-240 V.

Az univerzális adapterek

A világon legalább 15 különböző elismert dugaljzat-típus létezik, amelyek mindegyike különböző csatlakozót igényel.

 • Ez nem jelenti azt, hogy 15 különböző adaptert kell elpakolni egy hosszabb utazásra, viszont még utazás előtt be kell szerezni a célországgal, célországokkal kompatibilis univerzális adaptert.
 • Nemcsak a dugaljzat típusa, de maga az áram is más lehet, mint amit itthon megszoktunk.
 • Az Egyesült Államokban például a hálózati villamos energia 110-120 V, míg sok más országban – például itthon is - ez 220-240 V között van.

Mitől lehet egy adapter univerzális?

 • Cserélhető a csatlakozójuk, azaz különböző dugaljzatokhoz is csatlakoztathatók,
 • Egyes univerzális adaptereken manuálisan lehet beállítani a régiónak megfelelő hálózati adatokat.

Az okoseszközeink bemeneti adataira akkor van igazán szükségünk, ha olyan országba utazunk, ahol a hazaitól eltérő a hálózati áram:

 • Ilyen esetben olyan adaptert érdemes magunkkal vinni, ami egyrészt illeszkedik az adott régió standard kialakításához (EU / UK / US), valamint képes felvenni az adott régióra jellemző áramminőséget és azt az okoseszköz számára átalakítani.

A kimeneti adatokat pedig a készülékünk saját bemeneti adataival egyeztetni:

 • Ha ugyanis az adapter több feszültséget és áramerősséget ad le, mint amennyit az eszköz akkumulátora igényel, azzal tönkretesszük azt.

Ezért fontos, hogy tisztában legyünk a készülékeink és adaptereink bemeneti kimeneti adataival.

Az autós adapterek

Különleges szerepet töltenek be az autós adapterek, hiszen “őket” egy speciális áramforrásból, a szivargyújtó segítségével működtetjük.

Ebben az esetében más okból, de szintén kiemelten fontos az adapter kimeneti adatainak ellenőrzése:

 • Ha csak egy USB portos adaptert veszünk, akkor a kimeneti adataoknak egyezni kell az eszközünk bemeneti adataival.
 • Ha többportos adaptert használunk, akkor viszont arra kell fokozott figyelmet fordítani, hogy abba a portba dugjuk, amelynek leadott feszültségével és áramerősséggével kompatibilis a tölteni kívánt eszköz.
 • A többportos adapterek ugyanis portonként eltérő kimeneti adatokkal rendelkezhetnek, éppen azért, hogy többféle eszköz töltésére is alkalmasak legyenek menet közben.

A jelátalakító adapterek

Az elektromos áram átalakításán kívül további adapterekre lehet szükségünk, attól függően, hogy az eszközparkunk portjai milyen formátumú adatokat tudnak fogadni.

Ilyen esetekre tervezték a jelátalakító adaptereket, amelyek a különböző formátumú adatokat átalakítják és/vagy a kompatibilitási problémát hidalják át:

 • Például egy régi DVD lejátszó csak RCA portokkal rendelkezik, de az okostévé, amihez kötnénk, kizárólag HDMI kódolt jeleket tud fogadni.
 • A laptop és a fejhallgató között oldja meg a kompatibilitási problémát Lightning bemenet esetében.

A jelátalakító adapterek egyik különleges típusa az USB portos ethernet adapter, aminek akkor vesszük hasznát, ha az ingadozó wifi miatt a laptop nem tud felcsatlakozni az internetre, és a PC sem rendelkezik ethernet porttal, csak USB bemenetekkel.

A jelátalakító adapterek alternatívájaként univerzális kábeleket is bevethetünk a cél érdekében, melyek RCA, VGA, SCART és HDMI portok között képesek létrehozni a csatlakozást, de az adapterek, jelátalakító boxok hatékonyabbak, és stabilabbak is egyben.

(Szponzorált tartalom)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Irány a felhő! Vagyis mire jó a felhőszolgáltatás?
Irány a felhő! Vagyis mire jó a felhőszolgáltatás?
Jó néhányan úgy használják a felhő alapú tárhelyeket, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan miért is hasznos számukra. A cikkben annak járunk utána, hogy mire jó a felhőszolgáltatás és milyen típusai vannak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.