Elektromos autó töltése az energiaválságban

2022 / 08 / 30 / Fizetett Hirdetés
#pr
Elektromos autó töltése az energiaválságban
A magyar kormány az elmúlt időszakban kénytelen volt az európai energiaválság miatt korlátozni azon fogyasztók számát, akik részesülhetnek valamilyen formában a rezsicsökkentés nyújtotta előnyökben. Természetesen sokan számolgatásba kezdtek, kifejezetten az elektromos autók tulajdonosai is, hiszen az átlagfogyasztás feletti áram használata jelentős plusz költséggel terhelheti a család vagy vállalkozás kasszáját.

Mit tehetünk ebben a helyzetben?

Fali konnektor minden ingatlanban megtalálható, gyorsan és egyszerűen töltésre kapcsolhatjuk elektromos autónkat. Üzemben tartáshoz viszont korántsem ez a leghatékonyabb módszer az elektromos autó töltésére. Sokkal effektívebb és költséghatékonyabb egy otthoni autótöltő kábel alkalmazása, amely a rezsicsökkentési kedvezmények szigorítása mellett is segíti számláink kordában tartását. Emellett technikai szempontból is hatásosabb, hiszen a töltési veszteséget is minimalizálja. A töltési veszteség a bemeneti és kimeneti energiák arányát jelenti. Veszteséget jelenthet, hogy a töltésnél az akkumulátort is egy bizonyos hőmérsékletre kell felmelegíteni.

Energiaválság

Mind Európában, mind világszinten komoly problémákat okoz az árnövekedés. A villany ára január óta több mint négyszeresére növekedett. Ennek egyik fő oka az orosz-ukrán háború, amely már több hónapja húzódik.

Természetesen egy ekkora árnövekedést nem csak egy esemény okozhat. Az elmúlt évek gazdasági változásai a fosszilis energiahordozókkal kapcsolatos beruházások megfogyatkozását idézte elő, amely miatt a pandémia utáni kereslet ugrásszerű növekedésével nem tudnak lépést tartani.

Mi változik?

A rezsicsökkentés változtatásával a kedvezményes árazás csak az átlagfogyasztás mértékéig marad érvényben. Többletfogyasztás esetén az átlag szint feletti mennyiségre piaci árat kell fizetni. Ez sok háztartásban a költségek növekedését idézheti elő, ugyanis hazánkban az átlagos havi fogyasztás 210 kilowattóra/hónap. A rezsicsökkentett ár átlagfogyasztási szintig kilowattonként 36 forint, efelett 70,1 forint/kWh ár lesz érvényes. Az éjszakai áram továbbra is megtartja kedvezményes jellegét, az árak az alábbiak szerint alakulnak: átlagig 23,1 forint/kWh, felette 62,9 kilowattonként.

Egy elektromos autó fogyasztás szempontjából

Sokan attól félnek, hogy a töltésnek köszönhetően a havi rezsiköltségük jelentősen növekedni fog. Természetesen egy elektromos autó egy mosógépnél többet fogyaszt, és a hálózatot is jobban terheli. Konkrét példát nézve, a BMW i3 (94Ah) modell fogyasztása 13,1 kWh/100 km. Ha otthon, fali konnektorról töltjük, óránként 2,3 kW-ot vesz fel, így 14 óra alatt már el is éri a teljes töltöttséget. A két számot összeszorozva láthatjuk, hogy ez a művelet 32 kW áramot igényel.

Elektromos autónk idei használata során kiemelten fontos, hogy keressük az optimális, költséghatékony megoldásokat. Ebben jelent nagy segítséget például a fali konnektor lecserélése egy fali töltőre.

(Szponzorált tartalom)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hogyan válasszunk otthonunkba kényelmes ágyakat és kanapékat?
Hogyan válasszunk otthonunkba kényelmes ágyakat és kanapékat?
Otthonainkat igyekszünk nemcsak esztétikusan, stílusosan, hanem a lehető legkomfortosabban berendezni, különös tekintettel a család közös találkozási pontját alkotó és a vendégek fogadására szolgáló nappalira, valamint az intimitás helyszínére, a hálószobára.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.