Előírások, javaslatok tarlóműveléshez

2024 / 03 / 18 / Fizetett Hirdetés
#pr
Előírások, javaslatok tarlóműveléshez
Most még az kicsit újak mindannyiunk számára a tarlóműveléssel kapcsolatos törvényi előírások. Ahhoz, hogy ne érjenek bennünket meglepetések és szankciók, ismernünk kell az ezeket és a támogatási feltételeket!  

Egyik megoldás lehet, hogy folyamatosan szemlézzük a jogszabályokat, elemezzük azokat, és a követelmények mentén gazdálkodunk. A másik, talán egyszerűbb lehetőség, ha külsős szakemberekre bízzuk ezeket a feladatokat. A Morva Növénydoki gazdaság adminisztráció terén éppoly alapos szolgáltatásokat nyújt, mint pályázatírás vagy akár növényvédelmi szakirányítás kapcsán.

 

Tarlóművelés: mit lehet és mit nem?

 

A HMKÁ (Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot) 6-os gyakorlatát mindenképp érdemes alaposabban megismerni, ha a tarló kapcsán lennének kérdéseid. Az egyik legfontosabb, hogy szeptember 30-ig maximum 10 centiméter mélyen művelheted a tarlót, de nem feketére. Ugyanis a fennmaradó növényi maradványok fogják a talajtakarási funkciót betölteni.

 

Akkor, ha 30 napon belül vetsz valamit a területre, mélyebben is végezhetsz talajmunkákat. Ez lehet főnövény, másodvetés, zöldtrágya és talajtakaró is, a lényeg az időintervallum betartása.

A másodvetések lehetnek hagyományosak, ökológiaiak, emellett zöldtrágyázási, illetve talajtakarási céllal elvetett növények is. Úgy válaszd meg a munkák idejét, hogy kedvezőtlen időjárás esetén is be tudd tartani az előírásokat, nehogy szankciók érjenek!

 

Mikrobiológiai és kondicionáló, valamint nitrogénmegkötő készítmények

 

Ha mikrobiológiai készítményt juttatnál ki a területre, akkor ezt tarlóbontóval is megoldhatod. Ez akkor engedélyezett, ha a tarlómaradványokat beforgatod a talajba. Itt is ügyelned kell az időpontra: szeptember 30.

 

Előtte ne használj tarlóbontót vagy vetned kell 30 napon belül oda valamilyen növényt, különben a HMKÁ 6-os pontja sérülni fog. Hasonló elven működik a talaj- és növénykondicionáló szerek, valamint a nitrogénmegkötő készítmények használata is.

 

Középmély lazítás, istállótrágya és melléktermék visszaforgatása

 

10 cm-nél mélyebb talajművelést jelent a középmély lazítás, így ha erre szeptember 30. előtt kerül sor, akkor gondoskodnod kell más növénykultúra vetéséről is. Amennyiben istállótrágyát alkalmaznál, azt minél hamarabb be kell dolgozni a talajba. Itt is a szeptember 30. az a határidő, ami előtt 30 napon belül szükséges a vetés. Nincs ez másképp melléktermék visszaforgatásánál sem.

 

Így talán kicsit soknak és bonyolultnak tűnhet, hogy mikor, milyen talajművelést végezhetsz, és az milyen esetleges további kötelezettségekkel jár. De ha szaktanácsadók segítségét kéred, gyorsan és hatékonyan, nem utolsósorban hibamentesen el tudod látni ezeket a feladatokat is. Érdemes ilyenkor átgondolni, hogy megéri-e egyedül bajlódni, vagy célszerű inkább szakértőkre bízni az egyes folyamatokat.

(Szponzorált tartalom)


Mire figyeljünk, ha etikettcímkéket rendelünk?
Mire figyeljünk, ha etikettcímkéket rendelünk?
Az elmúlt évek technológiai fejlődésének köszönhetően olyan megoldások váltak számunkra elérhetővé, amelyek annak idején nem léteztek. Ezek közé tartozik többek között az etikettcímke készítése is.
Mik azok az álláskönnyítő szőnyegek és mit érdemes tudni róluk?
Mik azok az álláskönnyítő szőnyegek és mit érdemes tudni róluk?
Ha megkérdeznénk az embereket arról, hogy hol, milyen körülmények között dolgoznak, akkor valószínűleg nagyon változatos válaszokat kapnánk. Sokan például azt mondanák, hogy szinte egész nap – legalább 8-10 vagy akár 12 órán keresztül is – állómunkát végeznek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.