Ételdoboz vagy pohár búzából? Miért is ne?

2023 / 01 / 17 / Fizetett Hirdetés
#pr
Ételdoboz vagy pohár búzából? Miért is ne?
Az ételkiszállítás soha nem látott méreteket öltött napjainkra, így nem mindegy, hogy az ételszállító vállalkozások milyen csomagolóanyagot választanak termékeik részére. A műanyag szemét elárasztja a tengereket, ideje tehát valamilyen környezetbarátabb megoldás felé kacsingatni.

És nem is kell messzire menni, hiszen ma már akár búzából vagy más gabonaféléből is állítanak elő ételszállításra alkalmas csomagolóeszközöket, cikkünkben ezt az innovatív anyagot szeretnénk bemutatni.

A gabonából készült csomagolás

A csomagolóanyag-forgalmazók mindent megtesznek annak érdekében, hogy megfelelő alternatívákat kínáljanak az egyszer használatos, eldobható műanyag csomagolás helyett. Az indepack.hu komposztálható, lebomló poharakat, valamint papírból készült ökocsomagolást is kínál, amivel gyakorlatilag teljesen kiváltható a műanyag alapanyag.

A PLA, vagyis a politejsav nem egy mai találmány, azonban a tömeges használata csak nemrégiben kezdett elterjedni. Alapanyaga a magas keményítő tartalmú gabona, mely lehet búza vagy akár kukorica is.

Az eljárás során a szemek belsejében levő fehér, folyékony anyagot nyerik ki, ez szükséges ugyanis a PLA-csomagolás elkészítéséhez. Ám a többi alkotórész sem megy pocsékba, ugyanis a növény többi részét biomasszaként hasznosítják.

Az így kinyert politejsavból egy környezetbarát, műanyaghoz hasonlító csomagoló anyagot készítenek, ami azonban a műanyaggal ellentétben maradéktalanul lebomlik, így a későbbiekben sem károsítja a környezetet.

A lebomlás speciális komposztálóban 1-2 nap alatt lezajlik, de ennek hiányában, természetes körülmények között is lebomlik 1-3 év alatt a termék.

A PLA előnyei

Fenntartható termelésből származó csomagolás, környezetbarát és lebomló. A gyártás során minden alkotórész felhasználásra kerül, és alacsony a széndioxid kibocsátása is.

A PLA hátrányai

A PLA csupán 40 Celsius-fokig hőálló, így csak hideg ételek csomagolására alkalmas. Saláták, hideg italok, sütemények, cukrásztermékek, savanyúságok és minden olyan étel is ital csomagolására tökéletes, amely nem kerül megmelegítésre.

Ezenkívül hazánkban jelenleg nincs a PLA komposztálására lehetőség, így ez a termék használat után a háztartási hulladékba kerül.

Külön oda kell figyelni arra, hogy a vásárló megfelelően tájékoztatva legyen arról, hogy bár a termék megszólalásig hasonlít a műanyagra, azonban ez nem műanyag csomagolóanyag, így semmiképpen ne tegye ezt a csomagolást a műanyag szelektív gyűjtőbe.

A PLA továbbfejlesztett változata

A hőmérsékleti problémák kiküszöbölésére fejlesztették ki a CPLA-t, vagyis a kristályosított politejsavat, amibe már forró étel is csomagolható 80 Celsius-fokig, így ez a doboz már mikrózható is, valamint evőeszköz is készülhet belőle.

A csomagolóipar felkészült a szemléletváltásra, hiszen a környezetbarát anyagok egyre keresettebbek, így a kínálat is folyamatosan szélesedik az ökocsomagolások területén. Földünk védelme mindannyiunk együttes feladata, figyelj rá te is minden nap!

(Szponzorált tartalom)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Hajhullás elleni sampon: Hatékony megoldás a dúsabb hajért
Hajhullás elleni sampon: Hatékony megoldás a dúsabb hajért
A hajhullás elleni sampon a mai kor egyik legkeresettebb hajápolási termékei közé tartozik. Ez nem meglepő, tekintettel arra, hogy a hajhullás számos embert érint világszerte. Egy jó minőségű sampon nemcsak hogy csökkentheti a hajhullást, de hozzájárulhat a haj sűrűségének és egészségének javításához is.
Környezetbarát életsílus a XXI. században: a mobilházak és a fenntarthatóság
Környezetbarát életsílus a XXI. században: a mobilházak és a fenntarthatóság

A fenntarthatóság napjainkban már kulcsfontosságú tényezőnek számít az ingatlanok tervezése és kivitelezése során. Az egyre növekvő környezeti kihívások számos innovatív megoldás megszületését ösztönözték. Ezek közül az egyik legizgalmasabb a mobilházak elterjedése.

HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.