Ezt érdemes tudni a PD-elem kapcsán

2021 / 06 / 16 / Fizetett Hirdetés
#pr
Ezt érdemes tudni a PD-elem kapcsán
A PD-elem kifejezésből a PD rövidítés az adagoló-porlasztó egységre utal (Pumpe Düse). Ez tulajdonképpen a rendszer lelke: létrehozza a befecskendezési nyomást, és az égéstérbe juttatja a gázolajat. Maga a PD-elem olyan berendezés, ami magában foglalja a befecskendezőt és a magasnyomású szivattyút is.

E technológia az egy időben közvetlen befecskendezésű turbódízel motoroknál kerül alkalmazásra. Minden egyes hengerhez egy-egy PD-elem kerül beépítésre, melyet a vezérműtengely hoz működésbe.

A PD-elem előnyei és hátrányai

A porlasztás pontos és kitűnő, köszönhetően annak, hogy nagyobb befecskendezési nyomást tud biztosítani, ezenfelül precízebben lehet időzíteni az elektronikus szabályozás, valamint a szállítócsövek elhagyásával. Az újabb PD-elemek már képesek az előzetes befecskendezésre is. Ez előmelegíti a levegőt, így az égési folyamat könnyebbé válik.

A hátrányok között megemlítendő az, hogy nagy hengerszám esetén a költségek magasak lehetnek. A magas nyomás következtében nagyobb zajhatással jár a folyamat, ami bizony az utastérben is jól hallható. Ráadásul a nagy nyomás miatt az alkatrészek élettartama is csökken.

A Siemens gyártásában készülő PD-elemek esetében visszahívás is volt, és ezek helyett Continental pd-elemek lettek visszaszerelve az hibás autókba. Ez sem lett a felhasználók kedvence, ugyanis nem lehet felújítani és újabban még új sem kapható hozzá.

A BOSCH pd-elemek ellenben jól felújíthatóak,  de ehhez jól felszerelt szervizre van szükség.

Hogyan zajlik a PD-elem felújítása?

Ha elvitte autószerelőhöz a kocsit, és kiderült, hogy a pd-elemek rakoncátlankodnak, a Tamorin Kft. vállalja, hogy másnapra küld érte futárt aki elhozza a befecskendezőket.

Első körben bevizsgálják, majd ajánlatot tesznek a felújítására. Ez általában 4 nap alatt készül el, de ha igény van hamarabbi megoldásra akkor cseredarabot kínálnak fel, hiszen azt már egy nap alatt is el tudják postázni. A felújított cseredarab egy gyári, vagy utángyártott PD-elem, amit a hibás alkatrész helyett adnak.

Alternatív megoldásként az új PD-elem jön szóba. Ez sajnos kevésbé pénztárcabarát megoldás. Bizonyos gyártók nem készítenek cseredarabot az általuk előállított PD-elemhez, és megesik, hogy fel sem lehet őket újítani. Tipikusan a VDO és a Continental gyárt ilyen alkatrészeket. Ha az autója ilyen PD-elemmel van felszerelve, és gondja támad vele, akkor jobb, ha felkészül egy komolyabb kiadásra.

Bosch és Delphi PD-elem meghibásodása esetén a felújítás körülbelül a felébe kerül az új alkatrésznek. Ilyen alkatrész esetén nem éri meg újat vásárolni, mert a felújítás olcsóbb és egyértelműen gyorsabb megoldás. Ha egyeztetett a szervizzel az ár kapcsán, és sikerül megegyezni, akkor akár már másnap át is vehető a termék. Alapesetben egy teljes esztendőnyi garancia jár hozzá.

(Szponzorált tartalom)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az otthoni fogfehérítés messze nem új trend
Az otthoni fogfehérítés messze nem új trend

Világszerte emberek milliói vágynak ragyogóan fehér mosolyra, és természetes, hogy hatékonyabb módszereket keresünk e cél elérésére. Az otthoni fogfehérítés sokak vágya, és néhányan talán meglepődnek, ha megtudják, hogy ilyen lehetőség már több mint 16 éve van a piacon.

Hogyan lehet belőled szállítmányozási ügyintéző?
Hogyan lehet belőled szállítmányozási ügyintéző?
A logisztika a legtöbb vállalat működése szempontjából kulcsfontosságú terület. Elég megnézni néhány álláshirdetést, és láthatjuk azt, mekkora igény mutatkozik ebben a szektorban a szakemberekre.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.