Ezt kell tudni az extraprofit adóról

2022 / 07 / 17 / Fizetett Hirdetés
#pr
Ezt kell tudni az extraprofit adóról
A Magyar Közlönyben 2022. június 4-én jelent meg az extraprofit adóról szóló kormányrendelet, ami tartalmazza nyolc gazdasági szektor különadóinak részletszabályait. Továbbá szerepel benne a már meglévő különadó szabályok változása is.

Extraprofit adó 2022 - pénzintézetek és biztosítók

A pénzügyi intézményeknek szóló új adó alapja a megelőző év nettó árbevétele. A mértéke 2022-ben 10%. Két egyenlő részletben kell megfizetni: 2022. október 10-ig és december 10-ig. Várhatóan 8%-ra mérséklődik a teher 2023-ban, és három egyenlő részletben kell majd befizetni: június 10-ig, október 10-ig és december 10-ig.

A pénzügyi tranzakciós illeték is módosul, hiszen kiterjesztik az érintettek körét. Az adóalap 0,3%-át kell továbbra is megfizetni, de a maximális összeg 6.000 Ft-ról 10.000 Ft-ra nő.

A biztosítók esetén 2023 végéig keletkezik pótadó fizetési kötelettség. Az extraprofit megfizetésének alapja a biztosítási díj. A mértéke sávosan van meghatározva. Adóelőleg-bevallási kötelezettségük keletkezik az érintett vállalatoknak, ezt 2022. november 30-ig és 2023. május 31-ig kell megtenniük. A befizetésre 2023. január 31-ig, valamint 2024. január 31-ig kell sort keríteni.

Extraprofit adó 2022 - az energetikai ágazatok

Az energiaellátók jövedelemadója is 2022-re és 2023-ra vonatkozik. Ebbe beletartoznak a feldolgozóipari gyártók is, azaz a bioetanolt, a keményítőt és a napraforgóolajat gyártók is. A különadó alapját az adóévi korrigált adózás előtti eredmény jelenti. Mértéke: 31%. Az adóelőleget önadózással 2022. szeptember 20-ig kell bevallani, majd havonta egyenlő részletekben minden hónapban 20-áig kell befizetni.

A kőolajtermék-előállítók esetén a különadót 2022. szeptember 20-ig kell megfizetni. Az adó alapja az Oroszországból származó kőolaj világpiaci árkülönbözetének és a tárgyhónapban beszerzett, az Oroszországból származó nyersolaj hordóban mért mennyiségének szorzata. A mértéke pedi 25%.

A villamosenergia kötelező átvételére jogosult termelők különadója 65%. Megfizetni 2022. szeptember 20-ig kell. 2022. augusztus 1-től változik a bányajáradék is. A vállalkozó 2022-ben és 2023-ban is legalább a 2021-ben kitermelt mennyiségű szénhidrogént kell kitermelje.

Extraprofit adó - egyéb ágazatok

Ez esetben a földi kiszolgálást végző gazdálkodók az adókötelezettek. A hozzájárulásuk mértéke utasonként 3.900 Ft vagy 9.750 Ft (céltól függően). A gyógyszerforgalmazók a 10.000 Ft alatti termelői áras gyógyszerek esetén 20%-os befizetésre kötelezettek, afelett pedig 28%-osra.

Távközlési pótadó is bevezetésre kerül. Az elektronikus hírközlési szolgáltatásokat nyújtó személyeknek kell megfizetniük. A nettó árbevétel egy részét kell befizetniük 1 milliárd forint felett. 50 milliárdig 1%-ot, 100-ig 3%-ot, afelett 7%-ot. A kiskereskedelmi adóban változásokat vezetnek be 2023-tól. A 100 milliárd forintot meghaladó adóalap után 2,7 % helyett 4,1 %-ot kell befizetni. Sőt, még a cégautó adómértéke is változott, közel megduplázódott.

Fontos, hogy mindig tájékozódjunk az aktuális szabályokról és számokról, hiszen ezek évről évre változhatnak, változnak. Kísérjük figyelemmel a jelenleg hatályban lévő szabályokat, hiszen így lehet naprakész a tudásunk, és így kerülhetünk el minden kellemetlenséget.

(Szponzorált tartalom)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Síeléssel kapcsolatos tanácsok kezdőknek és újrakezdőknek
Síeléssel kapcsolatos tanácsok kezdőknek és újrakezdőknek
Amikor leesik az első hó, akkor a legtöbb sportrajongó a hegyek felé veszi az irányt, hogy a hóval fedett lankákon csússzanak alá. Ha kezdők vagyunk vagy egy éven keresztül a szekrényben pihent a sífelszerelésünk, akkor van pár tanács, melyet érdemes megfogadnunk, hogy biztosan élvezetes legyen a siklás minden pillanata.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.