Generációváltás sikeresen

2022 / 11 / 18 / Fizetett Hirdetés
#pr
Generációváltás sikeresen
Hazánkban a rendszerváltást követően számos családi vállalkozás jött létre, amelyek működtetése és menedzsmentje komoly kihívások elé állítja a cégtulajdonosokat és a dolgozókat. Pláne akkor, amikor át kell adni a stafétabotot a család ifjabb tagjai számára. Az alábbi cikkben megnézzük, hogyan valósulhat meg eredményesen a generációváltás.

Ezért fontos lépés a generációváltás

A generációváltás jóval összetettebb és bonyolultabb folyamat annál, minthogy a szülő a gyermekére hagyja a céget. A siker érdekében ennek egy tudatos, jól felépített folyamatnak kell lennie. Ehhez nyújthat segítséget egy családi alkotmány.

A tanácsadás a Szinergia Kft. szolgáltatásai között is megtalálható és kiemelten fontos ügyet képez ezen belül a családi vállalkozások támogatásával kapcsolatos segítségnyújtás. Mind a családi alkotmány megalkotásában, mind pedig a békés átmenetben a családok segítségére lehetnek.

Egy ilyen alkotmány mindazokat a dolgokat tartalmazza, amelyek befolyással lehetnek a család életére. Fontos, hogy folyamatosan frissítésre kerüljön, rugalmasan alkalmazkodjon mind a család, mind pedig a vállalkozás életében bekövetkező változásokhoz.

Ezt tartalmazza a családi alkotmány

A családi alkotmány tulajdonképpen normákat és stratégiai célokat foglal magában. Olyanokat például, miszerint a család minden gyermekről gondoskodik, finanszírozza az oktatását, támogatja saját jövőjét érintő kérdésekben stb. A megváltoztatásához a család ¾-énél nagyobb része kell, hogy hozzájáruljon. Ha valamely családtag megszegi a benne foglaltakat, jogi következményekkel kell szembesülnie.

Meghatározó része az utódlási terv, amely tartalmazza a stafétabot átadásának feltételeit a tulajdonos kiszállásának körülményeivel együtt. A főbb pontok minden esetben a családi üléseken kerülnek kialakításra, amelyen minden 18. életévét betöltött családtag részt vehet, döntési joggal azonban csak 21 éves kor felett rendelkeznek. A tagok között csak egyeneságbeli leszármazottak foglalhatnak helyet.

A családi üléseknek két típusa létezik. Az egyik kizárólag a vállalkozást érintő kérdések megvitatására korlátozódik, míg a másik fajtáján a családdal kapcsolatos felvetések kerülnek előtérbe. Ez utóbbiakat főleg olyan családtag szervezi és hívja össze, akinek nem feladata a vállalat irányítása.

Ezek a sikeres generációváltás lépései

A sikeres generációváltás kulcsa a feladatok, folyamatok teljes körű, megfelelő módon történő átadása. Nem elég egyszerűen a munkakört átadni, a feladatok átadása mellett a hierarchiába is be kell emelni az új vezetőt.

Ha van rá mód, érdemes már a stafétabot átadását 5 évvel megelőzően elkezdeni az egész folyamatot. Meghatározó része a konfliktusok rendezése és a célok meghatározása, az érdekek körülírása és a szerepkörök tisztázása. Ha szükséges, külső tanácsadó bevonására is sor kerülhet.

(Szponzorált tartalom)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hogyan válasszunk otthonunkba kényelmes ágyakat és kanapékat?
Hogyan válasszunk otthonunkba kényelmes ágyakat és kanapékat?
Otthonainkat igyekszünk nemcsak esztétikusan, stílusosan, hanem a lehető legkomfortosabban berendezni, különös tekintettel a család közös találkozási pontját alkotó és a vendégek fogadására szolgáló nappalira, valamint az intimitás helyszínére, a hálószobára.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.