Górcső alatt a különböző mérnöki szakmák

2023 / 09 / 20 / Fizetett Hirdetés
#pr
Górcső alatt a különböző mérnöki szakmák
Ha alaposabban megnézzük az utóbbi évek statisztikáit, akkor láthatóvá válik számunkra, hogy a mérnök szakma azon területek közé tartozik, ahol már évek óta rendkívül nagy a munkaerőhiány.

Olyannyira, hogy a gyártást, termelést támogató mérnöki területeken a kínálat sokszorosa a keresletnek. Ehhez elég csak megnézni az Ózdállás https://ozdallas.hu/allasok/mernok-muszaki-villamossagi aloldalát.

 

A fizetés kérdése

 

Kezdjük rögtön a villamosmérnökkel! A tavalyi évben egy junior pozícióban dolgozó villamosmérnök havonta bruttó 500 és 600 ezer forint közötti összeget tett zsebre. A seniorok fizetése pedig meghaladta akár a bruttó 1 millió forintot is.

 

Ráadásul egy villamosmérnök feladatköre is eléggé sokrétű. A munkája nagy részét ugyanis nem csak a mérnöki feladatok (kiviteli és megvalósulási tervek rajzainak elkészítése, projektekhez kapcsolódó dokumentációk vezetése és kezelése, illetve villamosmérnöki tervezési feladatok) teszik ki, hanem ugyanúgy foglalkozik programozással is.

 

Azt viszont fontos megemlíteni, hogy ennek a szakmának a betöltéséhez mindenképp egy villamosmérnök alapdiploma megszerzésén keresztül vezet az út.

Mi a helyzet a mechatronikai mérnök esetében?

 

A villamosmérnökhöz hasonlóan ez a szakma is alapdiploma megszerzéséhez kötött. A főbb feladatai közé tartozik a gépek, a berendezések és a gyártóeszközök folyamatos mérnöki felügyelete, illetve egyedi alkatrészek tervezése.

 

Ami pedig a fizetést illeti, junior kollégaként a bruttó bér 450-600 ezer forint között mozog, seniorként pedig bruttó 800-1 millió forint a havi kereset.

 

Ejtsünk pár szót a gépészmérnök helyzetéről is!

 

Bár manapság már Magyarországon nem keresnek annyi gépészmérnököt, mint mondjuk 5-10 évvel ezelőtt, ennek a pozíciónak az esetében is átlag feletti havi bruttó bérre számíthatunk. Ez a junior pozíciók esetében bruttó 450-550 ezer forintot jelent. A seniorként pedig már havi bruttó 800 ezer-1 millió forintot is haza lehet vinni.

 

A gépészmérnök munkája igazán sokrétű. Ő dönt a gyártást végző gépek, berendezések jellemzőiről, és kialakítja azokat, illetve felügyeli a szerelési és karbantartási munkákat. Ezek során pedig technológiai szaktudását használva aprólékos és nagy pontosságot igénylő feladatokat végez, ami miatt több iparágban is igényt tarthatnak a szakértelmére. De főleg az olyan gyárakban keresett, ahol kiemelkedő a termelés.

 

Összegzés

 

Dióhéjban tehát elmondható, hogy a mérnöki állások Magyarországon és nemzetközi szinten is nagyon keresettek. Ráadásul a hazai átlagkeresethez képest jóval magasabb bért is kapnak ezek a szakemberek.

 

Ha tehát kiváló matematikai és fizika tudással rendelkezünk, és még a szükséges műszaki egyetemi képzést is elvégeztünk, akkor mindenképpen érdemes ezeket a szakmákat is figyelembe vennünk az álláskeresés során.

(Szponzorált tartalom)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hogyan segíthet egy marketingügynökség a tartalomstratégia megalkotásában?
Hogyan segíthet egy marketingügynökség a tartalomstratégia megalkotásában?

A tartalomgyártás nem csak a keresőoptimalizálás egyik legfontosabb eleme, de egy alaposan megtervezett marketingstratégia alapja is. Manapság nincs olyan vállalkozás, amely megengedhetné magának, hogy ne fordítson energiát a minőségi tartalomstratégia tervezésére.

Az otthoni fogfehérítés messze nem új trend
Az otthoni fogfehérítés messze nem új trend

Világszerte emberek milliói vágynak ragyogóan fehér mosolyra, és természetes, hogy hatékonyabb módszereket keresünk e cél elérésére. Az otthoni fogfehérítés sokak vágya, és néhányan talán meglepődnek, ha megtudják, hogy ilyen lehetőség már több mint 16 éve van a piacon.

HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.