Hogyan dolgoznak a nyomkövető kutyák?

2022 / 03 / 18 / Fizetett Hirdetés
#pr
Hogyan dolgoznak a nyomkövető kutyák?
A nyomkövető kutyák képzése rendkívül időigényes feladat, és leginkább csak az arra alkalmas, szaglászni szerető ebeknek ajánlott. Bizonyos kutyafajták ugyanis sokkal érzékenyebbek a szagok követésére és felkutatására, mint mások.

Hogyan szagolnak a kutyák?

A kutyák orra olyan különösen érzékeny és kifinomult érzékszerv, amely jóval fontosabb a szemüknél vagy a fülüknél is. Körülbelül 300 millió szagreceptorral rendelkeznek, míg egy ember csupán nagyjából 5 millióval.

Szaglásukat az is segíti, hogy a be- és kilélegzett levegő külön úton halad az orrukban, ezért a beáramló levegőt hatékonyabban képesek elemezni. Emiatt az agyuk is jóval többet foglalkozik a szagok által jelzett információk feldolgozásával.

Képesek megállapítani, hogy egy adott szagot kibocsátó állatnak vagy embernek milyen hangulata, egészségügyi állapota és szándékai vannak. Emellett azt is érzik, hogy egy szag milyen irányból jött, és milyen régóta található ott.

A nyomkövetés trénelése

Mint minden munkakutya képzése esetén, a nyomkövetés is pozitív megerősítés alapján, jutalomfalattal, türelemmel és fokozatossággal történik. Az első feladat a kutya részéről az, hogy megértse és megtanulja, hogy a gazdi is azt szeretné, hogy szimatoljon.

Ezt a leghatékonyabban először nyílt terepen, például mezőn vagy réten szokták elkezdeni. Kiindulásként jutalomfalattal csábítják a kutyát, akivel apró lépésenként haladnak. A lábnyomokba jutalomfalatot tesznek, az ösvény végén pedig egy jó nagy doboznyi finomság várja a kutyát.

A gyakorlás végeztével nagy játékkal vezetik le a kutya energiáit, hogy pozitív élményként maradjon meg benne a keresés. Közben nagyon fontos a folyamatos dicséret, elismerés. Ahogy a gazdi és a kutya egyre jobban egymásra hangolódik a munka során, kevesebb jutalomfalatra lesz szükség. Ennek ellenére egyre bonyolultabb, kanyarokkal teli ösvényeken haladva is sikeres lesz a keresés, amelyet végül majd a kutya vezet önállóan.

Szerezz be kedvenced számára kiképzéshez alkalmas kutyahámot a Petissimo honlapjáról, amellyel kényelmesen tud haladni bármilyen terepen!

Milyen kutyákból lehet jó nyomkövető?

A kutyák első számú érzékszerve az orruk, melyet ösztönösen használnak tájékozódásra. Éppen ezért alapvetően bármilyen kutya alkalmas lehet arra, hogy nyomkövető váljon belőle, ám igazán sikeresek csak a nagy szaglóbajnokok lesznek. Ha kutyánk különösen érzékeny a szagokra, megtalál, előás dolgokat a földből, nagy a valószínűsége, hogy fogékony lehet erre a fajta kiképzésre.

Ilyen esetben érdemes őt kutyaiskolába vagy trénerhez vinni, hiszen nemcsak hasznos munkát végez, de mentálisan és fizikailag is elfárad a keresésben. A mondás alapján pedig a kutya akkor boldog, ha fáradt!

Tekintsd meg a Petissimo honlapján elérhető kutyás kiegészítőket, tápokat és játékokat, és okozz örömet négylábú kedvencednek!

(Szponzorált tartalom)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A Facebook Pixel beállításának lépései
A Facebook Pixel beállításának lépései
Az online marketingben a hirdetések terén fontos szerepe van a Facebook Pixelnek, vagy más néven képpontnak. Ez a kód nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a kampányok jól teljesítsenek. A cikkben annak járunk utána, hogy miért van meghatározó jelentősége, illetve arra is kitérünk, hogy milyen lépésekből áll a beállítása.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.