Kiemelt tudnivalók az állandó tartózkodási kártyáról

2023 / 01 / 18 / Fizetett Hirdetés
#pr
Kiemelt tudnivalók az állandó tartózkodási kártyáról
Fontos leszögezni, hogy állandó tartózkodási kártyára akkor van szükség és egyáltalán lehetséges elindítani az igénylési folyamatot, ha hosszú távon szeretnének EGT állampolgárok Magyarországon élni, valamint teljesítik az ehhez tartozó feltételeket is. Ha vannak külföldi munkavállalóink, akkor jó, ha tisztában vagyunk az igénylési folyamattal és feltételekkel.

Mit jelent az, hogy csak EGT állampolgárok igényelhetnek állandó tartózkodási kártyát?

Az igénylési folyamatban, adminisztrációban és feltételrendszerben könnyen el lehet veszni, így ha nem vagyunk biztosak abban, mit is csinálunk, érdemes profikat segítségül hívni, például egy munkaerő közvetítő céget, mint amilyen a TERENDO külföldi munkaerő-szakértő, aki már rengeteg ilyen folyamatot hajtott végre sikeresen.

Még mielőtt rátérünk, hogy pontosan mit is takar az “EGT” jelölés, beszélünk az első legfontosabb kritériumról: állandó tartózkodási kártyát csak az igényelhet, aki már legalább 5 éve jogszerűen és megszakítás nélkül tartózkodik Magyarországon. EGT állampolgárnak tekinthető az a személy, aki az alábbi országok egyikében rendelkezik állampolgársággal:

  • Az Európai Unió tagállamai
  • Izland
  • Norvégia
  • Liechtenstein
  • Továbbá a személyek szabadon mozgásának tekintetében Svájc is

Az állandó tartózkodási kártya egyébként korlátlan ideig érvényes, de szükséges meghosszabbítani. Ez a kártya tulajdonképpen nem más, mint a letelepedési engedély kézzel fogható változata. További tudnivaló, hogy az az EGT állampolgár, aki tartózkodási kártyára jogosult, annak a házastársa is huzamosabb tartózkodásra lesz jogosult, amennyiben a házasságkötés óta legalább eltelt két év, valamint jelenleg is fennáll az életközösség. Ugyanez a helyzet a gyermekek esetében is, valamint családtagként a szülők is ide tartoznak, eltartottként. Ha az életközösség megszűnik két év után, akkor a házastárs számára elvész a huzamos tartózkodási jog.

Miért előnyös az állandó tartózkodási kártya kiváltása?

Sokkal előnyösebb például mint a sima tartózkodási engedély, mivel itt már nem szükséges megindokolni a tartózkodás célját. Tartózkodási engedély esetében csak rövid időre lehet elhagyni Magyarországot, míg állandó tartózkodási kártyával rendelkezők fél évre is megszakíthatják a magyar tartózkodást. Természetesen van lehetőség hat hónapnál hosszabb időre is megszakítani, de ezt csak indokolt esetben lehet, mint amilyen a tanulmányok, szakképzés, kötelező katonai szolgálat, valamint az egészségügyi okok, például terhesség, szülés és súlyos betegség.

Az ügyintézés menete

Az állandó tartózkodási kártya kiváltásához három lépést kell végrehajtani:

  • A nyomtatvány kitöltése, 3 hónapnál nem régebbi fénykép és az iratok beszerzése, mint az útlevél vagy személyi igazolvány és a megszakítás nélküli tartózkodást igazoló iratok.
  • A kérelem benyújtása
  • Az 1500 forintos eljárási díj befizetése

Ezután 70 napon belül elbírálják a kérelmet, siker esetén postai úton érkezik a kártya.

(Szponzorált tartalom)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hajhullás elleni sampon: Hatékony megoldás a dúsabb hajért
Hajhullás elleni sampon: Hatékony megoldás a dúsabb hajért
A hajhullás elleni sampon a mai kor egyik legkeresettebb hajápolási termékei közé tartozik. Ez nem meglepő, tekintettel arra, hogy a hajhullás számos embert érint világszerte. Egy jó minőségű sampon nemcsak hogy csökkentheti a hajhullást, de hozzájárulhat a haj sűrűségének és egészségének javításához is.
Környezetbarát életsílus a XXI. században: a mobilházak és a fenntarthatóság
Környezetbarát életsílus a XXI. században: a mobilházak és a fenntarthatóság

A fenntarthatóság napjainkban már kulcsfontosságú tényezőnek számít az ingatlanok tervezése és kivitelezése során. Az egyre növekvő környezeti kihívások számos innovatív megoldás megszületését ösztönözték. Ezek közül az egyik legizgalmasabb a mobilházak elterjedése.

HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.