Kiemelt tudnivalók az állandó tartózkodási kártyáról

2023 / 01 / 18 / Fizetett Hirdetés
#pr
Kiemelt tudnivalók az állandó tartózkodási kártyáról
Fontos leszögezni, hogy állandó tartózkodási kártyára akkor van szükség és egyáltalán lehetséges elindítani az igénylési folyamatot, ha hosszú távon szeretnének EGT állampolgárok Magyarországon élni, valamint teljesítik az ehhez tartozó feltételeket is. Ha vannak külföldi munkavállalóink, akkor jó, ha tisztában vagyunk az igénylési folyamattal és feltételekkel.

Mit jelent az, hogy csak EGT állampolgárok igényelhetnek állandó tartózkodási kártyát?

Az igénylési folyamatban, adminisztrációban és feltételrendszerben könnyen el lehet veszni, így ha nem vagyunk biztosak abban, mit is csinálunk, érdemes profikat segítségül hívni, például egy munkaerő közvetítő céget, mint amilyen a TERENDO külföldi munkaerő-szakértő, aki már rengeteg ilyen folyamatot hajtott végre sikeresen.

Még mielőtt rátérünk, hogy pontosan mit is takar az “EGT” jelölés, beszélünk az első legfontosabb kritériumról: állandó tartózkodási kártyát csak az igényelhet, aki már legalább 5 éve jogszerűen és megszakítás nélkül tartózkodik Magyarországon. EGT állampolgárnak tekinthető az a személy, aki az alábbi országok egyikében rendelkezik állampolgársággal:

  • Az Európai Unió tagállamai
  • Izland
  • Norvégia
  • Liechtenstein
  • Továbbá a személyek szabadon mozgásának tekintetében Svájc is

Az állandó tartózkodási kártya egyébként korlátlan ideig érvényes, de szükséges meghosszabbítani. Ez a kártya tulajdonképpen nem más, mint a letelepedési engedély kézzel fogható változata. További tudnivaló, hogy az az EGT állampolgár, aki tartózkodási kártyára jogosult, annak a házastársa is huzamosabb tartózkodásra lesz jogosult, amennyiben a házasságkötés óta legalább eltelt két év, valamint jelenleg is fennáll az életközösség. Ugyanez a helyzet a gyermekek esetében is, valamint családtagként a szülők is ide tartoznak, eltartottként. Ha az életközösség megszűnik két év után, akkor a házastárs számára elvész a huzamos tartózkodási jog.

Miért előnyös az állandó tartózkodási kártya kiváltása?

Sokkal előnyösebb például mint a sima tartózkodási engedély, mivel itt már nem szükséges megindokolni a tartózkodás célját. Tartózkodási engedély esetében csak rövid időre lehet elhagyni Magyarországot, míg állandó tartózkodási kártyával rendelkezők fél évre is megszakíthatják a magyar tartózkodást. Természetesen van lehetőség hat hónapnál hosszabb időre is megszakítani, de ezt csak indokolt esetben lehet, mint amilyen a tanulmányok, szakképzés, kötelező katonai szolgálat, valamint az egészségügyi okok, például terhesség, szülés és súlyos betegség.

Az ügyintézés menete

Az állandó tartózkodási kártya kiváltásához három lépést kell végrehajtani:

  • A nyomtatvány kitöltése, 3 hónapnál nem régebbi fénykép és az iratok beszerzése, mint az útlevél vagy személyi igazolvány és a megszakítás nélküli tartózkodást igazoló iratok.
  • A kérelem benyújtása
  • Az 1500 forintos eljárási díj befizetése

Ezután 70 napon belül elbírálják a kérelmet, siker esetén postai úton érkezik a kártya.

(Szponzorált tartalom)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Új trend: közösségi vásárlás vet véget a kínai webshopok nyomulásának
Új trend: közösségi vásárlás vet véget a kínai webshopok nyomulásának
Miközben tömegével áramlik be a silány minőségű kínai műanyag és ipari hulladék Európába, egyre többen fordulnak a közösségi vásárlás felé végső mentsvárként az agresszív terjeszkedés ellen. Nemcsak a vásárlók, de a jól ismert vagy prémium márkák és kereskedők is. A közösségi platformok legújabb úttörője, az Allyos – SocialStore a közösségi finanszírozás online vásárlásba építésével mindenki számára elérhetővé teszi a luxust a közösség erejével, akár kínai áron.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.