Az alapfelszerelés
Ha koktélkészítésre adjunk a fejünket, célszerű beszereznünk néhány, alapvető fontosságú kelléket. Az ital rendelés kérdését már házhoz szállítással is megoldhatjuk: az italkereso.hu választékában kiválaszthatjuk koktéljaink alapjait.
A mixerkellékek pedig a következők: italmérce (jigger), shaker, bárkanál, Hawthorne-szűrő (koktélszűrő a gyümölcsdarabokhoz) és a koktélos pohár. A shakerekből létezik egyrészes és kétrészes, ún. Boston-shaker is. A koktélos poharaknak pedig három fontosabb fajtája ismert, a Coupe, a Rocks és a Collins.
Milyen koktéltípusok léteznek?
Két alapvető: az alkoholos és az alkoholmentes. A koktélok palettája azonban jóval színesebb! Íme néhány ízelítő a típusokból.
Ilyen a klasszikus, hagyományos koktélok többsége. Összetevőik leggyakrabban: likőr, valamilyen keverő (szóda, jég, keserű), a tetejükre pedig díszítés. Ide tartozik pl. a Martini vagy a Negroni is. Whiskys poharakban (rocks) szolgálják fel őket.
A shakerben összerázott hozzávalókat karcsú vizespohárba töltjük (Collins), majd felöntjük szódavízzel, pezsgővel vagy más, szénsavas üdítőitallal. A Collins poharához gyümölcskarikát vagy kompótcseresznyét, a Highballhoz szívószálat adunk. Az alapital mindig egy likőr.
Gyümölccsel, tejjel és jéggel készült, kézi vagy gépi mixerrel összeállított koktélok (pl. Daiquiri). Gyakran egy régebbi alapreceptbe visznek némi csavart, újabb alapanyagok, fagyasztás vagy rázás hozzáadásával.
Ha fontosnak tartjuk az egészséges életmódot, az alkoholhoz adjunk friss gyümölcsöket vagy joghurtot! A cukrot vagy az erősebb hozzávalókat így egyszerűen “kiiktathatjuk” az adott receptből.
A forró koktélok általában egy-egy kultúra hagyományos, téli italai. Az egzotikus, hidegen tálalt koktélok ezzel szemben az egyes trópusi szigetek forma- és ízvilágát hozzák - mind gyümölcsös, habos ízeiben, mind felszolgálásuk módjában (pl. kókuszdió).
Fedezzük fel újra a gyermeki énünket!
Furcsán hangzik az alkoholos italok kapcsán erről beszélni - de ha jobban belegondolunk, valahol legbelül, mélyen még mindig szeretünk kísérletezni. Megismerni új dolgokat. Erre a koktélkészítés tökéletes lehetőség.
Nem is beszélve arról, hogy az embereket is képes összehozni: családunkkal vagy barátainkkal közösen is nekiláthatunk. Így akár alkoholos, akár alkoholmentes koktélokra szomjazunk, elkészítésük közben szinte garantált a jó hangulat. Még úgy is - sőt, akkor igazán! - , ha az eredmény elsőre nem olyan lesz, amire számítanánk.
(Szponzorált tartalom)