Követendő oktatási példa Nagykanizsán: a jövőre készíti fel a gyerekeket Polgár Judit módszere

2022 / 09 / 20 / Fizetett Hirdetés
#pr
Követendő oktatási példa Nagykanizsán: a jövőre készíti fel a gyerekeket Polgár Judit módszere
2022-ben több nagykanizsai iskola is társult „A tehetségfejlesztő sakk, mint oktatási eszköz” elnevezésű akkreditált alapképzéshez, mely a Polgár Judit Sakkpalota Program része. A képzéshez tartozó oktatási eszközöket az országos Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klub biztosította. A klub célja, hogy ezzel a kezdeményezéssel a sakkot mint sportágat, valamint Polgár Judit módszerét nemcsak Nagykanizsán, hanem országszerte népszerűsítsék.

Az innováció útjára léptek a nagykanizsai oktatási intézmények

A Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klub az innovatív támogató szerepet vállalta abban, hogy a helyi oktatási intézményekben szervezett keretek között olyan változás történhessen, mely a diákok és a pedagógusok számára is fontos előrelépés a jövő haladó szellemiségű oktatási módszereiben. A Polgár Judit Sakk Alapítvány a Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klub támogatásával és a Nagykanizsai Tankerületi Központ közreműködésével 14 iskolából, 32 pedagógus számára biztosít ingyenes, kihelyezett képzést. A Polgár Judit Módszer célja az óvodás és kisiskolás korú, 4 és 10 év közötti gyermekek komplex képességfejlesztése, melyek révén kialakulnak és megerősödnek a 21.században elengedhetetlen készségek, a “4K”: a kritikus gondolkodás, a kommunikáció, a kollaboráció és a kreativitás. Az innovatív és folyamatosan fejlesztett Módszer a motiváción és a kreativitáson alapuló játékos tudásmegosztásra épül.

Polgár Judit alma mater-e

Polgár Judit szerint „Nagykanizsa a hazai sakkélet legerősebb vára, a bajnokcsapat otthona. Pontosan értik, hogy a Polgár Judit Módszer a képesség- és a gondolkodásfejlesztésről szól, olyan területekről, amelyek túlmutatnak a sakkon, de hosszú távon a klub és a magyar sakk is profitál belőlük. Mi a módszer programjainak és azok metodikájának alapcélja? Az, hogy a gyermekeknek a tanulás, a pedagógusoknak pedig az oktatás jelentsen élményt – ez nyertes helyzetet teremt társadalmi szempontból is.” Polgár Juditnak személyes kötődése is van a Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klubhoz, ugyanis a világ legjobb női játékosaként több évig a csapatot erősítette.

Hogyan kapcsolódik össze a sakk és az oktatás?

A digitális társadalom olyan mértékű adatfeldolgozást tett szükségessé az emberek számára, amelyben bizonyos képességek, kompetenciák elsajátítása létszükségletté vált. Az ehhez szükséges dialektikus, stratégiai és ok-okozati, szekvenciális gondolkodást fejlődésük korai szakaszában a gyerekek a sakktáblánál öntudatlanul tanulják meg. Sakkozás közben a gyerekek egy sor már tárolt információt mozgósítanak és kombinálnak össze, miközben idegrendszerükben a sejtek közti kapcsolatok száma sokszorozódik. Ezeket a kapcsolatokat fogják felhasználni mindenfajta tanulása során. A sakk a maga vizuális szimbólumrendszerével az egész tanulási folyamat kialakulására komoly kihatással van.

Miért érdemes csatlakozni az intézményeknek a képzéshez?

Az alapképzés elvégzésével az intézményeknek, valamint a pedagógusoknak lehetőségük van önálló tantárgyként, heti 1-2 órában a Sakkpalota oktatására. Ezen felül a Sakkpalota Program kiválóan integrálható az alsó tagozat valamennyi tantárgyába. Magyar nyelv és irodalom esetében a szövegértést, matematika tantárgyban a koordinátarendszert, logikát fejleszti, testnevelés és sport esetében a mozgást, tájékozódást különböző irányokban, technika tantárgyban pedig a szem- és kézkoordinációt erősíti.

A sakkozás mindenkié

A Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klub számtalan hazai és nemzetközi megmérettetésben jeleskedett, a csapat és a játékosok mindig a legjobbak között voltak, 14-szeres magyar bajnoki címet értek el. Eredményeinek köszönhetően több magyar és külföldi élvonalbeli játékos igazolt története során rövidebb vagy akár hosszabb időszakokra is Nagykanizsára, a csapatot ma is erősíti többek között a volt világbajnok, Viswanathan Anand, valamint most is aktív játékosa, szakmai vezetője, az olimpia bajnok Ribli Zoltán is. A Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klub jelenlegi és volt játékosai videós anyagban meséltek a sakkozással való kapcsolatukról, tapasztalatukról, élményeikről.

A videót az alábbi linken tekintheti meg: Ismerd meg a sakkozás igazi világát!

(Szponzorált tartalom)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Miért fontos a klímák rendszeres karbantartása?
Miért fontos a klímák rendszeres karbantartása?
Akár otthoni, akár irodaházak vagy különféle szolgáltató egységek (éttermek, szórakozóhelyek, boltok stb.) klímaberendezéseiről van szó, az éves karbantartás kiemelten fontos. Egészségügyi problémákat is okozhat, de a működés hatékonyságát is ronthatja, ha nincs rendszeresen tisztítva egy készülék.  
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.