Lehetséges belülről szigetelni egy házat?

2022 / 05 / 15 / Fizetett Hirdetés
#pr
Lehetséges belülről szigetelni egy házat?
Amikor az épületek hőszigeteléssel való ellátásáról van szó, alapszabályként szoktunk arra a tézisre tekinteni, hogy a szigetelés a külső oldalra kerül. Azonban előfordulhatnak olyan esetek, amikor ez nem megvalósítható.

Ilyenkor előfordulhat, hogy a hőszigetelés a fal belső oldalán kap helyet. Azonban figyelmet kell fordítanunk arra, hogy mivel ez a lakótér felőli oldal, megfelelően alakítsuk ki a rétegrendet és alkalmazzunk egy párazáró réteget.

Használjon környezetbarát szigetelőanyagokat!

A növényi alapú, környezetbarát szigetelőanyagokra tekinthetünk úgy is, mint megújuló alapanyagforrások. Sajátos jellemzőjük, hogy nem tartalmaznak semmilyen ártalmas összetevőt. Ezért a lakótérben való alkalmazásuk kifejezetten ajánlott, hiszen nem okoznak irritációt és nem allergizálnak.

Az olyan növényi alapú szigetelőanyagokat, mint a kender, tekinthetjük környezetbarátnak. Hiszen az épületek szigeteléséhez alkalmazva kialakíthatjuk vele megfelelő hőháztartást. A növény életciklusa alatt pedig hozzájárul a tiszta levegő megtartásához, a talajerózió csökkentéséhez és képes a levegőben szálló por jó részét is megkötni.

Milyen hibák fordulhatnak elő, hogyha belülről próbáljuk szigetelni a falat?

Amennyiben alkalmazzuk a párazáró réteget, megakadályozhatjuk vele, hogy a szobában lévő pára bejusson a külső falszerkezetbe. Ugyanakkor ezzel előidézünk egy olyan szituációt, amivel jelentősen megnöveljük a helység páratartalmát. Ezzel számos egyéb problémát idézhetünk elő.

Arra kell figyelnünk, hogy a falszerkezetben ne fordulhasson elő páradiffúziós lecsapódás, amit az okozhat, hogy a fal belsejében olyan alacsony lesz a hőmérséklet, hogy kondenzációs jelenséget figyelhetünk meg. Ez azt jelenti hogy a nedvesség lecsapódhat, az itt lévő vízgőz akár meg is fagyhat, amivel pedig tönkreteszi a falszerkezetet.

Egy belső fal rosszul kivitelezett hőszigetelése általában évekkel később mutatkozik meg. Csak sok-sok idő múlva derül ki, hogy milyen károk keletkeztek az épületszerkezetben és ez milyen költségeket von maga után.

Hogyan előzhetjük meg a páralecsapódást?

Szerencsére van arra mód, hogy elkerüljük a lakásban lecsapódó párát. Ehhez ismernünk kell, hogy milyen kialakítású a külső falszerkezet, illetve milyen fűtéssel van ellátva az épület. Számos olyan fizikai paraméter van, amelyeket nem tudunk megváltoztatni és ezek mind páralecsapódáshoz vezetnek. Ezek pedig alapvetően a fűtéshez, a szellőztetéshez illetve az épület szigeteléséhez kapcsolódnak.

Kevés olyan technológia van, mely valódi megoldást nyújthat. A Naturica Group termékei között megtalálható KenderBeton azonban ilyen. Ennek alkalmazásával úgy szigeteltjük például a műemléki épületeket, hogy közben a homlokzatot nem változtatjuk meg, de mégis elérhetjük a kívánt célt.

(Szponzorált tartalom)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.