Mi az a VPN? És miért elengedhetetlen a biztonságos netezéshez?

2022 / 03 / 15 / Fizetett Hirdetés
#pr
Mi az a VPN? És miért elengedhetetlen a biztonságos netezéshez?
Ha aktívan netezel, így vagy úgy biztosan találkoztál már a VPN-ekkel. Lehet, hogy a haverok említették, vagy egy hirdetésben láttad. De mi is az a VPN és miért jó neked?

Erre a kérdésre kerestük a választ a Ralf.hu szakértőivel, akik részletes útmutatókkal és a legjobb VPN szolgáltatók listájával teszik könnyebbé a felhasználók életét. Lássuk, hogy mire jutottunk a segítségükkel!

Mi az a VPN?

A VPN az angol Virtual Private Network rövidítése, amit magyarra virtuális privát hálózatként fordíthatunk. Ez egy biztonságosabb netezést biztosító megoldás, amit világszerte milliók használnak.

A technológia lényege, hogy az interneten forgalmazott adatokat katonai minőségű titkosítással látja el, így senki sem férhet hozzá a böngészési adataidhoz. Ez azonban még csak az elős lépés. Ezután ugyanis a VPN egy olyan hálózaton küldi el az adatokat, ami szinte lekövethetetlen. Ehhez egy vagy több szerveren futtatja át az adatokat, és innen is küldi azokat vissza.

Ez azt jelenti, hogy mások számára láthatatlan lesz az eredeti IP címed és tartózkodási helyed. Helyette a kiválasztott szerver IP címe és helye jelenik majd meg.

Szóval titkosítja az adatokat, és elrejti az IP címet? Nem hangzik túl bonyolultnak. Miért jó mindez?

A VPN használatának előnyei

A fenti két dologból több pozitívum is következik. Nézzük meg ezeket.

Nem jutnak az adataid illetéktelen kezekbe

A hálózaton keresztül küldött adatok titkosítva lesznek, a legtöbb esetben a legkorszerűbb, katonaság által is használt protokollokkal. Adatok alatt nem csak fájlokra kell gondolnod. Ide tartozik minden, amit az interneten keresztül küldesz vagy fogadsz. Üzenetek, böngészési adatok, jelszavak, de még a bankkártya adataid is.

Azzal, hogy ezeket titkosítod, egy plusz védelmi vonalat állítasz fel. Így ha valaki hozzá is férhet az adataidhoz, nem fog tudni velük semmit kezdeni.

Gondolj például egy nyilvános Wi-Fi hálózatra, ahol nagyon sérülékeny a biztonság, és könnyedén hozzáférhetnek mások is a hálózathoz. Itt például elengedhetetlen a saját titkosítás használata.

Rejtett IP cím

Miért érdemes egyáltalán elrejtened az IP címedet? Az IP cím arra szolgál, hogy beazonosíthassuk a készülékeket és felhasználókat a hálózaton. Az hogy ezt elmaszkolod, több előnnyel is jár.

Így senki sem tud majd beazonosítani a neten. Persze itt nem kell egyből az FBI-ra gondolni vagy ilyesmi. Egész egyszerűen arról van szó, hogy az adathalászok, agresszív remarketinget folytató cégek, megbízhatatlan weboldalak vagy hasonlók nem fognak tudni beazonosítani.

A világon bárhonnan netezhetsz

Na persze nem ingyen repülőjegyről beszélek itt. A legtöbb VPN szolgáltatónak világszerte számtalan szervere van, így pontosan kiválaszthatod, hogy melyik országból szeretnél csatlakozni. Ilyenkor úgy tűnik majd, mintha ténylegesen az adott helyen tartózkodnál.

Ezzel kikerülhetsz számos helyi korlátozást. Gondolj például a YouTube bizonyos videóira, amiket mondjuk Magyarországról nem lehet megnyitni. De még a Netflix és más streaming szolgáltatások kínálata is változik országról országra. Itthon általában korlátozottabb.

Természetesen bizonyos esetekben a VPN komolyabb korlátozásokat is feloldhat, például olyan országokban, ahol bizonyos külföldi weboldalak blokkolva vannak a kormány által. Szerencsére itthon azért ilyesmi miatt nem nagyon kell aggódnunk.

Nem hagysz nyomokat

Egy VPN segítségével igazi nindzsaként suhanhatsz a világhálón, ami a manapság ritka kiváltság. Abban a korban, amikor minden egyes mozdulatodat naplózzák, kifejezetten nagy előnyt jelenthet az anonimitás. És ez nem egy paranoid disztópia. Egész egyszerűen arról van szó, hogy az összes weboldal, az összes szolgáltató elmenti az adataidat, a tevékenységeidet és mindent is.

Ez természetesen statisztikai szempontból, na meg a felhasználói élmény miatt fontos. Azonban nem sok mindent tehetsz ellene. Ráadásul néhány kevésbé megbízható cég szemrebbenés nélkül adja el az adataidat annak, aki a legtöbbet fizet érte. Ha VPN-t használsz, akkor viszont nem kell emiatt aggódnod.

Nem csak a weboldalak előtt marad rejtve a tevékenységed, de az internetszolgáltatód előtt is. Ráadásul a jobb VPN szolgáltatók is abszolút naplózásmentességet ígérnek, így még az ő szervereiken sem hagysz majd semmilyen személyes információt.

A VPN biztonságosabbá teszi a böngészést

Egy szó, mint száz: a VPN egyszerű és kényelmes megoldásként teszi sokkal biztonságosabbá az internetes jelenlétet. Rengeteg különböző VPN szolgáltató közül választhatsz majd, akik jobbnál jobb megoldásokkal versengenek a felhasználókért. Ez a verseny pedig azt eredményezi, hogy a VPN szolgáltatások minden eddiginél jobbak.

Gyorsak, titkosak, kényelmes a használatuk. Ráadásul az ilyen cégek nagy hangsúlyt fektetnek az anonimitásra is, így a legtöbb esetben egyáltalán nem naplózzák a tevékenységeidet.

Nem csak felhasználói élmény szempontjából tesz jót a verseny, de a pénztárcánknak is. Már havi egy-két ezer fortintért is hozzáférhetsz a legjobb VPN szolgáltatók csomagjaihoz.

Oké, ez tök jó, de nekem nincs rejtegetni valóm!

Tudom, tudom. Valószínűleg itt egyikünk sem James Bond szupergonosz, aki a világuralomról szőtt terveit rejtegeti. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem értékesek az adataid. A gond ott van, hogy a hackerek és csalók sokkal agyafúrtabbak nálunk. Ez az ő játékuk. És a számodra érdektelennek tűnő adatok is komoly célpontot jelenthetnek mások számára.

Az e-mail címek, jelszavak csak a jéghegy csúcsát jelentik. Gondolj az elküldött képekre, születési adatokra, bankszámla adatokra, PIN kódokra és egyéb apróságokra. Ha valaki ezekből többet is össze tud gyűjteni, akkor olyan dolgokhoz férhet hozzá, amik már komoly problémát jelenthetnek.

Ráadásul nagyon jellemző jelenség, hogy egyáltalán nem aggódunk, amíg meg nem történt a baj. Gondolj csak a néhány éve nagyot robbanó zsarolóvírusra, ami minden ismerősödnek elküldte a böngészési előzményeidet. Még ha teljesen legális dolgokat nézegetsz, akkor is kellemetlen szituációba hozhat, ha mondjuk a főnököd vagy anyukád olvasgatja a böngészési előzményeidet.

A való életben is fontosnak tartjuk a magánszférát. Nem adod nem idegeneknek a telefonszámodat, éjszakára bezárod az ajtót, ha zuhanyzol becsukod az ajtót. Az interneten láthatatlanok maradnak ezek a szituációk, de ez nem jelenti, hogy kevésbé fontosak.

Szóval én (és számos biztonsági szakember is) úgy gondolom, hogy “jobb félni, mint megijedni”. Vagy még inkább: jobb felkészülni, mint félni!

A VPN egy plusz védelmi réteg, ami hatékony, olcsó és biztonságos. Így nem csak a világuralmi terveket forraló főgonoszok, de a mezei felhasználók számára is kötelező darabot jelentenek az internetes szerszámosládában.

(Szponzorált tartalom)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A Facebook Pixel beállításának lépései
A Facebook Pixel beállításának lépései
Az online marketingben a hirdetések terén fontos szerepe van a Facebook Pixelnek, vagy más néven képpontnak. Ez a kód nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a kampányok jól teljesítsenek. A cikkben annak járunk utána, hogy miért van meghatározó jelentősége, illetve arra is kitérünk, hogy milyen lépésekből áll a beállítása.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.