Mi tudunk tenni, ha illegálisan elhelyezett szemetet találunk?

2023 / 02 / 16 / Fizetett Hirdetés
#pr
Mi tudunk tenni, ha illegálisan elhelyezett szemetet találunk?
Kutyásként szeretünk a természetben sétálni, és sokan keresik az elhagyatottabb helyeket, ahol kedvencükkel másoktól távol élvezhetik a gyönyörű erdei környezetet vagy a rét hívogató zöld gyepét. Ilyenkor sajnos nagyon gyakran előfordul, hogy meglepetten fedezünk fel illegálisan lerakott hulladékot, ami a tapasztalatok szerint szinte bármi lehet.

Mit rejt a bokor?

Felsorolni sem egyszerű, hogy gomba, cserje vagy erdei virágok helyett mi mindent találhatunk a természet lágy ölén. A Kutyabarát Magazin életmód rovata szerint kimustrált mosógép, szétvert WC csésze, sokat futott autógumi és komplett lakásfelújítás építési törmeléke lapulhat kidobva a természeti környezetbe. Sokan a drága konténeres sittszállítás helyett az olcsónak gondolt megoldást választják és maguk furikázzák ki erdőszélre, mező közepére ezeket a dolgokat, sajnálatosan szennyezve ezzel a környezetet.

Környezettudatos aktív lakossági szemlélet

Egyre többen végeznek aktív környezetvédelmi munkát azáltal, hogy megtisztítják saját lakókörnyezetüket az illegális hulladéktól. Ismert mozgalom a szedd magad nap, amikor zsákokkal felszerelkezett baráti, munkahelyi, iskolai csoportok tisztítanak meg egy-egy erdőszakaszt. Sokan szerencsére ezt a lelkesedést nem veszítik el, így nem csupán évi egy napon, hanem több napon is szednek szemetet.

Mit tegyünk, ha szemetet találunk?

Ha az eldobott szemét csak néhány darab, és ez nagyrészt kommunális vagy szelektív hulladék, akkor összeszedhetjük és hazavihetjük a saját kommunális vagy szelektív kukánkba. Nagyon sokan ma már összekötik a kutyasétáltatást a természet megtisztításával, és automatikusan visznek magukkal kesztyűt és zsákot.

Nyilván gondolhatjuk azt, hogy ez nem a mi feladatunk, azonban jó azzal tisztában lenni, hogy ha mi sem szedjük fel, akkor valószínűleg senki sem fogja felszedni és tovább szennyezi környezetünket. Eldobált chipses zacskó, gyorséttermi csomagolás, energiaitalos doboz, kávéspohár, csak néhány szemét, amivel mindannyian napról napra találkozhatunk. Ha alkalmunk van rá, akkor érdemes felvenni és a legközelebbi kukába tenni vagy hazavinni.

Mi a teendő, ha illegálisan lerakott szemétbe botlunk?

Sajnos ahogy fentebb említettük, a természetben találhatunk olyan mennyiségű, akkora méretű vagy pedig nem háztartási jellegű hulladékot, amivel mi már nem tudunk mit kezdeni. Ebben az esetben nincs más dolgunk, minthogy ezt bejelentsük az illetékes önkormányzat felé. Ennek az a legegyszerűbb módja, ha használjuk a hulladékvadász applikációt. A programban meg tudjuk jelölni a hulladék pontos helyét, és az applikáció eljuttatja a bejelentést az illetékes hatóság felé.

A tiszta környezet mindannyiunk érdeke és felelőssége, tegyél meg te is mindent annak érdekében, hogy minél kevesebb illegális szemét borítsa be az erdőket. A szemétszedéssel vagy a bejelentéssel megtisztíthatod környezetedet és hozzájárulhatsz a környezetvédelemhez.

(Szponzorált tartalom)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.