Mi az a kollagén?
A kollagén a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje a szervezetben, ami “ragasztóként” tartja össze a testünket. Fontos szerepet játszik a csontjainkban, az ízületeinkben, a hajunk, a bőrünk és a körmeink esetében, de még a bélrendszerben is.
Az életkor előrehaladtával azonban a szervezetben lévő kollagén termelése lelassul. Ez a folyamat a 20-as évek végén és a 30-as évek elején kezdődik, aminek következménye a folyamatosan megjelenő ráncok lesznek.
Mivel kevesebb kollagént termelünk, olyan további észrevehető problémák jelentkezhetnek, mint a töredező haj és köröm, emésztési problémák, látványosabb cellulit és ízületi fájdalom.
Forrásai
A kollagén főleg húsból, halból és tojásból származik. Mivel azonban a legtöbb az inakban és a porcokban található, valószínű, hogy nem fogunk túl sok állati fehérjéhez jutni. Egy másik forrás lehet még a csontleves, amelyet az állat és a csontok kollagénben gazdag részeinek párolásával állítanak elő.
De az A-vitamin, a C-vitamin, a vas, a cink és a réz mind szükségesek a megfelelő kollagéntermeléshez. Szerencsére azonban egy teljes értékű, növényi alapú étrend könnyen biztosítja ezeket a tápanyagokat.
Továbbá hozzájuthatunk még például a Body Selection Premium Supplements kínálatában megtalálható prémiumminőségű, hidrolizált marhakollagén-tartalmú italporokhoz, amelyeket már 11 különböző ízben is fogyaszthatunk.
Előnyei
Számos állítás támasztja alá a kollagén előnyeit, amelyek a ráncok csökkentésétől és az ízületek egészségének javításától a fogyás elősegítéséig és a bélrendszer gyógyításáig terjednek. De mit mond a tudomány?
Bőr, haj és köröm
Az utóbbi években a kollagén különböző formáit és dózisait tanulmányozták, amelyek minden esetben a bőr rugalmasságának javulását mutatták. Megőrzik a bőr feszességét és hidratáltságát, ami által fenntartják a fiatalabb megjelenését.
A kollagéntermelés lelassulásával a haj és a körmök is törékennyé és gyengévé válhatnak. A kollagén viszont segíthet hidratálni őket, elősegítve a gyorsabb és vastagabb növekedést
Csontok és ízületek
Kimutatták, hogy a kollagén segíthet csökkenteni a gyulladást, ami előnyös lehet azok számára, akik rheumatoid arthritisben, oszteoporózisban vagy más gyulladásos rendellenességben szenvednek.
Bélrendszer
Számos tanulmány kimutatta, hogy a gyulladásos bélbetegségben szenvedők bélnyálkahártyájában kevesebb kollagén található. A kollagén 30%-a pedig glicin, ami segít helyreállítani azt az állapotot, amikor a vékonybél nyálkahártyája megsérül, és az emésztetlen élelmiszer részecskék, salakanyagok és baktériumok „szivárognak” a beleken keresztül a véráramba.
Érdemes tehát kollagént fogyasztani, nézz körül te is a webáruház kínálatában!
(Szponzorált tartalom)