Miért szöknek az egekbe az ingatlanok árai?

2021 / 06 / 16 / Fizetett Hirdetés
#pr
Miért szöknek az egekbe az ingatlanok árai?
Az elmúlt esztendők során jelentős mértékben drágult az ingatlanok ára idehaza. Ez mellesleg nem csak Magyarországon van így, a jelenség világméretű. Bár 2007-ben volt egy úgynevezett ingatlanpiaci buborék az Egyesült Államokban, a lakáspiaci árindex némi megtorpanást követően újból felfelé indult meg.

Mi ennek az oka? Erről lesz szó a következőkben!

Az elsődleges ok: a kereslet-kínálat

Ha valamilyen termékből kevés áll rendelkezésre, akkor magasabb áron értékesíthető. Hogy miért? Ilyenkor nagyobb az érdeklődés az adott dolog iránt, így a vevők egymást túllicitálva próbálják megszerezni azt.

Ha azonban a kínálat jelentősen megnő, az árak elkezdenek csökkenni. Ilyenkor ugyanis éppen a kereskedők licitálnak egymásra, pontosabban egymás alá. Túlkínálat esetén ugyanis nehezebben tudják eladni a portékáikat.

Ideális esetben a keresletnek megfelelő a kínálat. Ez az egyensúlyi helyzet, ez alakítja ki az árakat.

Mi a helyzet az ingatlanpiacon?

Az ingatlanokat nem csak magánszemélyek vásárolják meg lakhatás céljából, hanem vannak, akik jó befektetési lehetőséget látnak ebben. Nézzük először az utóbbi csoportot!

Az ingatlanbefektetők helyzete

Mivel a kötvények és a részvények drágák, a hitel azonban olcsó, ezért a legtöbben ingatlanba fektetik a pénzüket. Ha van egy 20 millió forintot érő lakás, amit évente 2 millió forintért ki lehet adni, akkor 10% a hozam. Amennyiben ez az érték magasabb, mint amit az állampapírral lehet elérni, akkor a befektetők értelemszerűen ezt választják, és lakást akarnak vásárolni.

Ekkor egymásra licitálnak a lakások megvételekor, és a lakásárak nőnek ennek következtében. Ha más befektetési formával 3%-os hozamot tudnak csak elérni, akkor beérik a befektetők 5%-os hozammal is, még mindig jobban járnak.

Amennyiben a kamatok emelkednek, az ingatlanok ára csökken. Aki túlságosan nagy hitelre vásárolt befektetés gyanánt, az kellemetlen helyzetbe kerülhet. Ekkor az ingatlan értéke csökken, a hitel azonban nem tűnik el. Ezt a kockázatot mindenképpen mérlegelni kell, ha hitelből fektet be az ember.

A lakásvásárlók helyzete

Általában mindenki akkora ingatlant vásárol, amit még éppen megengedhet magának. Amikor a hitel olcsó, akkor hajlamosak az emberek nagyobb lakást venni, hiszen ki tudják fizetni a magasabb törlesztőrészletet. Az alacsony kamatok csábítóak, mivel a nagyobb hitellel akár egy álomotthon is megvehetővé válik.

Az állami kedvezmények, lakhatási támogatások nem pusztán azért jelennek meg, mert az állam segíteni akar a polgároknak. Ezeknek egy fontos célja az, hogy a gazdaságba pénzt pumpáljon. Ezáltal az ingatlanárak emelkednek, és még több hitel felvételét segítik elő.

Az, hogy ezen kedvezmények gyerekvállaláshoz kötődnek, jó taktika abból a szempontból, hogy hosszú távon kifizetődő az országnak. A gyermek ugyanis ha felnő, adózni fog a fizetéséből, valamint nyugdíjjárulékot is fog fizetni.

(Szponzorált tartalom)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Miért fontos a klímák rendszeres karbantartása?
Miért fontos a klímák rendszeres karbantartása?
Akár otthoni, akár irodaházak vagy különféle szolgáltató egységek (éttermek, szórakozóhelyek, boltok stb.) klímaberendezéseiről van szó, az éves karbantartás kiemelten fontos. Egészségügyi problémákat is okozhat, de a működés hatékonyságát is ronthatja, ha nincs rendszeresen tisztítva egy készülék.  
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.