Milyen adatokat lehet elérni az egyéni vállalkozásokról?

2023 / 12 / 11 / Fizetett Hirdetés
#pr
Milyen adatokat lehet elérni az egyéni vállalkozásokról?
A cégek gyakran dolgoznak együtt egyéni vállalkozókkal, azonban kevesen tudják, hogy milyen adatok érhetőek el róluk.

Egyszerűen lehet szerezni céginformációkat és cégdokumentumokat a Cégtaláló oldalán keresztül. Ez a lehetőség bárki számára adott, sok cégvezető vagy egyéni vállalkozó tisztában van ezzel az opcióval. Azonban azt jóval kevesebben tudják, hogy egyéni vállalkozókról milyen adatokat lehet lekérdezni.

Egyéni vállalkozók nyilvántartása

 

Az Egyéni vállalkozók nyilvántartási rendszere biztosít lehetőséget az adatok lekéréséhez. Az EVNY 2020. július 1-től a NAV hatáskörébe tartozik. Itt minden nyilvános adat megtalálható a Magyarországon regisztrált egyéni vállalkozókról csupán meg kell adni a kereséshez az egyéni vállalkozó adószámának első nyolc karakterét vagy a nyilvántartási számát. Legalább az egyiket ismerni kell a kereséshez. Az adatbázisban szereplő információk folyamatosan frissülnek.

 

Milyen adatok ismerhetőek meg az említett rendszeren keresztül? Többek között a nyilvántartási szám, a vállalkozó neve, az adószám, a nyilvántartásba vétel első napja, a vállalkozás állapota és a szüneteltetésre vonatkozó információk. Továbbá szerepel a főtevékenység, az egyéb tevékenységek, a székhely és a telephely.

 

A NAV a bevételi, jövedelmi és adófizetési adatokat közzéteszi

 

A NAV a 2009. évi CXV. törvény (Evectv.) szerinti egyéni vállalkozók bevételi, jövedelmi és adófizetési adatait évente közzéteszi a bevallási adatok alapján. Az adóhatóság weboldalán lévő információk szerint az Evectv. szerinti egyéni vállalkozókra vonatkozik a 2017. évi CL. törvény (Art.) 262. §-ában előírt közzétételi kötelezettség. A bevétel lekérdezéséhez a NAV Adatbázisok oldalán keresztül az Adóalanyok lekérdezése gombra kell kattintani, itt lehet elérni az Egyéni vállalkozók bevallási adatai felületet. A lekérdezéshez meg kell adni a törzsszámot, vagyis az adószám első nyolc számjegyét.

 

Az Evectv. rendelkezései nem vonatkoznak a törvény 2. § (2) bekezdésében felsoroltakra. Például a családi gazdaságokról szóló törvény szerinti mezőgazdasági őstermelőkre, állatorvosokra, egyéni szabadalmi ügyvivőkre, közjegyzőkre, önálló bírósági végrehajtókra és ügyvédekre. Esetükben nincs közzétételi kötelezettség.

 

Egyéni vállalkozások pénzügyi adatai

 

Hol szerepelnek az egyéni vállalkozások pénzügyi adatai? Azon egyéni vállalkozók esetében, akik a kisvállalati adóról és a kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló 2012. évi CXLVII. törvény hatálya alá tartoznak, nyilvántartásba csak a kisadózó vállalkozásra vonatkozó bevételi értékhatárt meghaladó bevétel, illetve annak adója kerül.

 

Továbbá azzal is érdemes tisztában lenni, hogy 2022. szeptember 1-jétől a kata alanyai kizárólag az Evectv. szerinti egyéni vállalkozók lehetnek. Szóval a pénzügyi adatok lekérésekor körültekintőnek kell lenni.

(Szponzorált tartalom)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Google hirdetés árak fókuszban: Útmutató a hatékony hirdetésekhez
Google hirdetés árak fókuszban: Útmutató a hatékony hirdetésekhez
Kíváncsi, mennyibe kerül a Google hirdetés? Ez a cikk minden szükséges információt tartalmaz a Google Ads költségeiről. Megtudhatja, milyen tényezők határozzák meg az árakat, továbbá tippeket kap, hogy hogyan csökkentheti a költségeket és növelheti a hirdetések hatékonyságát. Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan gazdálkodhat okosan a pénzével!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.