Vajon tényleg csak a hölgyek azok, akik a sherryfogyasztás lelkes rajongói?
Habár ez az állítás egyfajta általános vélekedésnek számít, a valóság azonban jóval árnyaltabb képet tükröz. Vagyis azt lehet megfigyelni, hogy nem feltétlenül csak a hölgyek a nagy szerelmesei a sherry fogyasztásának.
Hogy egy példát mondjunk, az iDrinks webshop sherry kínálatát sem csak a hölgyek látogatják előszeretettel. Bizony, az urak is képviseltetik magukat szép számmal, és nem kizárólag ajándékkeresés céljából.
Még akkor is, ha sokan ezt nem szívesen vallják be magukról. Macsóságból nem szokás ugyanis bevallani, ha valaki az egyéni ízlésvilágának megfelelően inkább egy édesebb italt preferál. Holott ebben az égvilágon nincs semmi, ami rosszallásra adna okot.
Mi minden jellemzi egyáltalán az elkészítését?
A sherry készítésének egyik különlegessége, hogy az érlelésének folyamatában nem pincéket, hanem úgynevezett bodegákat szokás hasznosítani. Ezek olyanok, mint egyfajta katedrálisszerű csarnokok, amelyek falain belül solera rendszerben történik maga az érlelés és a keverés.
Az egymáson, több sorban elhelyezkedő hordókat tekintve legfelül a legfiatalabb nedű érlelődik. Mindebből talán sejthető, hogy legalul a legöregebb változat található. A palackozás sem csak úgy találomra történik, hanem mindig a földön fekvő sorból nyerik a bort.
Méghozzá olyan formában, hogy a kivett mennyiséget a felette lévő szintről pótolják fokozatosan. Ezt a szisztematikus munkát folytatják szép egyenletesen mindaddig, míg a legfelső sor kerül legalulra. Tudatos folyamatról beszélhetünk tehát, amely nagymértékben hozzájárul az ital kifogástalan minőségéhez.
Még néhány érdekesség
A sherry érlelése bizony nem egy rövid folyamat, elvégre minimum 3 évig tart. A türelem viszont rózsát teremt, hiszen pontosan ennek a türelmes munkának köszönhetően nyeri el a sherry ital a jellegzetes, változatlan ízkarakterét.
Fontos még az is, hogy a sherry érleléséhez használatos hordók nincsenek színültig töltve. Természetesen ez sem a véletlen műve, hiszen a bor szellőzése pontosan így lesz ideális. Bizonyos idő elteltével úgynevezett élesztőréteg tud tehát kialakulni rajta.
A borpárlatos szeszezéséig egy évnek alsó hangon is el kell telnie. Különösen azért, hogy az élesztőgombák is dolgozni kezdjenek, amelyek nem elhanyagolható módon nagymértékben befolyásolják a sherry végső karakterét, ízvilágát.
(Szponzorált tartalom)