Hány vágódeszka kell a konyhádba?
Szakemberek szerint egy jól felszerelt és minden eshetőségre felkészült konyhában legalább négy vágódeszkának kell lennie. Ideális esetben így figyelembe tudod venni az egyes élelmiszerek feldolgozásának a jellegét. Az Extrametál.hu-nál számos vágódeszka kapható, így lehet egy a húsételeknek és egy másik a zöldségeknek.
Optimális esetben külön vágódeszka kell a nyers húsoknak, a főtt húsnak, a felvágottaknak, a nyers halaknak. Más vágódeszka kell a kenyérféléknek és a zöldségeknek. Hogy ezt te biztos összekevered? Ha különbözőeket vásárolsz, vagy egyszerűen megjelölöd őket valamivel, már tévedhetetlen leszel.
Milyen lehet a vágódeszka formája és mérete?
Sokféle forma létezik: négyzetes, ovális, kerek, különleges formájú, de a leggyakoribb és legjobb forma mégis a téglalap. Még a legismertebb szakácsok is ezt a formát preferálják. A különleges formájú deszkákat sokkal inkább a tálaláshoz érdemes használnod. Ott esztétikus lehet, de a konyhában nem tartozik a legpraktikusabbak közé.
A vágódeszka mérete is nagyon lényeges kérdés: a húsnak és halnak legalább 30 cm x 50 cm, más élelmiszerhez 20 cm x 30 cm a legideálisabb méret. Miért nem jó a túl kicsi méret? Mert vágás közben lepotyognak róla a szeletelt élelmiszer darabjai. De a túl nagy vágódeszka sem jó, mert nehéz mind elmosni, mind tárolni, arról nem is beszélve, hogy meglehetősen nehéz mozgatni.
A vágódeszka vastagságának a meghatározása is fontos: mindig a várható terheléstől függően válaszd meg. Az átlagos vágási feladatokhoz elég az 5-10 mm-es deszka, de a hús és hal vágásához már 3 cm feletti vastagság szükséges. Senkinek nem lenne jó, ha szeletelés közben összeroppanna az erőhatások eredményeképpen.
A vágódeszka alapanyaga
A vágódeszka alapanyaga lehet:
A vágódeszka alapvető eszköz minden konyhában, ahol rendszeresen készítenek ételeket. Ott is szükség van rájuk, ahol csak ritkán remekelnek, hiszen sokkal kényelmesebb ezen felszelni a salátába valót, mint a puszta asztallapon.
Szerezz be te is néhány darabot belőle, és tedd egyszerűbbé és higiénikusabbá a főzést!
(Szponzorált tartalom)