Milyen vágódeszkát használj a mindennapokban?

2022 / 09 / 16 / Fizetett Hirdetés
#pr
Milyen vágódeszkát használj a mindennapokban?
Pontosabban fogalmazva: hogyan tudod a legmegfelelőbb konyhai vágódeszkát kiválasztani? Nos, a válasz egyszerű: kellő körültekintéssel és bizonyos praktikus tanácsok betartásával. Lássuk, mik ezek!

Hány vágódeszka kell a konyhádba?

Szakemberek szerint egy jól felszerelt és minden eshetőségre felkészült konyhában legalább négy vágódeszkának kell lennie. Ideális esetben így figyelembe tudod venni az egyes élelmiszerek feldolgozásának a jellegét. Az Extrametál.hu-nál számos vágódeszka kapható, így lehet egy a húsételeknek és egy másik a zöldségeknek.

Optimális esetben külön vágódeszka kell a nyers húsoknak, a főtt húsnak, a felvágottaknak, a nyers halaknak. Más vágódeszka kell a kenyérféléknek és a zöldségeknek. Hogy ezt te biztos összekevered? Ha különbözőeket vásárolsz, vagy egyszerűen megjelölöd őket valamivel, már tévedhetetlen leszel.

Milyen lehet a vágódeszka formája és mérete?

Sokféle forma létezik: négyzetes, ovális, kerek, különleges formájú, de a leggyakoribb és legjobb forma mégis a téglalap. Még a legismertebb szakácsok is ezt a formát preferálják. A különleges formájú deszkákat sokkal inkább a tálaláshoz érdemes használnod. Ott esztétikus lehet, de a konyhában nem tartozik a legpraktikusabbak közé.

A vágódeszka mérete is nagyon lényeges kérdés: a húsnak és halnak legalább 30 cm x 50 cm, más élelmiszerhez 20 cm x 30 cm a legideálisabb méret. Miért nem jó a túl kicsi méret? Mert vágás közben lepotyognak róla a szeletelt élelmiszer darabjai. De a túl nagy vágódeszka sem jó, mert nehéz mind elmosni, mind tárolni, arról nem is beszélve, hogy meglehetősen nehéz mozgatni.

A vágódeszka vastagságának a meghatározása is fontos: mindig a várható terheléstől függően válaszd meg. Az átlagos vágási feladatokhoz elég az 5-10 mm-es deszka, de a hús és hal vágásához már 3 cm feletti vastagság szükséges. Senkinek nem lenne jó, ha szeletelés közben összeroppanna az erőhatások eredményeképpen.

A vágódeszka alapanyaga

A vágódeszka alapanyaga lehet:

  • Fa - a legjobbak azok, amelyek keményfákból készültek. Ilyen a tölgy, a bükk, az akác, a bükk és a bambusz. Ezek nem szívják magukba sem a szagokat, sem a nedvességet, és nem rongálják a kés élét. Használat után ezeket a fa vágódeszkákat forró vízzel mosd le, majd felfüggesztett állapotban szárítsd meg. Soha ne tedd a mosogatógépbe, mert hamar tönkremegy.
  • Műanyag polipropilén vágódeszka - könnyebb, mint a fa, gyakran leöblíthető, könnyen szárad, jól viseli a mosogatógép megpróbáltatásait is. Az olcsó műanyag deszkát lehetőség szerint kerüld el, ki tudja, hogy milyen vegyi anyagok vannak benne.
  • Üveg vágódeszka - nagyon higiénikus anyag, könnyen tisztítható, de könnyen csúszik, ezért óvatosan kell bánnod vele.

A vágódeszka alapvető eszköz minden konyhában, ahol rendszeresen készítenek ételeket. Ott is szükség van rájuk, ahol csak ritkán remekelnek, hiszen sokkal kényelmesebb ezen felszelni a salátába valót, mint a puszta asztallapon.

Szerezz be te is néhány darabot belőle, és tedd egyszerűbbé és higiénikusabbá a főzést!

(Szponzorált tartalom)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Miért fontos a klímák rendszeres karbantartása?
Miért fontos a klímák rendszeres karbantartása?
Akár otthoni, akár irodaházak vagy különféle szolgáltató egységek (éttermek, szórakozóhelyek, boltok stb.) klímaberendezéseiről van szó, az éves karbantartás kiemelten fontos. Egészségügyi problémákat is okozhat, de a működés hatékonyságát is ronthatja, ha nincs rendszeresen tisztítva egy készülék.  
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.