Mire használható és miért jó a parafa?

2022 / 12 / 13 / Fizetett Hirdetés
#pr
Mire használható és miért jó a parafa?
A parafa legismertebb felhasználási módját mindenki ismeri, hiszen borosüvegek záródugója készül belőle nagy mennyiségben, azonban kevező tulajdonságainak köszönhetően padló- és falburkoló anyagként is használható.

Természetes, megújuló és újrahasznosítható nyersanyagként nagy potenciállal rendelkezik az ipari felhasználás szempontjából. Az építőiparban használt parafa alapú kompozitok két vagy több, egymástól nagyon eltérő kémiai és fizikai tulajdonságokkal rendelkező anyagból készülnek, ezáltal megtartják a parafa tulajdonságait, ugyanakkor a másik anyag lehetővé teszi, hogy egy adott felhasználásra alkalmasabbá tegyék. Mire használható a parafa az otthonokban?

Kis parafa történelem

A parafa egy természetes anyag, amelyet az ember már több mint 5000 éve használ. Napjainkban az ipar több területén is használják, leggyakrabban fal- és padlóburkoló anyagként. A Festékpalota.hu webáruház minőségi ragasztóanyagokat kínál a parafa rögzítésére, így akár házilag is kivitelezhetők az elképzeléseinek megfelelő burkolatok.

Már i.e. 3000 körül parafát használtak a tárolóedények lezárására, valamint a halászatban és háztartási célokra. Az ókori Görögországban szandáltalpat készítettek belőle, illetve az orvosok a hajhullás kezelésére alkalmazták.

Dugóként a XVII. század elején használták először a híres Dom Perignon pezsgő palackjainak lezárására.

Milyen tulajdonságai teszik egyedülállóvá a parafát?

A parafa a parafatölgy kérgéből, pontosabban a fa törzsének külső rétegéből nyert anyag. Kitermelése környezetbarát, a fa károsítása nélkül, a fa 25 éves korától, általában 10-15 évente történik, mivel egymást követő rétegeket hoz. Teljesen megújuló alapanyag, melynek minősége az idő előrehaladtával javul.

Jellegzetes fizikai tulajdonságokkal rendelkezik: nem rohad könnyen, könnyű, vízhatlan, rugalmas, jól szigetel, magas fűtőértékkel és nagy tapadással rendelkezik. Napjainkban sok mindenre használják, de fő rendeltetése az alkoholtartalmú italok palackjainak lezárása. Üzenőtáblaként is bizonyára találkozott már a parafával.

A parafa építőipari felhasználása

A parafának több olyan tulajdonsága van, ami miatt kedveltté vált a padlógyártás terén. Érintése meleg érzetet kelt, a színe, a fa látványa pedig barátságossá teszi, ezért különösen gyerekszobákban, nappalikban, hálószobákban nagyon népszerű. Nyomásra érzékeny, így nagy igénybevételű helyiségekben, közösségi helyeken, súlyos bútorok alá nem ajánlott.

Méretre vágott, lapokban és hengerekben kapható, ezáltal könnyen lerakható. Alapvetően puha anyag, azonban speciális felületkezelést kap, amitől fényes, kemény, folt- és karcálló lakkfelület lesz rajta.

Tisztítása is nagyon egyszerű, de mint a többi fából készült padlólapot, nem szabad bő vízzel eláztatni, csak moppal és speciális, parafa padlóra való tisztítószerrel szabad takarítani.

Hő- és hangszigetelő tulajdonsága miatt laminált padlók alá, illetve dekoratív fal- és mennyzetburkolatként is használják, akár vizes helyiségekben is.

(Szponzorált tartalom)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Hajhullás elleni sampon: Hatékony megoldás a dúsabb hajért
Hajhullás elleni sampon: Hatékony megoldás a dúsabb hajért
A hajhullás elleni sampon a mai kor egyik legkeresettebb hajápolási termékei közé tartozik. Ez nem meglepő, tekintettel arra, hogy a hajhullás számos embert érint világszerte. Egy jó minőségű sampon nemcsak hogy csökkentheti a hajhullást, de hozzájárulhat a haj sűrűségének és egészségének javításához is.
Környezetbarát életsílus a XXI. században: a mobilházak és a fenntarthatóság
Környezetbarát életsílus a XXI. században: a mobilházak és a fenntarthatóság

A fenntarthatóság napjainkban már kulcsfontosságú tényezőnek számít az ingatlanok tervezése és kivitelezése során. Az egyre növekvő környezeti kihívások számos innovatív megoldás megszületését ösztönözték. Ezek közül az egyik legizgalmasabb a mobilházak elterjedése.

HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.