Mit jelent az ellenállás az elektronikában?

2022 / 04 / 26 / Fizetett Hirdetés
#pr
Mit jelent az ellenállás az elektronikában?
Gyakran találkozhatunk ezzel a kifejezéssel, amikor valamilyen műszaki terméket szeretnénk alaposabban megismerni. Akkor pedig kiváltképp sűrűn hallani róla, ha érdeklődünk a különféle elektromos eszközök működési elvei iránt. Az alábbiakban röviden és közérthetően szót ejtünk az ellenállásról, arról hogy mit is takar ez pontosan.

Az ellenállás, mint alkatrész lényegében egy olyan passzív elektronikai eszköz, amely akadályozza az áramerősség mértékét előre, illetve ezt hővé alakítva leadja. Vagyis az ellenállás az áram olyan alkatrésze, amely arra szolgál, hogy megfelelő mértékben tudjanak működni az elektromos eszközök. Tehát kordában tartja és egyenletessé teszi az áramot. Ha nincs például egy számítógép elektronikájában ellenállás, akkor a konnektorból közvetlen a gépbe jutó áram teljesen irányíthatatlanul szétégetné a gép alkatrészeit. Ugyanis az ellenállás pont abban segít, hogy olyan mértékűvé szelídítse az áramot, amilyenre épp szükségünk van. Mivel nem minden eszközhöz jók ugyanazon felépítésű ellenállások, ezért többféle típust is megkülönböztetünk. A leggyakoribbak az alábbiak.

Hőmérsékletre reagáló

A termisztor ellenállásokat jellemzően olyan eszközökben találjuk meg, amelyek kapcsolatban állnak valamilyen módon a hőmérséklettel. A hő növekedésével az ellenállás mértéke csökken vagy nő – attól függően, mihez használják. Ezért előfordul hősugárzókban, vízforralókban és fagyasztókban egyaránt.

Kézzel váltható – potenciométer

A potméter arra való, hogy különféle mértékben szabályozhassuk az ellenállás mértékét. Ezt a legjobban lámpák esetében lehet megfigyelni, amikor a fényerősséget kézileg szabályozhatjuk. A változtatható fényerejű lámpák ilyen elven működnek, vagyis ilyenkor az ellenállás erősségét szabályozzuk.

Feszültségfüggő – VDR vagy varisztor

A varisztor ellenállás talán az egyik leggyakrabban használt típus, hiszen ez az alkatrész felelős azért is, hogy például túlfeszültség miatt az adott elektronikai eszköz berendezése és áramköre ne sérüljön. Írhatnánk úgy is, hogy az árammegszakítás előtti állapot első védvonala. Segít abban, hogy az elektromos eszköz a különféle kisebb túlfeszültségeket a működése megszakítása nélkül problémamentesen kibírjon.

Ellenállást a legtöbb elektronikával foglalkozó üzletben és webáruházban lehet vásárolni. Viszont ha a legjobban felszereltebb kínálatok egyikéből szeretnénk válogatni, akkor keressünk fel a tme.eu webáruházat. Olyan ellenállásokat is megtalálhatunk itt, amelyek valóban speciális alkatrésznek számítanak.

(Szponzorált tartalom)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Környezetbarát életsílus a XXI. században: a mobilházak és a fenntarthatóság
Környezetbarát életsílus a XXI. században: a mobilházak és a fenntarthatóság

A fenntarthatóság napjainkban már kulcsfontosságú tényezőnek számít az ingatlanok tervezése és kivitelezése során. Az egyre növekvő környezeti kihívások számos innovatív megoldás megszületését ösztönözték. Ezek közül az egyik legizgalmasabb a mobilházak elterjedése.

Hogyan segíthet egy marketingügynökség a tartalomstratégia megalkotásában?
Hogyan segíthet egy marketingügynökség a tartalomstratégia megalkotásában?

A tartalomgyártás nem csak a keresőoptimalizálás egyik legfontosabb eleme, de egy alaposan megtervezett marketingstratégia alapja is. Manapság nincs olyan vállalkozás, amely megengedhetné magának, hogy ne fordítson energiát a minőségi tartalomstratégia tervezésére.

HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.