Mit jelent az OSB?

2021 / 04 / 20 / Fizetett Hirdetés
#pr
Mit jelent az OSB?
Az OSB lap egy manapság igen elterjedt építőanyag. Leginkább a könnyű szerkezetű házak építése során kerül elő, de nagy teherbírásának köszönhetően számos más téren is alkalmazzák.

Az OSB mit rövidítés

Az OSB annyit tesz, hogy „Oriented Standard Board”. Ez az angol kifejezés arra utal, hogy az elkészítése során alkalmazott lemezek céltudatosan elrendezett faszálakból állnak.

Lényegében ez adja teherbíró képességét, mely rendkívül magas ahhoz képes, hogy mennyire könnyű. Az aprított falemezek fekvési irányai rétegenként keresztezik egymást.

Ennek köszönhetően olyan tulajdonságokra tesz szert, amelyek lehetővé teszik a széles körű felhasználhatóságát. A nagy teherbírás következtében egyes épületek jelentős részét kizárólag ebből az anyagból építik.

Természetesen a fa mellett más anyagokból is készülhet OSB-hez hasonló anyag, ez a típus sokkal közkedveltebb a szalma vagy cukornád verziókhoz képest.

Egyetlen kivetnivalója, hogy a felülete viszonylag durva, ezért egymásra fektetve bizonyos szinten egyenetlenül nyugszanak. Ezt elkerülendő számos méretben és vastagságban gyártják, és a Káplár fatelep webáruházban kaphatóak ezek a változatos kialakítású OSB lapok.

Hogyan készül?

Maga a gyártási folyamat igen érdekes. Az OSB lapok alapját széles faszálszőnyegek alkotják. Ezeket szakszerűen rétegekben egymásra fektetik, ügyelve az erőtengelyre és a rétegek irányultságára.

A rétegek számával kontrollálják, hogy a végtermék milyen vastagságú lesz, de akár az egyes szintek között is tehetnek különbséget.

Azt, hogy mindez egyben maradjon, és elnyerje végső formáját, műgyantával és magas hőmérsékleten való préseléssel érik el. A megszilárdult kötőanyag egyben a tartósságot is biztosítja.

Az így kapott lemezeket egyszerűen méretre tudják vágni, majd továbbítják az áruházakba.

Mitől olyan jó az OSB lap?

A gyártási folyamatok révén rengeteg pozitív tulajdonságra tesz szert ez a készítmény. Sőt, megfelelő módszerekkel ezeket módosítani is tudják. A vastagság és méret mellett az erejét, tartósságát, teherbírását is képesek befolyásolni.

Ennek a rugalmas folyamatnak köszönhetően biztosítják, hogy a célfeladat ellátására tökéletesen alkalmas legyen. Részben ezért is alkalmazzák ilyen széles körben.

Az őrölt fák teherbírását az OSB lapok jelentősen meghaladják. Tulajdonságait leginkább a furnérhoz hasonlíthatjuk, azonban gyártásuk költséghatékonyabb, valamint a lemezek jóval egységesebbek.

A préselés és műgyanta hatására eltűnnek a faszálak közötti rések, ezért a vízzel szemben is ellenállóak. Sőt, megfelelő kezeléssel teljesen vízhatlanná tehetjük.

Mindemellett egyszerű a használatuk, könnyen megmunkálhatók, és speciális szerszámra sincs szükségünk ahhoz, hogy alkalmazni tudjuk.

(Szponzorált tartalom)


Egy sokoldalúan használható korszerű és pénztárcabarát szigetelés
Egy sokoldalúan használható korszerű és pénztárcabarát szigetelés
A hőszigetelésnek kiemelt jelentősége van napjainkban az energiahatékonyság és a környezetvédelem kapcsán, de az energiaárak drasztikus emelkedése miatt is előtérbe került.
Hibák, amelyeket érdemes elkerülni az online sportfogadás során
Hibák, amelyeket érdemes elkerülni az online sportfogadás során
A mai cikkünkben megismertetünk azokkal a leggyakoribb sportfogadási hibákkal, amelyeket mindenképpen tudnod kell, mielőtt belevágsz az online sportfogadásba.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.