Mit kell tudni a riasztóberendezésekről?

2021 / 06 / 25 / Fizetett Hirdetés
#pr
Mit kell tudni a riasztóberendezésekről?
A riasztóberendezés, vagy hivatalosan behatolásjelző rendszer hűen tükrözi rendeltetését, miszerint jelzi az adott területre történő illetéktelen behatolást. A riasztórendszernek ugyan nincs megelőző funkciója, viszont a külvilág - és a betörő felé – nagy erejű hangot ad, és informálja az illetékes személyeket. A riasztóberendezés több, mint 150 évvel ezelőtti feltalálása óta rengeteg fejlődésen ment keresztül: lássuk, mit kell tudni napjaink modern behatolásjelző rendszereiről!

Miket vegyünk figyelembe a riasztórendszer tervezésénél?

Egy épület riasztórendszerének megtervezésekor az egyik legfontosabb dolog, hogy megismerjük a felhasználói igényeket. Enélkül ugyanis elképzelhetetlen, hogy egy behatolásjelző hatékonyan ellássa feladatát. Érdemes ezért átgondolni pár dolgot, mielőtt nekilátunk:

  • Milyen adottságai vannak az épületnek?
  • Milyen helyeken lehetséges behatolni az objektumba?
  • Hány helyről szeretné a felhasználó működtetni a rendszert?
  • Szükség van-e az épületben tartózkodás alatt körülhatároló héjvédelemre?
  • Kell-e távprogramozás?

A mai korszerű riasztóberendezések a legmodernebb szintű védelmet garantálják az irodai helyiségek, közintézmények, raktárközpontok, bevásárlóközpontok mellett az olyan fokozott kockázatú létesítményekben is, mint pl. bankok, katonai objektumok, vagy ékszerüzletek.

Milyen alkotórészei vannak egy riasztórendszernek?

A behatolásjelző rendszerek egyre szélesebb választéka közül lehet választani, azonban mindegyik rendelkezik az alábbi részekkel:

  • Központi egység: a riasztórendszer központi egysége tartalmaz egy mikroszámítógépet, valamint egy beépített digitális kommunikátort. Fogadja a rákapcsolt érzékelők jelzéseit, feldolgozza azokat, majd megszólaltatja a szirénát, működésbe lépteti a kijelzőket, és – ha a riasztó távfelügyeletre van csatlakoztatva – jelez a 24 órás felügyeleti állomásnak.
  • Kezelőegység: a riasztó ki- és bekapcsolását végzi számkóddal, emellett jelezheti az esetleges rendellenességeket is, pl. áramszünet vagy nyitva maradt ablak. Léteznek LED-es és LCD-s kezelők, előbbi fény- vagy számjelzéssel közli az üzemállapotot, míg utóbbi bővebb információkkal is szolgál, miután 2 soros szöveg olvasható rajta.
  • Érzékelők: a biztonsági rendszernek többféle érzékelő is a részét képezheti, úgy, mint a kültéri eszközök (infra- vagy mikrohullámú sorompó, lépésérzékelők, kerítésvédelmi eszközök), felületvédelmi eszközök (nyitás-, üvegtörés-, falbontás érzékelők), térvédelmi eszközök (passzív infrák és ezek mikrohullámú verziói), tárgyvédelmi eszközök (rezgés-, közelítés-, feszítés-, fémhang-, elmozdítás érzékelők), illetve a személyvédelmi eszközök (pl. támadásjelző).
  • Hang- és fényjelzők: ezek legfőbb felosztása alapján megkülönböztetünk kül- és beltéri szirénákat. Előbbi a külvilágot figyelmezteti a behatolás tényére, utóbbi pedig a betörőt sokkolhatja nagy erejű hangjelzésével.
  • Tápellátás: a megfelelő tápellátás folyamatos biztosítása egy riasztórendszer esetén kritikus. Egy akkumulátorral a behatolásjelző áramkimaradás alatt is huzamosabb ideig működőképes tud maradni.

Kiegészítő rendszerek

A riasztóberendezések az épület még hatékonyabb biztonsága érdekében kombinálhatóak tűz-, kültéri-, beléptető- és akár kamerás megfigyelő rendszerrel is.  Általában tűzjelzőkkel szokták őket bővíteni, mivel a riasztóközpont tartalmaz tűzzónákat, amelyekre egyszerűen ráköthetők a tűzérzékelők. A riasztórendszerek igény szerint jelezhetik az egyéb berendezések meghibásodásait is (gázszivárgás, fűtő- vagy mélyhűtőrendszer leállása stb.).

A behatolásjelző kiépítéséhez érdemes olyan szolgáltatót keresni, amely megfelelő referenciákkal rendelkezik és teljes körű szolgáltatást biztosít. Magyarországon a SMARTme csapata már több, mint 20 éve foglalkozik modern riasztórendszerek telepítésével. A tervezéstől a kulcsrakész átadásig gyorsan és hatékonyan elvégeznek minden kivitelezéssel kapcsolatos feladatot, ráadásul egy 24 órás Helpdesket is biztosítanak partnereik számára.

Ahhoz, hogy egy vállalkozás számára az ideális riasztóberendezést választhassuk ki, mérlegelni kell az igényeket, az elérhető opciókat, és érdemes konzultálni szakemberrel is. Ezek után már könnyebben meg tudjuk határozni a legoptimálisabb rendszert a hatékony behatolás elleni védelemhez.

(Szponzorált tartalom)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Új trend: közösségi vásárlás vet véget a kínai webshopok nyomulásának
Új trend: közösségi vásárlás vet véget a kínai webshopok nyomulásának
Miközben tömegével áramlik be a silány minőségű kínai műanyag és ipari hulladék Európába, egyre többen fordulnak a közösségi vásárlás felé végső mentsvárként az agresszív terjeszkedés ellen. Nemcsak a vásárlók, de a jól ismert vagy prémium márkák és kereskedők is. A közösségi platformok legújabb úttörője, az Allyos – SocialStore a közösségi finanszírozás online vásárlásba építésével mindenki számára elérhetővé teszi a luxust a közösség erejével, akár kínai áron.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.