Mit kell tudni az erdei dajkanövényekről?

2024 / 05 / 22 / Fizetett Hirdetés
#pr
Mit kell tudni az erdei dajkanövényekről?
A fiatal növényeknek sokszor nem egyszerű elérnie a kifejlett állapotot. Növekedésüket segíthetjük kevésbé igényes növényekkel. Ezek támogatást nyújthatnak a termeszteni kívánt növénynek.

Mik a kísérő fajok előnyei?

 

Az erdei dajkanövények nagyjából úgy funkcionálnak, mintha bővítenénk a számítógépünk memóriáját. Míg a gép gyorsabb lesz tőle, addig a növények hamarabb meg tudnak erősödni.

 

A dajkák számos okból előnyösek: remek társai lehetnek a Csodakertész Barna Faiskola gyümölcstermőinek is. A gyökereik fellazítják a talajt, továbbá a humuszt is gyarapítják. A mikróbáknak rendkívül hasznos az, hogy cukros levet bocsátanak ki.

 

A kísérő fajok lombja csökkenti a szélsőséges hőmérsékleti ingadozásokat. Mindezen felül páramegtartó mikroklímát alakítanak ki. Ha a talaj minősége nem túl jó, akkor pionír, szárazságtűrő fajokban érdemes gondolkodni, amelyek gyorsan fejlődnek és nem tesz bennük kárt az erős napsütés.

 

Így támogatja a dajkanövény a főnövényt a gyakorlatban

 

Gyümölcsfa csemetékkel egymás mellé vagy akár egy ültetőgödörbe is ültethetünk erdei dajkanövényeket. Utóbbi megoldás általában jobb választásnak bizonyul, hiszen a főnövény gyorsan el tud kezdeni növekedni a nitrogénnek köszönhetően. Ezzel párhuzamosan jobbak lesznek a talajlakók körülményei, és megindul a mulcsozás.

 

Egy gyümölcstermő mindössze pár év leforgása alatt felül is kerekedik a dajkanövényen, és intenzív fejlődésnek indul. Ilyenkor lezárul a dajka szerepe.

Milyen dajkanövények léteznek?

 

Klímánk jelentős változásokon megy keresztül. Manapság sokkal intenzívebben süt a nap, mint például az ezredforduló előtt. Ennek betudhatóan a tavasz második felében leperzselődhetnek a fák friss hajtásai, ha épp nem felhős az ég, és nincs semmi, ami árnyékot tartson.

 

Praktikus, ha gondoskodunk arról, hogy a bokrok és apróbb termetű fák, mint a húsos som, a málna vagy az áfonya kapjanak valamennyi árnyékot a nap folyamán. Ez különösképp fejlődésük kezdetén fontos. A bodza, a homoktövis, a fűzféle, a galagonya és a kökény egyaránt ideális választás árnyékoló növénynek, mivel ezek igen gyors ütemben növekednek.

 

Ahhoz, hogy egy gyümölcstermő intenzíven tudjon fejlődni, fontos, hogy megfelelő mennyiségű nitrogénhez jusson. Műtrágya használata helyett megoldást jelenthet, ha különböző nitrogénmegkötő baktériummal bíró fajokat alkalmazunk. Jó választás a borsócserje, az édesgyökér, a zanót és a selyemakác is. Jó ötlet, ha van már a kertünkben valamelyik, ha egyből mellé ültetjük a facsemetét, hiszen így kapásból megoldottá válik az árnyékolása.

 

Amivel nagyon vigyázni kell, az a fehér akác és a lila akác. Bár kétségkívül remek nitrogéngyűjtő gyökérgümőkkel rendelkezik, nehéz tőle megszabadulni, ha feladata ellátását követően szeretnénk kivágni. Hiába próbálkozunk ugyanis ezzel, gyökérről folyamatosan újra sarjad.

 

Nem szabad hagyni, hogy a dajkanövény átvegye az uralmat

 

Megeshet, hogy a dajkanövény gyorsabban növekszik, mint a főnövény. Ilyenkor bátran meg lehet metszeni a dajkát, a nyesedék pedig kitűnő mulcsnak, ami jó a talaj nedvesen tartása szempontjából.

(Szponzorált tartalom)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Folttakaró festék különleges helyzetekre
Folttakaró festék különleges helyzetekre
Bizonyos esetekben egy sima beltéri falfestékkel nem tudjuk elérni azt az eredményt, amit a helyzet megkövetelne. Makacs szennyeződések esetén a falon, dohányfüsttől vagy a kandalló füstjétől elszíneződött festék fedéséhez a folttakaró festékek nyújtanak tökéletes megoldást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.