Praktikus gyorstalpaló a vermutok történetéről és sajátosságairól
2021 / 01 / 14 / Fizetett Hirdetés
#pr
Praktikus gyorstalpaló a vermutok történetéről és sajátosságairól
Tudjuk-e, hogy Magyarországon milyen úton és módon terjedt el a vermut fogyasztása? Melyik típusú vermutok váltak a legnépszerűbbé, és pontosan milyen események vagy történések hatására? Ha ezekre a kérdésekre nincs meg csípőből a válasz, a cikk segíteni fog a kérdőjelek egyenesítésében.

Emellett persze a vermutra jellemző sajátosságokat is részletezni fogjuk azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kedvet csináljunk ennek az italkülönlegességnek a fogyasztásához.

Korszak és lokáció tekintetében mihez köthetők leginkább a vermutok?

A vermut gyakorlatilag nem más, mint egy megnövelt alkoholtartalommal bíró, illetve jellegzetes ízvilággal ellátott borkülönlegesség. Likőrbornak is nevezhetjük, amit jellemzően különféle füvekkel és egyéb markáns alkotóelemekkel szokás ízesíteni.

Érdekes módon Magyarországon főként a filmvilág alkotásainak köszönhető a vermutok népszerűvé válása. Egész pontosan a 60-as és 70-es évek olasz filmklasszikusainak a jeleneteiről köszönt vissza többek között a Martini vagy éppenséggel a Cinzano vermut.

Így nem is csoda, ha itthon főként az olaszországi vermutokat szokás előnyben részesíteni. No de nézzük meg kicsit részletesebben, mik a vermutok fontosabb jellemzői.

A vermutok összetételét leginkább meghatározó jegyek és sajátosságok

Az ízesítés, no és persze az alkotóelemek függvényében a vermutok palettáján egyaránt léteznek édes, illetve száraz változatok. Egyébként a száraz vermutok kapcsán gyakorta tapasztalható az enyhén vagy akár az erőteljesen kesernyés ízvilág is.

Vermutot házilag is elő lehet állítani, persze a fogyasztás legnagyobb hányada az ipari szinten előállított vermutból történik. Maga a folyamat egyébként úgy épül fel, hogy a szakemberek első körben a kiválasztott fűszerekből erős alkoholos oldattal készítenek kivonatot.

Amikor ez sikeresen megvan, akkor ezt a kivonatot ülepítik, érlelik és finomítják le finomra hangolt folyamatok és eljárások mentén. Bizonyos vermutfajtáknál egyébként a procedúra kiemelt részét képezi maga a lepárlás is.

Dióhéjban a vermutok egyes változatairól és ízvilágáról

Ahogyan fentebb is említettük már, vermutból egyaránt beszerezhető édes és száraz verzió is. Tovább színesíti még a beszerezhető verziók palettáját az a tényező is, hogy léteznek extra száraz vermutok is, mondhatni az igazi ínyencek kedvéért.

Vermutot lehet fogyasztani önmagában vagy pedig különféle koktélok minőségi összetevőjeként is. Ezt a tényt persze rég felismerték már a kreatív vénával megáldott szakemberek, úgyhogy a vermutalapú koktélok terén is egészen széles a kínálat.

A vermut, no és persze a vermutalapú koktél nagyszerű választást jelenthet egy-egy party alkalmával, egy könnyed beszélgetés mellé vagy pedig kis lazítás gyanánt a hosszú és fárasztó munkahetek végeztével.

(Szponzorált tartalom)


Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Igényes és férfias történeteket keresel? A Roadstert neked írjuk!
Olvass bele az egyik legszínvonalasabb hazai magazinba, szeretni fogod! A Roadster egy fantasztikus utazás az élet legjobb területein...
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.