Több, mint egy kis pirosság - ismerjük fel a rosaceát!

2021 / 01 / 18 / Fizetett Hirdetés
#pr
Több, mint egy kis pirosság - ismerjük fel a rosaceát!
Ha kellemetlen helyzetbe kerülünk, kimelegszünk a nyári forróságban, vagy átfagyunk a téli hidegben, akkor természetes, hogy az arcunk is kipirosodik. Viszont az már cseppet sem normális, ha a bőrpír az arcunk állandó vendége, esetleg vörös kis göböcskék vagy duzzadt csomók kísérik. Ezek ugyanis a rosaceára utaló jelek.

Mi az a rosacea?

A szó egy krónikus, gyulladásos bőrbetegséget takar, ami főként az arcot érinti. Tipikus jellemzője az állandó bőrpír, a láthatóvá váló erecskék az arcon, fokozott bőrérzékenység, illetve pattanásszerű göböcskék, gennyes csomók kialakulása.

A pontos kiváltó okokat még mindig nem ismerjük, de feltételezések szerint az örökletes hajlam, illetve az életmódbeli tényezők is előidézhetik. Nagyobb eséllyel fordul elő a nőknél, náluk is főként az 1-es bőrtípusba tartozó (nagyon világos bőr, szőke vagy vöröses haj, kékes, zöldes szem) személyeknél.

Többnyire felnőttkorban, a 30-as, 40-es évek környékén jelenik meg. A rossz hír az, hogy ez a betegség a tudomány mai állása szerint még nem gyógyítható, viszont megfelelő kezeléssel nagyszerűen kordában tartható.

Milyen tünetei vannak a rosaceának?

A tipikus rosaceás panaszok közül az állandó bőrpír a legjellemzőbb. Eleinte csak kisebb területeken jelenik meg, majd végül ezek összeérnek, és az arc nagy részén átveszi az uralmat a pirosság. A bőr ilyenkor gyakran viszket, ég, szúr és száraz. Az apró erecskék a bőr alatt láthatóvá válnak.

Ennél eggyel súlyosabb tünet, amikor a faggyúmirigyek begyulladásának következtében kis vörös csomók keletkeznek a bőrön, amelyek hasonlóak a pattanásokhoz. Ezeket nevezzük rosacea aknéknak. Jellemző még az extrém bőrérzékenység.

További (szerencsére ritka) tünet lehet a nagyobb, gennyes csomók megjelenése a bőrön és az orr eltorzulása, de a többségnél csak a bőrpír és a piros csomók jelentkeznek. Természetesen a problémát itt is érdemes komolyan venni.

Hogyan kezelhető a rosaceás bőr?

A betegség szerencsére jól kordában tartható, de ehhez minden esetben gondosan kialakított, speciális termékeket használó arcápoló rutinra van szükség. Bevethetőek a Helia-D Professional termékek is, melyek között szintén találhatunk célzottan rosacea kezelésére használható kozmetikumokat.

A bőrápolásra fokozottan oda kell figyelni, nem maradhat el a reggeli és esti alapos tisztítás és a problémát célzottan kezelő készítmények használata. Mindemellett a rosaceás bőr gyakran fényérzékenységgel is küzd, így roppant fontos a megfelelő fényvédelem, télen-nyáron egyaránt.

Ha időben felismerjük a betegséget, akkor az alapos bőrápolás is elegendő lehet, de ha a helyzet továbbra sem javul - vagy esetleg romlik -, akkor forduljunk bőrgyógyászhoz, ugyanis elképzelhető, hogy gyógyszeres kezelésre is szükség lesz.

Persze azonnali eredményt semmiképp sem szabad várni, ugyanis a bőrnek idő kell, amíg elindul a javulás útján. A kulcs a türelem.

(Szponzorált tartalom)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A Facebook Pixel beállításának lépései
A Facebook Pixel beállításának lépései
Az online marketingben a hirdetések terén fontos szerepe van a Facebook Pixelnek, vagy más néven képpontnak. Ez a kód nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a kampányok jól teljesítsenek. A cikkben annak járunk utána, hogy miért van meghatározó jelentősége, illetve arra is kitérünk, hogy milyen lépésekből áll a beállítása.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.