Több, mint egy kis pirosság - ismerjük fel a rosaceát!

2021 / 01 / 18 / Fizetett Hirdetés
#pr
Több, mint egy kis pirosság - ismerjük fel a rosaceát!
Ha kellemetlen helyzetbe kerülünk, kimelegszünk a nyári forróságban, vagy átfagyunk a téli hidegben, akkor természetes, hogy az arcunk is kipirosodik. Viszont az már cseppet sem normális, ha a bőrpír az arcunk állandó vendége, esetleg vörös kis göböcskék vagy duzzadt csomók kísérik. Ezek ugyanis a rosaceára utaló jelek.

Mi az a rosacea?

A szó egy krónikus, gyulladásos bőrbetegséget takar, ami főként az arcot érinti. Tipikus jellemzője az állandó bőrpír, a láthatóvá váló erecskék az arcon, fokozott bőrérzékenység, illetve pattanásszerű göböcskék, gennyes csomók kialakulása.

A pontos kiváltó okokat még mindig nem ismerjük, de feltételezések szerint az örökletes hajlam, illetve az életmódbeli tényezők is előidézhetik. Nagyobb eséllyel fordul elő a nőknél, náluk is főként az 1-es bőrtípusba tartozó (nagyon világos bőr, szőke vagy vöröses haj, kékes, zöldes szem) személyeknél.

Többnyire felnőttkorban, a 30-as, 40-es évek környékén jelenik meg. A rossz hír az, hogy ez a betegség a tudomány mai állása szerint még nem gyógyítható, viszont megfelelő kezeléssel nagyszerűen kordában tartható.

Milyen tünetei vannak a rosaceának?

A tipikus rosaceás panaszok közül az állandó bőrpír a legjellemzőbb. Eleinte csak kisebb területeken jelenik meg, majd végül ezek összeérnek, és az arc nagy részén átveszi az uralmat a pirosság. A bőr ilyenkor gyakran viszket, ég, szúr és száraz. Az apró erecskék a bőr alatt láthatóvá válnak.

Ennél eggyel súlyosabb tünet, amikor a faggyúmirigyek begyulladásának következtében kis vörös csomók keletkeznek a bőrön, amelyek hasonlóak a pattanásokhoz. Ezeket nevezzük rosacea aknéknak. Jellemző még az extrém bőrérzékenység.

További (szerencsére ritka) tünet lehet a nagyobb, gennyes csomók megjelenése a bőrön és az orr eltorzulása, de a többségnél csak a bőrpír és a piros csomók jelentkeznek. Természetesen a problémát itt is érdemes komolyan venni.

Hogyan kezelhető a rosaceás bőr?

A betegség szerencsére jól kordában tartható, de ehhez minden esetben gondosan kialakított, speciális termékeket használó arcápoló rutinra van szükség. Bevethetőek a Helia-D Professional termékek is, melyek között szintén találhatunk célzottan rosacea kezelésére használható kozmetikumokat.

A bőrápolásra fokozottan oda kell figyelni, nem maradhat el a reggeli és esti alapos tisztítás és a problémát célzottan kezelő készítmények használata. Mindemellett a rosaceás bőr gyakran fényérzékenységgel is küzd, így roppant fontos a megfelelő fényvédelem, télen-nyáron egyaránt.

Ha időben felismerjük a betegséget, akkor az alapos bőrápolás is elegendő lehet, de ha a helyzet továbbra sem javul - vagy esetleg romlik -, akkor forduljunk bőrgyógyászhoz, ugyanis elképzelhető, hogy gyógyszeres kezelésre is szükség lesz.

Persze azonnali eredményt semmiképp sem szabad várni, ugyanis a bőrnek idő kell, amíg elindul a javulás útján. A kulcs a türelem.

(Szponzorált tartalom)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
A híres Donald rágó hol kapható? A nosztalgia újra a boltokban!
A híres Donald rágó hol kapható? A nosztalgia újra a boltokban!
Ismét minden menő, ami retró. Talán azért, mert felnőtt egy generáció, ami kellemes nosztalgiával gondol vissza a 80-as évek nyújtotta hangulatra. Tipikus zenék, filmek, rajzfilmek, ruhák és ízek határozták meg a mindennapjainkat, amiből gyerekként a Donald rágó sem hiányozhatott. Nem véletlenül kapták fel olyan sokan a fejüket, hiszen a Donald rágó újra kapható. A kasszához érve kinek ne akadna meg rajta a szeme? A színes, már jól ismert csomagolás messziről visszaköszön és hirtelen egy egész emlékcunamit indít el bennünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.