Vajon nekem való a programozás?

2022 / 03 / 23 / Fizetett Hirdetés
#pr
Vajon nekem való a programozás?
A gazdasági szektorban az utóbbi évtizedekben igen erőteljes átrendeződés folyik, amelynek kétségtelen nyertese az informatikai-technológiai iparág – és ha hihetünk a tendenciáknak, ez a jövőben csak még inkább így lesz. Így aztán világszerte az egyik legkurrensebb, no meg az egyik legjobban fizető szakterületté lépett elő az informatika világa. Sokan tanulnak ma különböző IT szakmákat, különösen nagy az igény szoftverfejlesztőkre; a kérdés csak az, hogy közülük vajon kik válnak igazán sikeres szakemberekké.

Szakmaváltóknak

Egy elismert és nagy tapasztalattal rendelkező oktató szerint magát a programozást szinte bárki képes megtanulni, aki átlagos kognitív képességgel és hozzá kellő szorgalommal és kitartással rendelkezik. Ha hihetünk neki, a kutya tehát nem itt van elásva a sikeres programozói életpálya vonatkozásában. Ebből adódóan mindenkit, aki átképzésen és egy új szakmai karrieren gondolkodik, bátorítunk arra, hogy nyugodtan vágjon bele egy szoftverfejlesztői képzésbe, hisz ha motivált, jó eséllyel el fogja tudni végezni a képzést, és egy piacképes, jól fizető szakmához fog jutni, aminek így vagy úgy, közvetlenül vagy áttételesen, de biztosan hasznát fogja látni. Amennyiben azonban komoly szakmai karriertervet dédelget valaki, érdemes ennél mélyrehatóbban is magába néznie, hogy megvannak-e azok a készségei és személyiségjegyei, amelyek egy vérbeli programozó számára nélkülözhetetlenek.

Aki igazán jó akar lenni programozóként

  1. Az első és legfontosabb természetesen, hogy érdekelje az informatika világa. A vérbeli szoftverfejlesztő szeret a számítógépen „bubuckodni”, nem csak az eszközt látja a felhasználói programokban, de kifejezetten izgatják a háttérfolyamatok, és egy megoldandó problémára izgalmas kihívásként tekint.
  2. Határozottan előny, ha analitikus, logikus gondolkodással rendelkezik, a programozás ugyanis alapvetően egymásra épülő logikai műveletek sorozatából áll, amelyben egyszerre kell célirányosan átlátni és szisztematikusan elemeire bontani a folyamatot.
  3. Nem elég azonban a rendszerben való analitikus gondolkodás, legalább ilyen fontos a problémamegoldó készség is, hiszen az egyes lépések (utasítások és parancssorok) kidolgozása minden esetben egy konkrét probléma megoldására irányul. Akit elrettentenek a problémák és a döntéshozatal, ahelyett, hogy az izgalmas kalandot látná benne, ami egyből megdobja az adrenalinszintjét, és addig nem is hagyja nyugodni, míg meg nem oldotta a feladatot, abból aligha lesz elhivatott fejlesztő.
  4. A problémamegoldó készség jó esetben kreatív gondolkodással párosul, és ez bármennyire is ellentmondásban lévőnek tűnik az analitikus gondolkodással, egy jó programozónak bizony mindkettővel rendelkeznie kell. A kreatív elme rugalmasan képes hozzáállni egy adott jelenséghez, és nemcsak a megszokott sémákban gondolkodik, hanem teljesen rendhagyó, újszerű perspektívából tekint tárgyára. Ezt hívják konvergens gondolkodásnak, amiből legalább egy csipetnyi nem árt a szoftverfejlesztőknek.
  5. Fontos, hogy tartósan képes legyen fókuszáltan koncentrálni és dolgozni, a szétszórtság, a figyelemkoncentráció zavara komoly gátat jelent a programozói munkában.
  6. Az előbbiekből következik, hogy nagyon lényeges a precizitás és az aprólékosság – egyetlen apró, rejtett hiba az egyes lépések során az egész munka kimenetelére végzetes következménnyel jár. A felületesség, kapkodás nem megengedhető.
  7. Mindehhez értelemszerűen nagy kitartás és állhatatosság szükséges, sokszor unalmasan monoton és hosszú munkafázisokon keresztül, melyeket muszáj ugyanolyan precízen és lelkiismeretesen elvégezni.
  8. A szoftverfejlesztő munkájának egy jelentős része magányos tevékenység, ami ráadásul napi sok órán át a monitor elé szögezi. Ez egy nagy mozgásigénnyel megáldott vagy extrovertált ember számára önmagában is a büntetés kategóriájával ér fel – szóval nagyon szerencsés, ha a programozójelölt inkább egy statikusabb személyiség, némi introvertált beütéssel, akinek nem okoz gondot órákon át egy helyben ülni és nem szólni senkihez.
  9. Hogy a képlet ne legyen ilyen egyszerű, mint ahogy azt a „kockákról” tartjuk, máris hozzá kell az előbbihez tenni, hogy ugyanakkor a programozónak csapatjátékosnak is kell lennie, hiszen a fejlesztés alapvetően csapatmunka, amiben több szakterület szakértői dolgoznak össze, ami csak abban az esetben járhat sikerrel, ha a folyamatban részt vevő emberek hatékonyan képesek kooperálni egymással, beleértve a gördülékeny kommunikációt, egymás támogatását és a közös gondolkodást, problémamegoldást, továbbá a határidők tartását.

Mindebből olybá tűnhet, hogy egy szoftverfejlesztőnek Superman képességeivel kell rendelkeznie. Tény, hogy elég sokrétű és komplex készségekre, tulajdonságokra van szüksége egy jó programozónak, ám a felsoroltak egy része fejleszthető és tudatosan elsajátítható, azaz ha nem ütközik alapvető személyiségjegyeinkkel, érdemes az új, piacképes karrierutak között fontolóra venni a programozóképzés lehetőségét is.

(Szponzorált tartalom)


Egy sokoldalúan használható korszerű és pénztárcabarát szigetelés
Egy sokoldalúan használható korszerű és pénztárcabarát szigetelés
A hőszigetelésnek kiemelt jelentősége van napjainkban az energiahatékonyság és a környezetvédelem kapcsán, de az energiaárak drasztikus emelkedése miatt is előtérbe került.
Hibák, amelyeket érdemes elkerülni az online sportfogadás során
Hibák, amelyeket érdemes elkerülni az online sportfogadás során
A mai cikkünkben megismertetünk azokkal a leggyakoribb sportfogadási hibákkal, amelyeket mindenképpen tudnod kell, mielőtt belevágsz az online sportfogadásba.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.