Vezetés újratöltve – Tényleg az elektromos autóké a jövő?

2023 / 01 / 26 / Fizetett Hirdetés
#pr
Vezetés újratöltve – Tényleg az elektromos autóké a jövő?
A fejlett országok klímapolitikájának részeként az egyik legfontosabb cél a karbonsemlegesség elérése. Az EU például az európai klímarendeletben vállalja, hogy 2050-re eléri a karbonsemlegességet. Sokan úgy gondolják, hogy ebben a folyamatban óriási szerepet játszik a nagyvárosok gépjármű forgalmának csökkentése, valamint hosszabb távon a belső égésű motoros autók kivezetése. A robbanómotort elektromos meghajtásra cserélni szép gondolat, de vajon tényleg az elektromos autóké a jövő?

De mi is az elektromos autó?

Ahhoz, hogy megértsük az elektromos autók előnyeit, először nem árt tisztában lennünk az elektromos és a belsőégésű motorral működő gépjárművek közötti alapvető különbségekkel:

  • A belsőégésű motor működtetéséhez fosszilis energiahordozókból nyert üzemanyag (benzin, gázolaj) szükséges. Az üzemanyag begyújtása és elégetése a motor belsejében történik, így az autónk az égésből származó energiát felhasználva működik, ami miatt ezeknek a járműveknek a károsanyag kibocsátása jelentős.
  • Az igazi elektromos autók a tisztán elektromos autók – ilyen pl. a Volvo autók közül az új Volvo C40 -, amelyeket egy vagy több elektromos motor hajt, azonban az elektromos kategóriába gyakran több típust is besorolunk. Ide vesszük a legnépszerűbb Volvo típusok között megtalálható hibrid és konnektoros vagy plug-in hibrideket, valamint az üzemanyagcellás elektromos autókat is.

Mivel a cikk nem az elektromos autó kategóriák ismertetésével foglalkozik, bővebben itt nem írunk róluk, azonban vásárlás előtt mindenképp érdemes alaposan tájékozódni a különböző típusokról. Az interneten fellelhető információk mellett személyesen is érdeklődhetünk az olyan autókereskedéseknél, mint pl. a Volvo Budapest.

Csendesen suhanó csodák – Az elektromos autók előnyei

Most, hogy tisztáztuk a belsőégésű motorral működő gépjárművek és a villanyautók közötti alapvető különbséget, ideje vetni egy pillantást az elektromos autók előnyeire!

Nem szennyezi a levegőt

Mivel az elektromos meghajtású motor működése során nem mennek végbe égési folyamatok, nincsen a levegőt szennyező károsanyag kibocsátás.

Nem járul hozzá a zajszennyezéshez

Ha elektromos autóra váltunk, búcsút inthetünk a robbanómotor és a kipufogódob okozta zajnak! Ezek az autók annyira csendesek, hogy szinte észre sem lehet venni őket.

Alacsonyabb az üzemanyag költsége

Bár az energiaárak egyre emelkednek, a nem megújuló fosszilis energiaforrások ára sokkal magasabb, mint a megújuló elektromos áramé. Ennek köszönhetően az elektromos autóknak az üzemanyag költsége sokkal alacsonyabb, mint a benzines vagy a dízel autóké.

Olcsóbb a karbantartása

Az elektromos autókból hiányoznak olyan kopó alkatrészek, amelyeket a belsőégésű motorral működő járművek esetében időről időre cserélni kell, ami nem kis költségeket jelent az üzembentartó számára.

Ingyenesen parkolhatunk vele

Szemmel látható, hogy a nagyvárosokban egyre több a zöld rendszámos Volvo, de persze több márka is büszkélkedhet ilyen modellekkel. A zöld rendszámmal ellátott autók sok helyen – így Budapest egyes részein és más városok közterületein is – ingyen parkolhatnak, ami még inkább vonzóvá teszi az elektromos autókat.

(Szponzorált tartalom)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hogyan segíthet egy marketingügynökség a tartalomstratégia megalkotásában?
Hogyan segíthet egy marketingügynökség a tartalomstratégia megalkotásában?

A tartalomgyártás nem csak a keresőoptimalizálás egyik legfontosabb eleme, de egy alaposan megtervezett marketingstratégia alapja is. Manapság nincs olyan vállalkozás, amely megengedhetné magának, hogy ne fordítson energiát a minőségi tartalomstratégia tervezésére.

Az otthoni fogfehérítés messze nem új trend
Az otthoni fogfehérítés messze nem új trend

Világszerte emberek milliói vágynak ragyogóan fehér mosolyra, és természetes, hogy hatékonyabb módszereket keresünk e cél elérésére. Az otthoni fogfehérítés sokak vágya, és néhányan talán meglepődnek, ha megtudják, hogy ilyen lehetőség már több mint 16 éve van a piacon.

HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.