Ez nem jelenti azt, hogy minden élelmiszer „egészséges”, csupán az mondható ki, hogy a szabályok betartása esetén biztonságosan fogyasztható, rövidtávú megbetegedést nem okozhat. Ugyanakkor muszáj kihangsúlyozni az „egészséges” jelző relativitását, hiszen egy-egy termékről nem jelenthető ki ilyesmi, hiszen kizárólag a biztonságos élelmiszereken alapuló változatos táplálkozás lehet egészséges. Érdemes kihangsúlyozni, hogy élelmiszer alatt kizárólag emberi fogyasztásra szánt és arra alkalmas terméket értünk. Ami nem felel meg ennek a kritériumnak, az nem nevezhető így. Természetes elvárás, hogy az elfogyasztott élelmiszer ne károsítsa, hanem támogassa egészségünket.
Fontos tudni, hogy mi magunk is tehetünk az élelmiszerbiztonság javítása érdekében, illetve tudnunk kell, hogy csak mi magunk garantálhatjuk a megfelelő élelmiszerek fogyasztását. Mindig kifogástalan minőségű alapanyagokat válasszunk, illetve kerüljük el a lejárt szavatosságú termékek fogyasztását. Érdemes tudni, hogy a nyersanyagok gondos kiválasztása, alapos tisztítása, a mosás, hámozás csökkenti a kockázatokat. Igyekezzünk minden esetben megbízható helyről vásárolni! Amennyiben a szokásostól eltérő szagú, ízű, állagú alapanyagot találunk, ne használjuk fel.
Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az emberi és állati szervezetben, illetve a környezetükben szabad szemmel nem látható kórokozók élnek, amelyek megbetegedést okozhatnak. Szerencsére alapos kézmosással, az alapanyagok tisztításával és mosásával, valamint a főzéshez használt edények és eszközök alapos tisztításával ez a kockázat minimálisra csökkenthető. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az élelmiszerbiztonság nagy kockázatát hordozzák magukban a rovarok és rágcsálók. Ezeket mindenképpen tartsuk távol az élelmiszerektől és a konyhai felszerelésektől.
Fontos az is, hogy az elkészített ételeket különítsük el a nyersanyagoktól. Elsősorban a nyershúson és a belőlük csepegő lében súlyos betegségek kockázatát jelentő baktériumok lehetnek. Ezért kiemelten fontos az ilyen húsok alapos elkülönítése más élelmiszerektől, valamint a velük kapcsolatba kerülő konyhai eszközök alapos tisztítása.
Az élelmiszerbiztonság elképzelhetetlen az alapanyagok alapos átsütése és főzése nélkül. Különösen a hús-, baromfi -, tojás- és halételeket alaposan át kell sütni, főzni! A biztonságos fogyasztás érdekében a korábban készített ételeket is fel kell melegíteni olyan módon, hogy a belsejük legalább 80 fokig forrósodjon fel.
A hűtésre és fagyasztásra szánt élelmiszereket minél előbb juttassuk a kellően hideg tárolási helyre! A fagyasztott élelmiszereket pedig ne szobahőmérsékleten, hanem hűtőben olvasszuk fel!
(Szponzorált tartalom)