Energiatermelés napelemmel? Nem maradsz áram nélkül a téli időszakban sem!

2021 / 12 / 15 / Fizetett Hirdetés
#pr
Energiatermelés napelemmel? Nem maradsz áram nélkül a téli időszakban sem!
A napelemes rendszerek esetén gyakori kérdés, hogy hogyan képesek olyan időszakokban garantálni az energiát, amikor a Napot felhők takarják el, vagy éppen éjszaka van.

Szerencsére ez a kérdés már a tervezőasztalon is felmerült, így a napelemes rendszer tulajdonosának télen sem kell gyertyát gyújtania.

Hogy lehetséges az energiatermelés télen napelemekkel?

Azzal, hogy beköszönt a hideg évszak, még nem tűnnek el a napsugarak. Ugyan gyakrabban rejtik el őket a felhők, és a napsütéses órák száma is kevesebb, de ez nem jelenti a rendszerek leállását. A modern technológiáknak köszönhetően némi csökkenés mellett, de jó teljesítménnyel működhetnek a napelemek.

Egyrészt az alacsony hőmérsékleten alapvetően is jobb teljesítmény jellemzi a paneleket, másrészt egyes típusaik, mint például a polikristályos napelempanelek kiválóan hasznosítják a szórt napfényt is, ezért a felhők jelenlétében is képesek az energiatermelésre.

A hó sem lehet akadály?

A rendszerek teljesítőképessége nemcsak a panelek produktivitásának függvénye. Az A1Solar napelemes rendszerek felépítésének fontos részét képezi a tartószerkezet is, amelynek ráadásul a téli időszak termelékenységének szempontjából is fontos jelentősége van.

A tartószerkezettel lehet beállítani azt az optimális dőlésszöget, amellyel maximalizálhatjuk a panelek teljesítményét. Ennek a beállításnak jelentősége van a télen mérhető hatékonyság szempontjából is.

Az ideális dőlésszög által megteremtjük a lehető legjobb feltételeket arra, hogy a hó minél könnyebben lecsúszhasson a panelekről, és ne hátráltassa azokat fizikai akadályként az energiatermelésben. Emellett a panelek speciális felülete is ezt a folyamatot segíti elő.

Mi a helyzet éjszaka, amikor egyáltalán nincs hasznosítható napfény?

 

Habár a téli időszak nem jelent egyet az energiatermelés megszűnésével, ahogy azt láthattuk, éjszaka azonban valóban nem áll rendelkezésre napenergia. A napelemes rendszerek úgy lettek kifejlesztve, hogy ebben a helyzetben se maradjanak áram nélkül a felhasználók.

 

A szigetüzemű rendszerek esetében a napsütéses időszak alatt termelt többletenergia az akkumulátorokban raktározódik el, míg hálózatra kötött, adok-veszek elven működő napelemek esetében a szolgáltatóval való együttműködés képes biztosítani a szükséges áramot.

 

Utóbbit úgy kell elképzelni, hogy a többletenergiát, amire aktuálisan nincs szükségünk, mégis megtermeli a rendszerünk, visszatápláljuk a hálózatba, az áramszolgáltató pedig megvásárolja tőlünk. Ugyanez fordítva is igaz, így az éjszakai, illetve az erősen felhős órákban a szolgáltató annyi árammal lát el minket, amennyire szükségünk van.

 

A nulla forintos villanyszámla pedig úgy születik, hogy a többlet és a hiány kiegyenlíti egymást. Hacsak lehet, ezekben az adok-veszek szituációkban az éves elszámolást kell megvalósítani, mert enélkül az energiahiányos időszakokban így is villanyszámlát fogunk fizetni.

(Szponzorált tartalom)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Mi az az upsell, és miért fontos ez a webáruházaknak?
Mi az az upsell, és miért fontos ez a webáruházaknak?
Bármelyik webáruház-tulajdonost is kérdezünk meg azzal kapcsolatban, mi a célja, biztosan azt fogja mondani, hogy a bevétel növelése. Ezt elérni azonban nem mindig olyan egyszerű, mint gondolnánk. Jól felépített marketingstratégia, vásárlásösztönző módszerek és persze minőségi áru is kell mindehhez.
Górcső alatt a különböző mérnöki szakmák
Górcső alatt a különböző mérnöki szakmák
Ha alaposabban megnézzük az utóbbi évek statisztikáit, akkor láthatóvá válik számunkra, hogy a mérnök szakma azon területek közé tartozik, ahol már évek óta rendkívül nagy a munkaerőhiány.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.