Energiatermelés napelemmel? Nem maradsz áram nélkül a téli időszakban sem!

2021 / 12 / 15 / Fizetett Hirdetés
#pr
Energiatermelés napelemmel? Nem maradsz áram nélkül a téli időszakban sem!
A napelemes rendszerek esetén gyakori kérdés, hogy hogyan képesek olyan időszakokban garantálni az energiát, amikor a Napot felhők takarják el, vagy éppen éjszaka van.

Szerencsére ez a kérdés már a tervezőasztalon is felmerült, így a napelemes rendszer tulajdonosának télen sem kell gyertyát gyújtania.

Hogy lehetséges az energiatermelés télen napelemekkel?

Azzal, hogy beköszönt a hideg évszak, még nem tűnnek el a napsugarak. Ugyan gyakrabban rejtik el őket a felhők, és a napsütéses órák száma is kevesebb, de ez nem jelenti a rendszerek leállását. A modern technológiáknak köszönhetően némi csökkenés mellett, de jó teljesítménnyel működhetnek a napelemek.

Egyrészt az alacsony hőmérsékleten alapvetően is jobb teljesítmény jellemzi a paneleket, másrészt egyes típusaik, mint például a polikristályos napelempanelek kiválóan hasznosítják a szórt napfényt is, ezért a felhők jelenlétében is képesek az energiatermelésre.

A hó sem lehet akadály?

A rendszerek teljesítőképessége nemcsak a panelek produktivitásának függvénye. Az A1Solar napelemes rendszerek felépítésének fontos részét képezi a tartószerkezet is, amelynek ráadásul a téli időszak termelékenységének szempontjából is fontos jelentősége van.

A tartószerkezettel lehet beállítani azt az optimális dőlésszöget, amellyel maximalizálhatjuk a panelek teljesítményét. Ennek a beállításnak jelentősége van a télen mérhető hatékonyság szempontjából is.

Az ideális dőlésszög által megteremtjük a lehető legjobb feltételeket arra, hogy a hó minél könnyebben lecsúszhasson a panelekről, és ne hátráltassa azokat fizikai akadályként az energiatermelésben. Emellett a panelek speciális felülete is ezt a folyamatot segíti elő.

Mi a helyzet éjszaka, amikor egyáltalán nincs hasznosítható napfény?

 

Habár a téli időszak nem jelent egyet az energiatermelés megszűnésével, ahogy azt láthattuk, éjszaka azonban valóban nem áll rendelkezésre napenergia. A napelemes rendszerek úgy lettek kifejlesztve, hogy ebben a helyzetben se maradjanak áram nélkül a felhasználók.

 

A szigetüzemű rendszerek esetében a napsütéses időszak alatt termelt többletenergia az akkumulátorokban raktározódik el, míg hálózatra kötött, adok-veszek elven működő napelemek esetében a szolgáltatóval való együttműködés képes biztosítani a szükséges áramot.

 

Utóbbit úgy kell elképzelni, hogy a többletenergiát, amire aktuálisan nincs szükségünk, mégis megtermeli a rendszerünk, visszatápláljuk a hálózatba, az áramszolgáltató pedig megvásárolja tőlünk. Ugyanez fordítva is igaz, így az éjszakai, illetve az erősen felhős órákban a szolgáltató annyi árammal lát el minket, amennyire szükségünk van.

 

A nulla forintos villanyszámla pedig úgy születik, hogy a többlet és a hiány kiegyenlíti egymást. Hacsak lehet, ezekben az adok-veszek szituációkban az éves elszámolást kell megvalósítani, mert enélkül az energiahiányos időszakokban így is villanyszámlát fogunk fizetni.

(Szponzorált tartalom)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Segítség az arctisztító kiválasztásához
Segítség az arctisztító kiválasztásához
Beszerezted magadnak a legdrágább kozmetikai termékeket, de a vonalak és az apró ráncocskák egyszerűen nem akarnak eltűnni az arcodról? Nos, ennek egy banálisan egyszerű oka lehet: nem fordítasz kellő figyelmet az alapos arctisztításra.  
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.