Hogyan zajlik az urológiai vizsgálat?

2022 / 07 / 04 / Fizetett Hirdetés
#pr
Hogyan zajlik az urológiai vizsgálat?
Az urológus egyrészt a húgyutakkal kapcsolatos problémákkal, betegségekkel foglalkozik. Másrészt pedig a férfi nemi szervek elváltozásait kezeli. Elsőre talán az jut eszünkbe, hogy urológusra csak a férfiaknak van szüksége, ám ez messze van a valóságtól. A nők is gyakran jelentkeznek be például deréktáji fájdalom, felfázás, illetve vizelési panaszok miatt. Pontosan hogyan zajlik az urológiai vizsgálat? Hogyan érdemes felkészülni rá? A mostani cikkünkkel ehhez adunk egy rövid, de lényegretörő útmutatót.

Először az orvos alaposan kikérdez minket 

Az urológia szakértőjének teljeskörűen be kell számolnunk a panaszainkról. Ezt követően az orvos kérdéseket tesz fel nekünk. Például, hogy a vizeletürítés az elmúlt időszakban gyakoribbá vált-e, csípett-e, esetleg véres volt-e. Valószínűleg azt is megkérdezi majd, hogy lázasak voltunk-e. Ha igen, akkor pontosan mennyit mutatott a hőmérő. A doktor rá fog kérdezni a kórtörténetünkre is, így érdemes felkészültnek lennünk és magunkkal vinni a korábbi leleteinket, eredményeinket. Szedünk gyógyszereket? Ha igen, mióta? Ezekre a kérdésekre is számíthatunk.

Így történik az urológiai vizsgálat 

Az orvos megnyomogatja a hasunkat és óvatos paskolással megnézi, hogy a vesék mennyire érzékenyek. Amennyiben a panaszok a férfi nemi szervet is érintik, akkor a hímvesszőt, a herezacskót és a heréket is áttapintja. Általában vizeletmintára is szükség van a diagnózis felállításához. Ezt a mellékhelyiségben kell megcsinálni, méghozzá úgy, hogy belepisilünk egy műanyag pohárba. Az orvos egy tesztcsík segítségével ellenőrzi, hogy van-e bármilyen elváltozás a vizeletben.

Milyen további lépésekre számíthatunk? 

A panaszok, illetve az urológiai vizsgálat alapján határozza meg a doktor a további lépéseket. Előfordulhat, hogy csak gyógyszert ír fel nekünk, de adott esetben kezeléseket is előírhat. Ha szükségesnek látja, akkor kiegészítő vizsgálatokat is kérhet, például vérvételt vagy ultrahangot.

Szükséged van időpontra? Akkor figyelmedbe ajánljuk a Foglaljorvost.hu weboldalt, ahol percek alatt be tudsz jelentkezni az urológiára.

(Szponzorált tartalom)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Miért fontos a klímák rendszeres karbantartása?
Miért fontos a klímák rendszeres karbantartása?
Akár otthoni, akár irodaházak vagy különféle szolgáltató egységek (éttermek, szórakozóhelyek, boltok stb.) klímaberendezéseiről van szó, az éves karbantartás kiemelten fontos. Egészségügyi problémákat is okozhat, de a működés hatékonyságát is ronthatja, ha nincs rendszeresen tisztítva egy készülék.  
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.