Így ösztönözd helyesen a gyereket

2021 / 03 / 14 / Fizetett Hirdetés
#pr
Így ösztönözd helyesen a gyereket
Ti is küzdelmekkel teli napokat éltek meg a gyerekkel? Könyörögni kell minden mozdulatért, százszor megismételni egy kérést? Ha gondotok van a fogmosással, a sokak által rettegett lefekvéssel vagy akár a szobatisztaságra neveléssel, olvasd tovább a sorokat, hátha találsz bennük megoldást.

A motiváció szerepe a gyermek fejlődésében

Amikor a gyermek valami újjal próbálkozik, szülőként nem egyszerű a háttérből figyelve állni. Ezekben a helyzetekben a gyerek fejlődik, és ha elérte a célját, sikerélménye lesz. Azonban ahhoz, hogy idáig elérjen, motivációra lesz szüksége. A túl nehéz célkitűzés és az ebből fakadó kudarc élménye lelombozhatja a kicsit, így kell, hogy legyen olyan praktikánk, amivel a lelkesedését újra fellendíthessük.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a gyerekek nem ugyanolyan intenzitással fejlődnek. Növelheti a frusztrációjukat az, ha túl magas elvárások elé állítjuk vagy sürgetjük őket.

A jutalmazás csak rövid távon lehet megoldás

Amikor a gyermekünk elkezd egyedül enni, öltözni, fogat mosni, vagy a WC-t használni, számára egyik tevékenység sem mindennapi, mindegyik kihívást jelent, hiszen a játéktól veszik el az értékes időt.

A Parents.com szakértője szerint apróbb ajándékokkal lehet a leginkább ösztönözni a gyerekeket a cselekvésekre. Ezek a kicsiknél még beválhatnak, de ennél sokkal fontosabb, hogy belső erő hajtsa arra, hogy fejlődjön. A Stanford Egyetem kutatói szerint a megélt sikerélmény újabb kihívások teljesítésére fogja sarkallni a gyereket.

Épp ez történik például a biciklizésnél. A kezdeti nehézségek, a sok esés és a kudarcok után olyan örömmel tölti el a gyereket az, hogy egyedül is tud biciklizni, hogy később már nem kell noszogatni arra, hogy üljön fel a kerékpárra.

A WC használatért jutalomként adott csokoládé pedig azt a hatást érte el, hogy a gyermek a finom falatok reményében a kelleténél jóval többször ment a mellékhelyiségbe, és szinte csak ez lebegett a szeme előtt.

Konkrét tippek a motiváció erősítésére

Hosszú távon mind a szülőnek, mind pedig a gyereknek az a jó, ha az egyszerűbb jutalmazás helyett inkább a rögös utat választjuk.

A rávezetés, a beszélgetés és a teljes kép átlátása segíthet a gyereknek megérteni bizonyos helyzeteket. Ahelyett, hogy a bevásárláskor ígérünk neki apróságot, ha jól viselkedik, inkább beszélgessünk vele közben. Segíthet kiválasztani a megvásárolni kívánt hozzávalókat, vagy megbízhatjuk azzal, hogy egy tételt jegyezzen meg, ha esetleg mi elfelejtenénk, ő emlékeztessen rá.

Amikor fáradt, vagy éppen egy másik dologgal foglalkozik elmélyülten, nem várható el tőle, hogy azonnal reagáljon.

Fontos, hogy megértse: a feladatokat a saját érdekében kell elvégeznie. A rendetlen szobában nem fogja megtalálni a játékait, érdemes összepakolni.

Az erőfeszítéseit értékelni kell még akkor is, ha az eredmény hagy némi kivetnivalót maga után.

(Szponzorált tartalom)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Mit jelent az IC++ kifejezésben a második plusz?
Mit jelent az IC++ kifejezésben a második plusz?
Az utóbbi években a bankkártyás fizetések elkezdték háttérbe szorítani a készpénzes fizetéseket, hiszen sok előnnyel járnak a vásárlók számára. Ebből kifolyólag a vállalkozásoknak is érdeke a minél hatékonyabb bankkártya-elfogadást biztosítani az ügyfeleik számára.
Milyen adatokat lehet elérni az egyéni vállalkozásokról?
Milyen adatokat lehet elérni az egyéni vállalkozásokról?
A cégek gyakran dolgoznak együtt egyéni vállalkozókkal, azonban kevesen tudják, hogy milyen adatok érhetőek el róluk.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.