Melyik a nekem való munka?

2023 / 01 / 31 / Fizetett Hirdetés
#pr
Melyik a nekem való munka?

Egyre többször hallunk nagy karrierváltásokról vagy olyan emberekről, akik csak később, az újonnan kitanult szakmájukban tudnak kiteljesedni, de akkor sikert sikerre halmoznak. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne fussunk felesleges plusz köröket, és a lehető leghamarabb olyan szakmát vagy hivatást válasszunk, ami lehet akár az a bizonyos sárga út a karriercélig?Fontos leszögezni, hogy senki sincs elkésve. Sosem késő változtatni, tanulni, új ismereteket szerezni és kiforgatni akár a világot is a négy sarkából.

Hogyan tegyük meg az első és talán a legijesztőbb lépést?

Először is az egyik leghangsúlyosabb pont, hogy tisztában legyünk a saját értékeinkkel, erősségeinkkel, valamint fejlesztendő területeinkkel. Csináljunk egy pár perces gyakorlatot: vegyünk elő tollat és papírt, csukjuk be a szemünket és képzeljük el, hogy telik számunkra egy kellemes, mondhatni tökéletes munkanap. Hol dolgozunk? Otthon, irodában, vagy egy kávézóban? Vállalkozóként ügyfelekkel, vásárlókkal egyeztetünk, vagy munkavállalóként egy csapat tagjai vagyunk? Milyen jellegű a munka, amit végzünk? Fizikai vagy szellemi?

Ha ez megvan, írjuk le a papírra az összes gondolatunkat ezzel kapcsolatban. Következő lépésként vegyük sorra azokat a hobbikat, amelyekből akár pénzt is kereshetünk, ha több időt fordítunk rá. Például, ha valaki szeret sütni és érdekli a sütés világa, lehet, hogy szívesen dolgozna cukrászként, vagy megnyitná álmai cukrászdáját. Ehhez első lépésként egy cukrász végzettségre lesz szüksége.

Amikor nem jön az ihlet

Van az úgy, hogy egyetlen általunk már ismert hivatás vagy szakma sem felel meg a preferenciáinknak. Egyszerűen nem találjuk a helyünket, de nincs ötletünk, mit lehetne még tanulni, miben képezhetnénk magunkat?

Ilyenkor érdemes elmenni például az Educatio kiállításra, ahol számos magyar és nemzetközi egyetem és felnőttképzési, oktatási intézmény képviselteti magát. Szánjunk rá időt, járjuk körbe és beszélgessünk az ott lévő szakemberekkel. Akár egy állásbörzére is elmehetünk, hisz lehet, hogy ott fog meg egy adott pozíció, vagy karrierút, amihez már csak az odavezető utat kell megtervezni. Ha van ismerősünk, aki már az adott szakmában dolgozik, üljünk le vele egy kávéra és kérdezzük meg, hogy telnek a napjai a munkahelyen, milyen előrelépési lehetőségeket lát, milyen nyelvtudásra, képzettségre van szükség.

Az Ikigai modell

A fenti kutatás rész után újra üljünk le egy papírral és tollal, és válaszoljunk az Ikigai modell négy kérdésére, ami segít megtalálni a közös metszetet, hogy a munkánk, vagy feladatunk egy szenvedéllyel végzett elfoglaltság legyen, ami értelmet ad életünknek és mindennapjainknak. Válaszoljunk az alábbi kérdésekre: mit szeretünk csinálni? Miben vagyunk jók, vagy kiemelkedőek? Miért fizetnek? Mire van szüksége a világnak?

Az utóbbi két kérdésen érdemes elidőzni egy kicsit, hiszen évről évre kiadják a legjobban fizetett és legkeresettebb szakmák listáját. Versenyelőnyre tehetünk szert, ha például egy IT képzésen veszünk részt, hiszen köztudomású, hogy munkaerőhiány van a fejlesztőkből, informatikusokból. Ehhez nem szükséges beleugranunk egy 4-5 éves egyetemi képzésbe, kezdetnek választhatunk egy intenzív képzést, ami átadja azt a tudást, amivel a munkaerőpiacon már elhelyezkedhetünk. Innen pedig, ahogy sok más területen, csak rajtunk múlik, mit hozunk ki belőle.

Mi van akkor, ha érdekel a programozás és az informatika, egyik erősségünk a logikus gondolkodás, de még nem vagyunk biztosak abban, hogy ez a szakma tényleg nekünk való? A képzéseket több esetben megelőzi egy előkészítő képzés, ami bepillantást enged az IT világába és a tanfolyam végére körvonalazódik az is, hogy melyik terület az, ami a leginkább érdekes lehet számunkra. Bármely más képzésnél is, ha bizonytalanok vagyunk, érdemes megnézni, hogy van-e nyílt nap, workshop, vagy előkészítő, esetleg szimplán csak egy előadás, ami bővebb bepillantást ad számunkra.

Nyelvtudás

Jelentkezés előtt fontos kérdés, hogy szükség van-e nyelvtudásra. Milyen nyelvtudás fog segíteni bennünket a munka során? Például, ha imádjuk a parfümöket és tervezünk egy ezzel kapcsolatos képzést elvégezni, a további szakmai anyagokat valószínűleg nem fogjuk megtalálni magyar nyelven. És ha divat vagy parfüm, akkor szinte egyértelmű, hogy a francia nyelv elengedhetetlen. Ha az előző IT példánkat vesszük alapul, akkor az angol nyelv ismerete lesz egy fontos készség. Másrészt a nyelvtudás ahhoz is hozzásegít, hogy segítséget kérjünk külföldi szakemberektől.

Plusz tipp: ha félünk attól, hogy egy karrierváltás mit hozhat és inkább biztonsági játékosok vagyunk, akkor vessük össze az előzőeket a kiválasztott szakmával. Az új tudással a kezünkben a jelenlegi karrierünk mellett mellékállásként próbálgassuk szárnyainkat és amint eljönnek az első sikerek még mindig van lehetőségünk teljes munkaidőre váltani.

(Szponzorált tartalom)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Miért fontos a klímák rendszeres karbantartása?
Miért fontos a klímák rendszeres karbantartása?
Akár otthoni, akár irodaházak vagy különféle szolgáltató egységek (éttermek, szórakozóhelyek, boltok stb.) klímaberendezéseiről van szó, az éves karbantartás kiemelten fontos. Egészségügyi problémákat is okozhat, de a működés hatékonyságát is ronthatja, ha nincs rendszeresen tisztítva egy készülék.  
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.