Mi a különbség a kórház és a pszichoterápiás intézet között? Állami vagy magánfenntartású intézményt válasszunk?

2023 / 03 / 14 / Fizetett Hirdetés
#pr
Mi a különbség a kórház és a pszichoterápiás intézet között? Állami vagy magánfenntartású intézményt válasszunk?
Függőségek vagy pszichés betegségek esetén mindig az első lépés a legnehezebb, azaz hogy beismerjük, bajban vagyunk, és hajlandóak legyünk segítséget kérni. Hogyha ez megvan, akkor már “csak” annyi van hátra, hogy megtaláljuk erre a megfelelő intézményt, hiszen több lehetőség is akad.

Először is: kórház vagy bentlakásos pszichoterápiás intézet?

Kórházi kezelésre azok a betegek szorulnak, akiknek az állapota igen súlyos, ezért 24 órás szakorvosi felügyeletre van szükségük.

A terápiás intézetek, például a balatonfűzfői Swan Lake Központ viszont azokat a pácienseket fogadják, akik bár mindennapos, intenzív terápiára szorulnak, de nem igényelnek folyamatos orvosi jelenlétet.

Ezek az intézmények épp ezért nem is hasonlítanak kórházakra, nem csupa fehér “steril” berendezésből állnak, és nincs mindent átható fertőtlenítő szag sem. Sokkal inkább egy komfortos közegben, családias légkörben várják a gyógyulni szándékozókat, akár úgy is tekinthetünk rá, mint egyfajta speciális panzióra.

Mivel nincs tipikus kórházi hangulata, ezért a betegek a kezdeti megilletődés után könnyen felengednek, és elkezdik otthon érezni magukat.

Magán vagy állami intézmény?

Bár léteznek állami fenntartású rehabilitációs intézetek is, ezekről azonban tudni kell, hogy a többségükben állandó teltház van, és csak hosszas várakozás után lehet bekerülni. Elképzelhető, hogy akár egy év is eltelik, mire akad szabad hely.

Ezzel viszont az a gond, hogy nem célszerű ennyit várni, ha valakinek segítségre van szüksége. Hisz kezelés nélkül az állapot csak tovább rosszabbodik, és minél mélyebbre kerül valaki, annál nehezebb lesz kijutnia a gödörből. Ám sajnos az állami egészségügy malmai lassan őrölnek.

A magánjellegű intézményekben viszont legfeljebb néhány napot kell várni, és a páciens már meg is kezdheti a terápiát. Igényes környezetben, profi szakemberek veszik gondozásukba, az intenzív terápia pedig pár hét alatt is látványos eredményeket hozhat.

Ha pedig már itt tartunk, érdemes röviden szót ejteni az eltérő kezelési módszerekről is: a kórházakban többnyire a gyógyszerezésen van a fókusz, kiegészítésként némi csoportterápiával. Az állami rehabilitációs intézetekben a kezelés arra összpontosít, hogy hogyan kell megszabadulni a függőséget okozó szertől.

Az említett Swan Lake Központ programjában ellenben arra helyezik a hangsúlyt, hogy kiderítsék, milyen okok vezettek az addikció kialakulásához, ami elengedhetetlen a teljes gyógyuláshoz.

A csoport támogató ereje

A bentlakásos intézetekben átélhetjük a csoporthoz tartozás érzését. Hiszen az itt lakók bizonyos szempontból mindannyian sorstársak, a közös cél, a gyógyulás vezérli őket, és sokszor a problémák hátterében húzódó okok is hasonlóak.

A terápiás foglalkozások és közös programok során a páciensek közelebb kerülnek egymáshoz, barátságok alakulhatnak ki, és önmagukat is megismerhetik mások szemén keresztül.

(Szponzorált tartalom)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Miért fontos a klímák rendszeres karbantartása?
Miért fontos a klímák rendszeres karbantartása?
Akár otthoni, akár irodaházak vagy különféle szolgáltató egységek (éttermek, szórakozóhelyek, boltok stb.) klímaberendezéseiről van szó, az éves karbantartás kiemelten fontos. Egészségügyi problémákat is okozhat, de a működés hatékonyságát is ronthatja, ha nincs rendszeresen tisztítva egy készülék.  
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.