Milyen lesz a jövő városa?

2021 / 08 / 23 / Fizetett Hirdetés
#pr
Milyen lesz a jövő városa?
Az elmúlt évtizedekben több film is készült, amiben az alkotók ábrázolták, hogyan képzelik el a jövő városait. Egyes esetekben már el is értük azt a dátumot, amit régen olyan futurisztikusan lefestettek, mégsem tartunk azon a szinten, amit a filmvásznon megálmodtak.

Persze ezek többnyire szélsőséges képet mutattak, a jövő városát vagy túlzsúfolt szeméttelepnek vagy édeni környezetbarát luxusélettérnek mutatták be. A mostani életünk viszont valójában egyikhez sincs túl közel.

A világjárvány kapcsán a mindennapjaink gyökerestül felfordultak. Hatásait érezhettük az élet szinte minden területén, így nem meglepő, ha a későbbi tervezésekben ez visszatükröződik. A következő cikkben Rab Judit építész-urbanista szakértő által felvázolt lehetséges problémákat és megoldásokat boncolgatjuk.

Közlekedés és várostervezés

A pandémia alatt már sokunk számára világossá vált, hogy a teljes elszigetelődés nagyon idegen az emberi természettől. Szükségünk van a közösségi elfoglaltságokra, beszélgetésekre. Viszont azt is szem előtt kell tartanunk, hogy elővigyázatosnak kell lennünk és meg kell oldani, hogy minél kevésbé legyenek zsúfoltak a közösségi terek. A pandémia alatti tapasztalatok a későbbiekben nagy valószínűséggel kihatnak az anyaghasználatra is, hiszen a burkolatokat érdemes olyan anyagokból összeválogatni, amik akár a rendszeres fertőtlenítést is jól tűrik.

Az elmúlt időszakban átalakultak a vásárlási és munkábajárási szokásaink is. A boltba járás helyett egyre többen választjuk a házhoz szállítás lehetőségét, amivel tetemes mennyiségű terhet veszünk le a közutakról.

Ugyanez a helyzet a munkahely és az otthon közötti ingázással is. Mivel egyre több munkáltató ébredt rá arra, hogy a munkavállalók hasonló eredményekkel, de mégis költséghatékonyabban tudnak akár otthonról is dolgozni, sok helyen már mostanra is fakultatívvá vált az irodában való megjelenés. Ezzel sokat segítünk a levegőminőség javulásán is.

Mi az az okosváros, és mikor lakhatunk ilyenekben?

Az okosvárosokra jellemző a fenntarthatóság, és hogy a folyamatos infrastrukturális és technológiai környezetet innovatív módszerekkel valósítják meg a lakosság folyamatos visszajelzésének figyelembevételével. A járványhelyzet bizonyos szempontból segített abban, hogy elinduljunk ebbe az irányba, ugyanis egyre több helyen lehet megtalálni az érintésmentes technológiákat vagy olyan újításokat, amikkel le lehetett csökkenteni a fertőzésveszélyt.

Szeretnéd biztonságban tudni magadat és a szeretteidet minden körülmények között? Keresd fel az Allianz Hungária biztosító weboldalát, és találd meg a számotokra leginkább megfelelő csomagot, hogy minden helyzetre felkészültnek érezhesd magad.

Mivel jelenleg a városokban az egyik legnagyobb vonzerő a munkalehetőségek számában van, a későbbiekben megeshet, hogy nagy lesz ezekről a helyekről a kivándorlás. Ha kötetlenül lehet szinte bárhonnan végezni a munkát, nagy valószínűséggel kisebb lesz majd a létszáma ezeknek a településeknek, így pedig lényegesen megnőhet a rekreációs terek száma és mérete is.

(Szponzorált tartalom)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
RFID vs. vonalkód – melyik a praktikusabb választás az árukészlet azonosítására?
RFID vs. vonalkód – melyik a praktikusabb választás az árukészlet azonosítására?

Az árukészlet-kezelés optimalizálása kritikus fontosságú minden vállalat számára, legyen az kisvállalkozás vagy multinacionális cég. A termékek azonosítása és nyomon követése elengedhetetlen ahhoz, hogy biztosítsuk a hatékony és gyors üzemelést. A dinamikusan változó környezetben azonban gyakran felmerül a kérdés: melyik az ideális módszer az áruk azonosítására? Maradjunk a hagyományos vonalkódoknál, esetleg próbáljunk ki valami egyéb megoldást?

Fűtésvezérlő rendszerek az energiahatékonyság jegyében
Fűtésvezérlő rendszerek az energiahatékonyság jegyében
Egy fűtésvezérlő rendszer hatékonysága abban rejlik, hogy nagy kontrollt lehet vele elérni. Ebben a cikkünkben összehasonlítjuk a hagyományos termosztáttal, és megnézzük, mivel kell számolnunk egy ilyen fűtéskorszerűsítés kapcsán.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.