Milyen lesz a jövő városa?

2021 / 08 / 23 / Fizetett Hirdetés
#pr
Milyen lesz a jövő városa?
Az elmúlt évtizedekben több film is készült, amiben az alkotók ábrázolták, hogyan képzelik el a jövő városait. Egyes esetekben már el is értük azt a dátumot, amit régen olyan futurisztikusan lefestettek, mégsem tartunk azon a szinten, amit a filmvásznon megálmodtak.

Persze ezek többnyire szélsőséges képet mutattak, a jövő városát vagy túlzsúfolt szeméttelepnek vagy édeni környezetbarát luxusélettérnek mutatták be. A mostani életünk viszont valójában egyikhez sincs túl közel.

A világjárvány kapcsán a mindennapjaink gyökerestül felfordultak. Hatásait érezhettük az élet szinte minden területén, így nem meglepő, ha a későbbi tervezésekben ez visszatükröződik. A következő cikkben Rab Judit építész-urbanista szakértő által felvázolt lehetséges problémákat és megoldásokat boncolgatjuk.

Közlekedés és várostervezés

A pandémia alatt már sokunk számára világossá vált, hogy a teljes elszigetelődés nagyon idegen az emberi természettől. Szükségünk van a közösségi elfoglaltságokra, beszélgetésekre. Viszont azt is szem előtt kell tartanunk, hogy elővigyázatosnak kell lennünk és meg kell oldani, hogy minél kevésbé legyenek zsúfoltak a közösségi terek. A pandémia alatti tapasztalatok a későbbiekben nagy valószínűséggel kihatnak az anyaghasználatra is, hiszen a burkolatokat érdemes olyan anyagokból összeválogatni, amik akár a rendszeres fertőtlenítést is jól tűrik.

Az elmúlt időszakban átalakultak a vásárlási és munkábajárási szokásaink is. A boltba járás helyett egyre többen választjuk a házhoz szállítás lehetőségét, amivel tetemes mennyiségű terhet veszünk le a közutakról.

Ugyanez a helyzet a munkahely és az otthon közötti ingázással is. Mivel egyre több munkáltató ébredt rá arra, hogy a munkavállalók hasonló eredményekkel, de mégis költséghatékonyabban tudnak akár otthonról is dolgozni, sok helyen már mostanra is fakultatívvá vált az irodában való megjelenés. Ezzel sokat segítünk a levegőminőség javulásán is.

Mi az az okosváros, és mikor lakhatunk ilyenekben?

Az okosvárosokra jellemző a fenntarthatóság, és hogy a folyamatos infrastrukturális és technológiai környezetet innovatív módszerekkel valósítják meg a lakosság folyamatos visszajelzésének figyelembevételével. A járványhelyzet bizonyos szempontból segített abban, hogy elinduljunk ebbe az irányba, ugyanis egyre több helyen lehet megtalálni az érintésmentes technológiákat vagy olyan újításokat, amikkel le lehetett csökkenteni a fertőzésveszélyt.

Szeretnéd biztonságban tudni magadat és a szeretteidet minden körülmények között? Keresd fel az Allianz Hungária biztosító weboldalát, és találd meg a számotokra leginkább megfelelő csomagot, hogy minden helyzetre felkészültnek érezhesd magad.

Mivel jelenleg a városokban az egyik legnagyobb vonzerő a munkalehetőségek számában van, a későbbiekben megeshet, hogy nagy lesz ezekről a helyekről a kivándorlás. Ha kötetlenül lehet szinte bárhonnan végezni a munkát, nagy valószínűséggel kisebb lesz majd a létszáma ezeknek a településeknek, így pedig lényegesen megnőhet a rekreációs terek száma és mérete is.

(Szponzorált tartalom)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Kalibrálás útmutató a precíz, biztonságos munkavégzéshez
Kalibrálás útmutató a precíz, biztonságos munkavégzéshez
Az eszközök kalibrálása az egyik legfontosabb lépés a pontos mérések biztosítása érdekében. Ezért is fontos a megfelelő szakember felkutatása hozzá, hiszen a kalibrálás egyben a hatékony munkavégzés záloga is. Óriási könnyebbség, ha egy gyártó rögtön kalibrált eszközöket kínál, de akár külön kalibrációs szolgáltatást is vállal az eszközök mellé.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.