Mire figyeljek használt autó vásárlásnál?

2022 / 01 / 12 / Fizetett Hirdetés
#pr
Mire figyeljek használt autó vásárlásnál?
Vajon hogyan érdemes használt autót vásárolni? Mit kell megkérdezni, mielőtt megvesszük az új járművet? Illetve fontos kérdés az is, hogy hol érdemes nézelődni, hiszen nem mindegy, hogy kitől szerezzük be azt a bizonyos gépkocsit. Cikkünkben részletesen kifejtjük, hogy mire kell figyelni, amikor használt autót vásárol az ember.

Új vagy használt autó a megfelelő választás?

A kérdésre a válasz rendkívül egyszerű, hiszen tulajdonképpen kizárólag a pénztárcánktól függ, hogy mibe is fektetünk bele. Amennyiben van többmillió forintnak megfelelő pénzösszegünk a számlánkon, amelyet egy új személygépkocsira ki tudunk és akarunk adni, akkor nincs is kérdés. Azonban nem mindenkinek adatik meg egy, a gyárból melegen kigördülő darab.

Az biztos tehát, hogy egy régebbi típussal rengeteg pénzt meg lehet spórolni, ám kizárólag akkor van erre lehetőség, ha a megfelelő modellt szerezzük be. Fontos ugyanis, hogy biztonságos helyről, jó állapotú járgányt vásároljunk, hiszen ezek sem annyira olcsók, hogy utána folyamatosan javíttatni tudjuk. Ébernek kell tehát lenni, amikor egy használt négykerekűt szeretnénk, hiszen s vásárlásban rengeteg csapda rejlik.

Hogyan vásároljunk személygépkocsit használtan?

Az első és legfontosabb, hogy járjunk utána a kiválasztott darab biztonsági besorolásának. A töréstesztekkel foglalkozó cégek által meghatározott besorolás mutatja, hogy az adott típus, milyen védelmet képes nyújtani az utasok számára. Ez nemcsak gyermekes családok esetében lehet lényeges szempont, hiszen ki ne szeretne magának egy biztonságos járgányt?

Ezt követően nem árt leellenőrizni a többi elemet sem, mint a fejtámla, a légzsákok, a biztonsági övek, a gyűrődés zónák, illetve az ABS és az ESC. Előbbi a blokkolásgátló fékrendszer, utóbbi pedig az elektronikus menetstabilizáló rövidített neve.

A járműtörténet lekérdezése

Használt autó vásárlásnál külön figyelmet kell szánni a járműtörténeti lekérdezésre is. Ezt pillanatok alatt, három egyszerű lépésben megnézhető. Egyszerűen vigyük fel a VIN számot/rendszámot a rendszerben, válasszuk ki a jelentést, majd pedig a további információkra kattintva el is érhető az választott modell eddigi története. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy a használtan vásárolt autónak milyen előélete volt, milyen baleseteket szenvedett, hol és milyen javításokra került sor rajta az elmúlt időszakban.

Folyadékszint ellenőrzés

Nem árt továbbá egy folyadékszint ellenőrzést sem végezni, amit kizárólag álló motor mellett végezhető el. Ide tartozik a motorolaj, a hűtőfolyadék, a fékolaj, de még a szervóolaj is egyaránt. Ezzel ráadásul a rendszerek megfelelő működése is tesztelhető, így a későbbiekben kevesebb az esély arra, hogy probléma merülne fel.

Mit tehetünk a rejtett hibák esetében?

Mielőtt megkötjük az adásvételi szerződést, nem árt azonban egy szervizben végzett állapotfelmérést kérni, így részletesebb információkat kaphatunk arról, hogy a választott modell milyen állapotban is van valójában. Valószínűleg minden esetben szükség lesz a hibák kijavítására, hiszen kevés használt gépjármű van, amely nem szorul javításra. Ezzel azonban nem árt tisztában lenni, mielőtt megegyezésre kerülne sor.

Emellett semmi esetre sem szabad megfeledkezni az eredetiség vizsgálatról sem, amely bár amúgy is kötelező, akadnak esetek, hogy esetleg elmarad. Ilyenkor az autó azonosítóit és a papírokat összehasonlítják azért, hogy meggyőződhessünk az autó eredetiségéről. Ez azonban nem egy nagy átvizsgálást jelent, tehát nem helyettesíti a szervizes átnézést. A szolgálatatás díja az autó fajtájától függ, az azonban, hogy mindezt ki fizeti, a felek megállapodásától függ.

Hol érdemes vásárolni?

Kardinális kérdés, hogy vajon megéri-e magánszemélytől megvenni az új gépkocsit. Amennyiben ismerjük a másikat, akkor még esetleg megoldható, azonban sokkal jobban járunk, ha autókereskedésben nézelődünk. Ezek a cégek általában biztonsági ellenőrzést, garanciát, és ügyféltámogató szolgáltatásokat is kínálnak a vásárolt termék mellé.

Amennyiben a fent említett dolgokra figyelünk és követjük a használt autó vásárlásának legfontosabb lépéseit, akkor nagy eséllyel boldog személygépjármű tulajdonossá válhatunk.

Kép: https://pixabay.com/hu/photos/fényszóró-cadillac-suv-2864875/

(Szponzorált tartalom)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Környezetbarát életsílus a XXI. században: a mobilházak és a fenntarthatóság
Környezetbarát életsílus a XXI. században: a mobilházak és a fenntarthatóság

A fenntarthatóság napjainkban már kulcsfontosságú tényezőnek számít az ingatlanok tervezése és kivitelezése során. Az egyre növekvő környezeti kihívások számos innovatív megoldás megszületését ösztönözték. Ezek közül az egyik legizgalmasabb a mobilházak elterjedése.

Hogyan segíthet egy marketingügynökség a tartalomstratégia megalkotásában?
Hogyan segíthet egy marketingügynökség a tartalomstratégia megalkotásában?

A tartalomgyártás nem csak a keresőoptimalizálás egyik legfontosabb eleme, de egy alaposan megtervezett marketingstratégia alapja is. Manapság nincs olyan vállalkozás, amely megengedhetné magának, hogy ne fordítson energiát a minőségi tartalomstratégia tervezésére.

HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.