Mire figyeljek használt autó vásárlásnál?

2022 / 01 / 12 / Fizetett Hirdetés
#pr
Mire figyeljek használt autó vásárlásnál?
Vajon hogyan érdemes használt autót vásárolni? Mit kell megkérdezni, mielőtt megvesszük az új járművet? Illetve fontos kérdés az is, hogy hol érdemes nézelődni, hiszen nem mindegy, hogy kitől szerezzük be azt a bizonyos gépkocsit. Cikkünkben részletesen kifejtjük, hogy mire kell figyelni, amikor használt autót vásárol az ember.

Új vagy használt autó a megfelelő választás?

A kérdésre a válasz rendkívül egyszerű, hiszen tulajdonképpen kizárólag a pénztárcánktól függ, hogy mibe is fektetünk bele. Amennyiben van többmillió forintnak megfelelő pénzösszegünk a számlánkon, amelyet egy új személygépkocsira ki tudunk és akarunk adni, akkor nincs is kérdés. Azonban nem mindenkinek adatik meg egy, a gyárból melegen kigördülő darab.

Az biztos tehát, hogy egy régebbi típussal rengeteg pénzt meg lehet spórolni, ám kizárólag akkor van erre lehetőség, ha a megfelelő modellt szerezzük be. Fontos ugyanis, hogy biztonságos helyről, jó állapotú járgányt vásároljunk, hiszen ezek sem annyira olcsók, hogy utána folyamatosan javíttatni tudjuk. Ébernek kell tehát lenni, amikor egy használt négykerekűt szeretnénk, hiszen s vásárlásban rengeteg csapda rejlik.

Hogyan vásároljunk személygépkocsit használtan?

Az első és legfontosabb, hogy járjunk utána a kiválasztott darab biztonsági besorolásának. A töréstesztekkel foglalkozó cégek által meghatározott besorolás mutatja, hogy az adott típus, milyen védelmet képes nyújtani az utasok számára. Ez nemcsak gyermekes családok esetében lehet lényeges szempont, hiszen ki ne szeretne magának egy biztonságos járgányt?

Ezt követően nem árt leellenőrizni a többi elemet sem, mint a fejtámla, a légzsákok, a biztonsági övek, a gyűrődés zónák, illetve az ABS és az ESC. Előbbi a blokkolásgátló fékrendszer, utóbbi pedig az elektronikus menetstabilizáló rövidített neve.

A járműtörténet lekérdezése

Használt autó vásárlásnál külön figyelmet kell szánni a járműtörténeti lekérdezésre is. Ezt pillanatok alatt, három egyszerű lépésben megnézhető. Egyszerűen vigyük fel a VIN számot/rendszámot a rendszerben, válasszuk ki a jelentést, majd pedig a további információkra kattintva el is érhető az választott modell eddigi története. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy a használtan vásárolt autónak milyen előélete volt, milyen baleseteket szenvedett, hol és milyen javításokra került sor rajta az elmúlt időszakban.

Folyadékszint ellenőrzés

Nem árt továbbá egy folyadékszint ellenőrzést sem végezni, amit kizárólag álló motor mellett végezhető el. Ide tartozik a motorolaj, a hűtőfolyadék, a fékolaj, de még a szervóolaj is egyaránt. Ezzel ráadásul a rendszerek megfelelő működése is tesztelhető, így a későbbiekben kevesebb az esély arra, hogy probléma merülne fel.

Mit tehetünk a rejtett hibák esetében?

Mielőtt megkötjük az adásvételi szerződést, nem árt azonban egy szervizben végzett állapotfelmérést kérni, így részletesebb információkat kaphatunk arról, hogy a választott modell milyen állapotban is van valójában. Valószínűleg minden esetben szükség lesz a hibák kijavítására, hiszen kevés használt gépjármű van, amely nem szorul javításra. Ezzel azonban nem árt tisztában lenni, mielőtt megegyezésre kerülne sor.

Emellett semmi esetre sem szabad megfeledkezni az eredetiség vizsgálatról sem, amely bár amúgy is kötelező, akadnak esetek, hogy esetleg elmarad. Ilyenkor az autó azonosítóit és a papírokat összehasonlítják azért, hogy meggyőződhessünk az autó eredetiségéről. Ez azonban nem egy nagy átvizsgálást jelent, tehát nem helyettesíti a szervizes átnézést. A szolgálatatás díja az autó fajtájától függ, az azonban, hogy mindezt ki fizeti, a felek megállapodásától függ.

Hol érdemes vásárolni?

Kardinális kérdés, hogy vajon megéri-e magánszemélytől megvenni az új gépkocsit. Amennyiben ismerjük a másikat, akkor még esetleg megoldható, azonban sokkal jobban járunk, ha autókereskedésben nézelődünk. Ezek a cégek általában biztonsági ellenőrzést, garanciát, és ügyféltámogató szolgáltatásokat is kínálnak a vásárolt termék mellé.

Amennyiben a fent említett dolgokra figyelünk és követjük a használt autó vásárlásának legfontosabb lépéseit, akkor nagy eséllyel boldog személygépjármű tulajdonossá válhatunk.

Kép: https://pixabay.com/hu/photos/fényszóró-cadillac-suv-2864875/

(Szponzorált tartalom)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Új trend: közösségi vásárlás vet véget a kínai webshopok nyomulásának
Új trend: közösségi vásárlás vet véget a kínai webshopok nyomulásának
Miközben tömegével áramlik be a silány minőségű kínai műanyag és ipari hulladék Európába, egyre többen fordulnak a közösségi vásárlás felé végső mentsvárként az agresszív terjeszkedés ellen. Nemcsak a vásárlók, de a jól ismert vagy prémium márkák és kereskedők is. A közösségi platformok legújabb úttörője, az Allyos – SocialStore a közösségi finanszírozás online vásárlásba építésével mindenki számára elérhetővé teszi a luxust a közösség erejével, akár kínai áron.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.