Rádióhallgatás régen és ma – mi változott az utóbbi pár évtizedben?

2023 / 01 / 17 / Fizetett Hirdetés
#pr
Rádióhallgatás régen és ma – mi változott az utóbbi pár évtizedben?
A rádiózás immár közel 100 éve része a hétköznapjainknak, hisz Magyarországon az első műsorsugárzás az 1920-as években indult. Azóta viszont már sok víz lefolyt a Dunán, így a rádióhallgatási szokásaink is alaposan megváltoztak.

Hogy szemléltessük a különbségeket, nézzük meg, hogyan rádióztunk 40, 50 évvel ezelőtt és hogyan ma, a 2020-as években.

Ilyen volt a rádiózás a múlt században

Az 1970-es, ‘80-as években még a rádió volt az első számú médium, hisz keveseknek volt otthon televíziója, a rádió viszont sokkal naprakészebb volt, mint az újság, így itt lehetett legelőször hallani az aktuális eseményekről.

A zene viszont már ekkor is szerves részét képezte a műsornak. Számos örökzöld sláger született akkoriban, melyeket még ma is szinte mindenki ismer. A Retro Rádió zenei kínálata ékes példája annak, hogy mennyi legendás együttes és dal van, amelyek még ma is igen közkedveltek.

Hisz ha például azt mondjuk, Michael Jackson, Depeche Mode, Madonna, Korda György, Neoton Família, Edda, Hungária Együttes, akkor még egy mostani tizen-huszonéves fiatal is tudja, hogy kikről van szó. Ezek az előadók ma is népszerűek, “fénykorukban” pedig hatalmas sztároknak számítottak.

De térjünk vissza a rádiózáshoz. A múlt században még az analóg műsorszórást alkalmazták, az adást pedig antennával rendelkező készülékkel lehetett befogni, amely érzékelte az adótorony által kibocsátott hullámokat.

Az adás minősége viszont nem volt fix, a földrajzi akadályok és az időjárás is bezavarhatott a műsorba, amely sokszor recsegett, sistergett, vagy akár teljesen el is ment.

Amikor kezdtek elterjedni a rádiós magnók, már nemcsak élőben lehetett meghallgatni a kedvenc dalainkat, hanem rögzíthettük őket kazettára, hogy később bármikor újra lejátszhassuk. Így már kedvenc előadóink lemezét sem feltétlenül kellett megvásárolni.

Hogyan rádiózunk ma?

Napjainkban a hagyományos analóg rádiózás egyre inkább háttérbe szorul, és átveszi a helyét az internetes közvetítés. Hisz az internet már mindenhol jelen van: otthon a közösségi terekben, de még a forgalmasabb közterületeken is.

Itt pedig már elég csak annyit tenni, hogy felkeressük az Online Rádió weboldalát, és kiválasztjuk a Retro Rádiót vagy egy másik kedvenc csatornánkat, és máris megszólal az adás. A hang minősége kiváló, nincs recsegés, és az analóg közvetítéssel ellentétben a földrajzi korlátok is megszűnnek.

Ha pedig egy másik rádióállomást szeretnénk hallgatni, nem kell frekvenciákat keresgélni, elég csupán ráklikkelni a hallgatni kívánt csatorna ikonjára a felületen.

Retro Rádió: régi zenék modern köntösben

Nem, itt most nem a dalok feldolgozására gondolunk, hanem arra, hogy a modern technika segítségével a Retro Rádión a régi dalokat kiváló minőségben élvezhetjük. A felhozatal ráadásul sosem lesz unalmas, hiszen egy profi szerkesztőgárda gondoskodik arról, hogy a műsor szórakoztató és változatos legyen.

Mindez azt eredményezi, hogy a csatorna nem csupán az idősebb, hanem a fiatalabb korosztály körében is igen népszerű.

(Szponzorált tartalom)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Segítség az arctisztító kiválasztásához
Segítség az arctisztító kiválasztásához
Beszerezted magadnak a legdrágább kozmetikai termékeket, de a vonalak és az apró ráncocskák egyszerűen nem akarnak eltűnni az arcodról? Nos, ennek egy banálisan egyszerű oka lehet: nem fordítasz kellő figyelmet az alapos arctisztításra.  
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.