Rázós a terep? A megoldás a teleszkópban rejlik

2022 / 10 / 18 / Fizetett Hirdetés
#pr
Rázós a terep? A megoldás a teleszkópban rejlik
Előfordult már, hogy az országútról letérve egy füvesebb részen tekerve majdnem kirázta a bringa a lelkét? A megszokásból vagy a biciklik sajátosságainak ismerete nélkül sokan vásárolnak MTB kerékpárokat.

A hegyi bringa elképesztően sokoldalú, hiszen aszfalton épp olyan jól megállja a helyét, mint füves terepen. Viszont a merev váz miatt, a rázósabb talajon haladva az ember feje, csukló- és vállízületei, valamint a gerince károsodásnak vannak kitéve.

MTB és a rugós villa

Mielőtt kifizetné a pénztárnál az MTB kerékpárt, győződjön meg róla, hogy valóban ez az a típusú bringa, amivel az elkövetkezendő 10-15-20 évben öröm lesz a tekerés. A bicó vázának és kerekeinek a méretén túl van még egy nagyon fontos kérdés, ami lehet, hogy teljesen más irányt ad az érdeklődésének. Hol, azaz milyen útviszonyok között és mennyit fogja használni. Mivel a legtöbben egy kerékpárt nyűnek, és elég nehéz tervezni vagy jósolni a jövőre vonatkozóan, ezért univerzális megoldást keresnek.

Ami akár döntő érv lehet a hegyi bringa mellett. Viszont ahhoz, hogy szabadon lehessen válogatni, hogy általában a városban szeretné hajtani, de ha úgy adódik, akkor a barátokkal szívesen nyargalna az erdőben, kell egy olyan alkatrész, ami az útviszonyokat optimalizálja. Ez pedig nem más, mint a rugós villa.

Mit kell tudni a teleszkópokról?

Rendkívül hasznos szerkezet, mert lényegében leveszi a terhet a karban található ízületekről és a gerincről. A teleszkópos biciklin utazva a göröngyös út sokkal simábbnak érzékelhető, ezért az ember nem kap enyhe agyrázkódást. A kifejezetten terepre tervezett modellek szinte már csak teleszkóppal felszerelve gurulnak ki a gyárból. Akinek merev villás a drótszamara, akár utólag is tehet, illetve rakathat rá. Ezt a munkát bízza szakemberre!

Városban használt MTB

Rengeteg montit látni aszfaltozott utakon, és bár nem itt nyújtja a maximumot a járgány, természetesen szépen fut. Kis távolságokat. Szükség van-e ilyen közegben a rázkódást elnyelő szerkezetre? Na jó, a magyar utak nem mindenhol tükörsimák, ettől függetlenül a teleszkóp kifejezetten hátányos is lehet. Ha valaki szereti a sebességet, vagy futárként dolgozik, és számít neki az idő, akkor vagy kapcsolja ki a rezgéselnyelőt vagy merev villás vázú kerékpárral járjon.

Lejtőzés közbeni rázkódásvédelem

A MTB egyik szakága a dunhill, amikor elképesztő meredek lejtőkön száguldanak lefelé a versenyzők. Ez tipikusan az a terep, amikor a teleszkóp érvényesülni tud, hiszen abban a pár percben, amíg megérkezik a bicajos a hegy aljára meglehetősen rázós az út. Aki ezt a sportot szeretné űzni, az mindenképpen teleszkópos kerékpárt válasszon, az sem baj, ha hátul is fel van szerelve. Amire figyelni kell, hogyha rögzíthető a teleszkóp, akkor lejtőzés közben feltétlenül legyen kikapcsolva, mert tönkremehet a szerkezet.

(Szponzorált tartalom)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.