Te is dolgozol ingyen. Ilyen a láthatatlan munka

2021 / 01 / 22 / Fizetett Hirdetés
#pr
Te is dolgozol ingyen. Ilyen a láthatatlan munka
Európa-szerte megemlékeznek április első keddi napján a láthatatlan munkáról, ez ugyanis a láthatatlan munka világnapja. Te tudod, hogy mit takar a láthatatlan munka kifejezés, és hogy miért is fontos róla beszélni? Lássuk!

Mi is az a láthatatlan munka?

A láthatatlan munka egy gazdasági fogalom. A hivatalos meghatározás az, hogy egy olyan fizetetlen munka, amit a háztartáson belül vagy a közösség javára végzünk. Ebbe beletartozik a gyereknevelés, minden házimunka, főzés, beteg családtagok gondozása és valamelyest még az önkénteskedés is. Gyakorlatilag minden olyan tevékenység, amit meg kell csinálnunk, de pénz nem (vagy csak minimális) jár érte.

Van azonban egy olyan változata is a láthatatlan munkának, ami nem az otthonunkhoz, hanem a munkahelyünkhöz köthető. Ilyen láthatatlan munkahelyi munka például a dokumentumaink rendezése, az asztalunk tisztán tartása, az irodai élet szervezése (ünnepek előkészületei pl.), stb.

A láthatatlan munka, ahogy a neve is mutatja, sok esetben láthatatlan marad, egészen addig, amíg egyszer csak nem lesz elvégezve. Ilyenkor aztán azonnal láthatóvá válik, hogy mennyire jó, hogy eddig el volt végezve, és milyen rossz, hogy most nincs. A láthatatlan munkával további probléma, hogy a látható munkától veszi el az időt.

Egy hazai statisztika szerint Magyarországon évi 11 milliárd órát fordítunk a láthatatlan munkára. Ha ezt az időt a GDP szempontjából is értelmezhető munkára fordítanánk, akkor az azonnali 25%-os GDP növekedést jelentene. Érdekes adat, igaz? Ha szeretnél további érdekességekről olvasni, kövesd a DreamJo.bs blogját.

Ezek a láthatatlan munka hatásai

Szerinted csak a látható munkában lehet kiégni? Ha így gondolod, tévedsz. A láthatatlan munkában éppúgy ki lehet égni, mint a láthatóba. Éppúgy maga alá tud gyűrni minket, mint a munkahelyi feladatok, határidők. A házimunka esetén például ha csúszol valamivel, az még konfliktushoz is vezethet. Így tehát hiába láthatatlan munkáról beszélünk, ténylegesen igen is hasonlít a látható munkákhoz. Éppúgy érdemes is vele tervezni, mint egy láthatóval.

Így tedd láthatóvá a láthatatlan munkát

A legjobb, ha úgy kezdjük kommunikálni, mint egy sima munkát. Beszélünk róla, elmondjuk a család többi tagjának is, hogy amíg ők munkában, iskolában voltak, addig mi mi mindent dolgoztunk otthon. Érdemes lehet magunknak is írni, hogy mivel mennyi időt töltöttünk naponta, így még könnyebben láthatóvá tehetjük mindenkinek. És persze magunk számára is, nehogy csak úgy nézzünk magunk elé nap végén, hogy: “mit csináltam ma egész nap?”.

Ha már a kiégésről is volt szó, érdemes ellene tenni akár úgy is, hogy mást is bevonunk a feladatainkba. Persze lehetnek kifejezetten női és férfi munkák otthon, a ház körül, de nincs minden kőbe vésve. Így akár anya is tud füvet nyírni, és apa is tud mosogatni, teregetni, stb. Ha láthatóvá tudjuk tenni, több megbecsülésben is részesülünk majd.

(Szponzorált tartalom)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Miért fontos a klímák rendszeres karbantartása?
Miért fontos a klímák rendszeres karbantartása?
Akár otthoni, akár irodaházak vagy különféle szolgáltató egységek (éttermek, szórakozóhelyek, boltok stb.) klímaberendezéseiről van szó, az éves karbantartás kiemelten fontos. Egészségügyi problémákat is okozhat, de a működés hatékonyságát is ronthatja, ha nincs rendszeresen tisztítva egy készülék.  
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.