Tudd meg, mi történik 40 nap alatt a biocsili termesztése során

2021 / 06 / 21 / Fizetett Hirdetés
#pr
Tudd meg, mi történik 40 nap alatt a biocsili termesztése során
Diczkó László csilitermesztő blogját és érdekes videóit már sokan követik. Ha esetleg te lemaradtál vagy kevésbé vagy videókra fogékony vizuális típus, érdemes elolvasnod, hol tart a projektje.

László hiteles, laza, humort sem nélkülöző hozzáállással készíti anyagait, amelyekben azt sem szégyelli bevallani, ha valamiben még nincs saját tapasztalata. László a szerzett információkat egyelőre csak kipróbálja, de az utat, amit bejár, bárkivel megosztja. A csilitermesztő blogja, videói elérhetők weboldalán, ahol az ökológiai termesztés felé tett lépéseit is bemutatja.

40 napja kezdett veteményezni

László ennyi ideje ültette el a magokat, amelyekből azóta szép palánták keltek ki. Elérkezett hát az idő, hogy szétültesse őket. Korábban nem töltött ezzel időt, hagyta őket a palántatálcában megnőni, de mostanra rájött, jobb eredményt tud elérni, ha időt szán az átültetésre is.

A szétültetés előnye

A szétültetés mellett szól, hogy több “hasznos” palántánk lesz. Ha befektetjük az energiát, és a cseperedő palántákat méret szerint szétválogatjuk, már sokat teszünk az állomány növeléséért. A kis és nagyobbra nőtt palántákat azért érdemes különválogatni, mert a hamarabb megnőttek leárnyékolják és elnyomják a kisebbeket. Így a kisebbek nem tudnak megnőni, és oda a termés egy jelentős része. Míg, ha külön kezeljük őket, akkor a kicsiknek is van lehetőségük megnőni, megerősödni, és így maximalizálhatjuk a terméshozamot.

A kis fakkokat meg kell tölteni földdel, ami lehet tisztán tőzeg is, vagy akár humusszal kevert változat. A földbe fészkeket vájunk. A palántát kiszedjük az eddigi helyéből. Ha már van egy kis gyökere, az annak a jele, hogy átültethető nagyobb helyre. Mielőtt azonban ez megtörténne, a kivájt fészekbe érdemes egy csipet mikorrhiza gombaspórát szórni.

Mire jó a mikorrhiza gomba?

Ez a gomba gyakorlatilag szimbiózisban él a növénnyel. Több fajtája létezik, a palántázásunk sikeréhez az endo mikorrhiza a megfelelő. Behatol a gyökér élő sejtjei közé, és ott gömböcskéket képez, amelyekből kinőnek a gombahifák. Ezek szerepe különösen fontos, rajtuk keresztül jut el a talajból a tápanyag a növényhez, messzebbről is, mint ahova a gyökere elérne. Egy növény a gyökere környezetében lévő talaj tápanyagának kb. a 4-7%-át tudja felhasználni, a mikorrhiza gombákat is bevetve viszont az elérhető tápanyag mennyisége megsorokszorozható.

A föld, amibe érdemes a palántát ültetni, akkor jó, ha agregátumok, azaz összetömörülések képződtek benne. Azonban ez nem történik meg magától. A legjobb talajaggregátumképző anyag a glomalin, amit a mikorrhiza termel, tehát duplán jó ötlet bevetni ezt a gombát az átültetés során.

Egy mondás szerint többet tudunk a csillagközi térről, mint a talpunk alatt lévő talajról, az ott zajló folyamatokról. Pedig ahhoz, hogy egészséges, tápanyagban gazdag növényeket termesszünk, elengedhetetlen lenne ez a tudás.

(Szponzorált tartalom)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az otthoni fogfehérítés messze nem új trend
Az otthoni fogfehérítés messze nem új trend

Világszerte emberek milliói vágynak ragyogóan fehér mosolyra, és természetes, hogy hatékonyabb módszereket keresünk e cél elérésére. Az otthoni fogfehérítés sokak vágya, és néhányan talán meglepődnek, ha megtudják, hogy ilyen lehetőség már több mint 16 éve van a piacon.

Hogyan lehet belőled szállítmányozási ügyintéző?
Hogyan lehet belőled szállítmányozási ügyintéző?
A logisztika a legtöbb vállalat működése szempontjából kulcsfontosságú terület. Elég megnézni néhány álláshirdetést, és láthatjuk azt, mekkora igény mutatkozik ebben a szektorban a szakemberekre.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.