A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít

2024 / 04 / 14 / Bobák Zsófia
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles, nem tartalmaz akkumulátort és nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.

A Rice Egyetem mérnökei kifejlesztették a világ egyik legkisebb agyba ültethető eszközét, ami mindössze 9 milliméter széles, nem tartalmaz beépített akkumulátort és mégis képes annyi energiát generálni, ami alkalmassá teszi az emberi testben való hosszú távú használatra, akár pszichiátriai terápiák során is a gyógyszeres kezelések kiváltására.

A DOT (Digitally programmable Over-brain Therapeutic) elnevezésű berendezés egy PCBA (nyomtatott áramköri lapok összeállítása) egységből és mágnesből áll, amelyeket egy üvegtároló vesz körbe és vezeték nélkül, magnetoelektromos módon tölthető. Az eszközt nem kell mélyre ültetni az agyban, lényegében közvetlenül a bőr alatt, a koponyacsontban helyezik el a kemény agyhártya fölött. Az energiaellátáshoz szükséges impulzust egy külső transzmitterből kapja, ezzel körülbelül 14,5 volt stimulációt biztosít működés közben. Mivel az eszköz nem csatlakozik elektródákkal az idegsejtekhez, ezért az aggyal való interakciót a kijelölt terület ingerlése által valósítja meg, emiatt ahhoz az agyi régióhoz közel kell helyezni, amelyet a kezelés szempontjából a legfontosabbnak ítélnek meg az orvosok.

Mivel a DOT apró és egy egyszerű beavatkozással megoldható a beültetése, a kutatók a jövőben akár egy gyorsan elvégezhető rutinműtét során is el tudják majd helyezni az implantátumot, így a tervek szerint jelentősen nőhet azok száma, akik az agyba ültethető eszközöktől korábban tartottak ugyan, de a DOT-ot használni tudják majd. A Rice tudósainak elképzelése szerint az implantátumot OCD vagy más pszichiátriai rendellenességek kezelésében alkalmazhatják: napi pár perces stimuláció is elegendő lehet ahhoz, hogy a célba vett agyi terület működését megváltoztassák a kellő irányba. A tesztelés alatt az eszköz emberben és sertésekben is megfelelően funkcionált, de a valódi, hosszú távú hatását a további fejlesztések és tesztek során mérik majd fel.

(Fotó: Jeff Fitlow/Rice University)

Már egy kurzort is tud mozgatni a gondolataival az első Neuralinkkel ellátott ember Elon Musk cége januárban ültette be az első páciensbe az implantátumot, ami kétirányú kommunikációt tesz lehetővé az emberi agy és a számítógép között.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Forradalminak szánt holografikus szobabicikli lehet az otthoni edzés jövője
Forradalminak szánt holografikus szobabicikli lehet az otthoni edzés jövője
A HoloBike-kal olyan érzés edzeni négy fal között is, mintha a szabadban tekernénk, legalábbis a gyártó elképzelése szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.