A gépek elveszik a munkánkat? A házimunkát biztosan

2024 / 02 / 21 / Támogatott Tartalom
A gépek elveszik a munkánkat? A házimunkát biztosan
A Bosch háztartási készülékei a mesterséges intelligencia segítségével szinte már maguktól sütnek, szólnak, mielőtt lejár a tej a hűtőben és a mosás mellett még a mosószer adagolásánk fáradalmait is leveszik a vállunkról.

Bár az okos háztartási eszközök elterjedtsége a statisztikák szerint évek óta jelentősen növekszik, sokan még mindig nem igazán vannak tisztában azzal, hogy mi értelme van annak, ha a mosógép is csatlakozik az internetre vagy ha a sütő belsejében is van kamera. Tény, hogy az intelligens megoldásokkal ellátott eszközök ma még jellemzően drágábbak, mint a hagyományos háztartási gépek, ugyanakkor ezek az extra funkciók ma már nem csak arra jók, hogy mondjuk ne kelljen kiballagnunk a konyhába, ha ki akarjuk kapcsolni a sütőt: egy átgondoltan megválasztott, hálózatba kapcsolt ökoszisztéma nem kevés időt spórolhat meg nekünk a házimunkából, ráadásul az ilyen gépek általában energiatakarékosabban is üzemeltethetők, mint hagyományos társaik.

Hogy hol tart a piac 2024-ben, abba nemrég mi is betekintést kaphattunk a világ egyik vezető háztartásigép-gyártója, a Bosch budapesti bemutatótermében, ahol a hűtőktől kezdve a mosogatógépekig a gyártó szinte teljes termékpalettája megtalálható. Ezek közös jellemzője, hogy már mindegyik rendelkezik a Home Connect funkcióval, ami nem csak arra biztosít lehetőséget, hogy az eszközöket a távolból felügyeljük és vezéreljük, de mivel nyílt ökoszisztémáról van szó, így nagyfokú átjárhatóságot biztosít más gyártók eszközeivel is. Mivel a Bosch is tagja a szektor legnagyobb szereplőit összefogó Connectivity Standards Alliance-nek, így természetesen a készülékeinket a Google, az Amazon vagy akár a Samsung okosotthon-rendszerébe is integrálhatjuk azok minden előnyével (például hangutasításokkal való irányítás) együtt, de magát a Home Connectet is összekapcsolhatjuk számos olyan eszközzel is, amely más gyártóktól származik.

Ahogy Nagy Dániel, a BSH Kft. termékmenedzsere elmondta, a Home Connect további előnye, hogy a készülékek sokkal időtállóbbak lesznek. Mivel a hálózatra kapcsolt háztartási eszközök szoftverét a tévékhez vagy az okostelefonokhoz hasonlóan lehet frissíteni, így a gyártó később is tudja őket új funkciókkal bővíteni, vagyis kevésbé fenyeget az a veszély, hogy a drága pénzen megvásárolt eszköz néhány év után elavul. A Home Connect használatához ma már a telefonunkra sincs feltétlenül szükségünk, hiszen az alkalmazás a Google és az Apple okosóra-platformjaira is elérhető, így akár az óránkról is bármikor elindíthatjuk a mosógatógépet vagy megnézhetjük, hogy milyen élelmiszerek vannak otthon a hűtőben.

Sütő, ami magától süt

A konnektivitás és a mesterséges intelligencia kombinálásának előnyeire remek példát nyújtanak a legújabb Serie8-as sütők, amelyek már nem csak olyan funkciókkal rendelkeznek, mint például a forró levegővel való sütés (AirFry) vagy a gőzölés (Perfect Steam), de az automatikus programok segítségével önállóan is képesek elkészíteni az ételeket. Hogy honnan tudja a sütő, mikor sült át eléggé a csirkecomb? A sütőben elhelyezett szenzorokból nyert adatokból. Húsoknál és halaknál a PerfectRoast maghőmérő méri az étel belsejének a hőmérsékletét, a mesterséges intelligencia segítségével pedig a készülék képes a sütésből nyert adatokat összevetni a felhőben tárolt adatbázissal, és ennek megfelelően finomhangolni a beállításokat. "Ha például a sütő azt látja, hogy a normál sütési hőmérsékleten a grillcsirke belső hőmérséklete öt perc alatt egy fokot nő, azt összehasonlítja más sütések paramétereivel, és ez alapján optimalizálja a sütést" - vázolja Nagy a funkcióban rejlő lehetőségeket. A prémium kategóriát képviselő Accent Line sorozatban a maghőmérő mellett egy kamerát is találunk a sütő belsejében, ami grafikus elemző algoritmus segítségével állapítja meg az étel pirulási szintjét, így garantálva, hogy az étel kívül-belül tökéletesre süljön.


A Bosch sütők a pirolitikus öntisztítás funkcióval képesek magukat megtisztítani: a sütő 460 fokra felmelegedve leégeti az odaégett zsírokat és egyéb szennyeződéseket, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint hogy áttöröljük használat után

A sütők mellett az új választékban melegentartó fiók is megtalálható, ami nem csak arra jó, hogy az étel ne hűljön ki a tálalásig, de akár az edények, poharak is előmelegíthetők vele - telefonos alkalmazással akár a távolból is

Talán ennél is nagyobb segítséget nyújt a Serie8-as sütő a különböző sütemények és pizzák sütésénél, amelyekről kívülről sokszor lehetetlen megmondani, hogy a tésztájuk eléggé átsült-e, a PerfectBake segítségével viszont hajszálpontosan meg tudjuk állapítani, hogy mikor kell kivenni az ételt a sütőből. Ez a szenzor a sütő nedvességtartalmát méri, ami alapján képes pontosan megállapítani, hogy mennyi nedvesség maradt a süteményben, ezt a megfelelő adatbázissal összevetve pedig ki tudja számítani, hogy mikor sült át megfelelően a tészta.

A mosószer adagolása már a múlté

A Home Connect a mosógépeknél is rendkívül hasznos funkciókat biztosít, hiszen az alkalmazás az "ökoelőrejelzés" funkcióval már a mosás elindítása előtt képes kiszámítani, hogy az adott program mennyi vizet és energiát fog felhasználni, ezáltal lehetőséget ad arra, hogy környezettudatosabban (és persze a pénztárcánknak is kedvezőbben) használjuk a mosógép egyes funkcióit. A Bosch legújabb mosógépei emellett már automatikusan a ruha fajtája, szennyezettsége és a személyes preferenciáink alapján állítják be a megfelelő mosást, így nekünk tulajdonképpen nincs más dolgunk, mint hogy szétválogassuk, bepakoljuk, majd a mosás végén kivegyük a ruhákat. A felhasználónak még a mosószer valamint az öblítő adagolásával sem kell külön foglalkoznia, hiszen az i-DOS nevű megoldásnak köszönhetően a gép a ruhák súlyának, anyagának és szennyezettségének megfelelően ezt is automatikusan adagolja, így nekünk nem marad más dolgunk, mint hogy néha újratöltsük a megfelelő tartályt. Erre nem lesz gyakran szükség, hiszen egy átlagos mosáshoz a mosógép nagyságrendileg 60-70 milliliter mosószert használ fel, és mivel maga a tartály másfél literes, így elég 20-40 mosásonként egyszer újratölteni a tartályt. Az i-DOS funkcióval rendelkező mosógépeknél ma már azzal sem kell külön foglalkoznunk, hogy beállítsuk a megfelelő mosószert, hiszen a vonalkód beszkennelésével a mosógép automatikusan felismeri a terméket, és ez alapján állítja be a programot, emellett az internetes kapcsolatnak köszönhetően a víz keménységét is képes automatikusan megállapítani.

A mosási folyamatot még egyszerűbbé teszi, hogy a mesterséges intelligencia segítségével a Bosch szárítógépei képesek kommunikálni a mosógépekkel, így a szárítást már automatikusan a kimosott ruháknak megfelelően állítják be. Ahogy Nagy elmondta, ezek az eszközök már nem fűtőszállal, hanem jóval modernebb, hőszivattyús technológiával működnek, emellett öntisztító kondenzátor található bennük, amely garantálja, hogy az energiahatékonyságuk az idő előrehaladtával se csökkenjen.

A hűtőnk szól, mielőtt lejár a tej

A Bosch Home Connecttel ellátott hűtőszekrényeknél ma már alapvető, hogy a hűtő és a fagyasztó hőmérsékletét a telefonunkról vezérelhetjük. Emellett hamarosan elérhető lesz egy másik hasznos funkció is, ugyanis az applikációban elérhető bevásárló listáról a vásárlás után egy érintéssel átrakhatjuk a termékeket a "saját készletbe", amely színkódokkal jelöli az élelmiszerek becsült szavatossági idejét, az intelligens emlékeztető rendszer pedig arra is figyelmeztet, ha egy élelmiszer hamarosan lejár, így azt még időben felhasználhatjuk. A saját készlet abból a szempontból is hasznos, hogy a Home Connect a listán szereplő élelmiszerek alapján hulladékmentes recepteket is tud javasolni, megspórolva nekünk a receptkönyvek lapozgatását.


A növekvő fogyasztói igények miatt a Bosch immár idehaza is elkezdte forgalmazni az extra méretű, XXL-es beépíthető hűtőszekrényeit, így a vásárlóknak már nem feltétlenül kell választanunk a beépíthetőség és a nagyobb méret között

Ezek a hűtőszekrények 383 literes összkapacitásukkal már felveszik a versenyt a nagyobb szabadon álló készülékekkel

A Home Connectnek köszönhetően az sem fordulhat többé elő, hogy véletlenül nyitva felejtjük a hűtő ajtaját, hiszen az alkalmazás erről értesítést küld a telefonunkra

A konnektivitás előnyei a mosogatógépek esetében sem merülnek ki annyiban, hogy a telefonunkról tudjuk elindítani vagy leállítani a programot, hiszen a Home Connect segítségével többek között azt is ellenőrizhetjük, hogy van-e még mosótabletta a gépben, emellett hasznos tippeket is kapunk a gép használatához. A Bosch mosogatógépeinek további különlegessége az úgynevezett PerfectDry funkció, aminek részeként a készülékek zeolit ásvány segítségével állítják elő az edények szárításához szükséges hőt.

A zeolit jellemzője, hogy a mosogatási fázis közben keletkező párát képes forró levegővé alakítani, ennek köszönhetően pedig a mosogatógép kevesebb energiát használ fel a működéséhez, miközben a 3D légáramlás segítségével tökéletes száradást biztosít még a problémásabb anyagok, például műanyagedények esetében is.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Bosch.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.